2013. jún 07.

Ezért ne vegyél lájkot!

írta: Klausz.Melinda
Ezért ne vegyél lájkot!

buy-facebook-fans-1000.pngAz elmúlt pár napban egy hirdetés ostromol bennünket a Facebook-on, miszerint náluk vásároljunk lájkot! Magyarország első és egyetlen lájkvására (de guglizz rá, mennyi céget találsz még!) valós lájkokat, valós felhasználókat ajánl.

Miért vásároljunk? Az ilyen szolgáltatást nyújtókban közös általában az a szemlélet, hogy egy 2-300 rajongóval rendelkező cég semmit sem ér a piacon, további érvük még, hogy így nem kell görcsölni a lájkok gyűjtése miatt. 1000 rajongó általában 10.000 és 20.000,- közötti áron mozog, míg Facebook fotóra való lájkgyűjtés most akciós 500 lájk 9.900,- Forint! De Facebook feliratkozókat is kínálnak hasonló árakon.

Nézzük meg, milyen tévhitek vannak a lájkokkal és a rajongószámokkal kapcsolatban a fejekben!

 

Tévhit no.1.: Jó a sok rajongó

Kérdés az, hogy mire? Ha nem jól bánsz az oldaladdal, akkor egy idő után úgysem kapnak tőled semmilyen információt a rajongóid. A Facebook-ba beépített algoritmusok ugyanis erőteljesen leépítik a felépített rajongótábort. Ha pedig egy kicsit is hozzáértő néz rá az oldalad számaira és azt látja, hogy van 23.000 rajongód, mellette a beszélnek róla mutató csupán 22, akkor úgyis tudni fogja, hogy ezt elrontottad.

 

Tévhit no.2.: A sok rajongó sok potenciális vevőt jelent

A lájkvásárlásból származó új rajongókból a legtöbbször semmilyen vásárló sem lesz, mivel a legtöbb oldal külföldi lájkokat szállít, akik ha valós személyek, még a posztjaidat sem értik meg. De legtöbb esetben nem valós személyek lájkjaival leszel gazdagabb, akkor meg minek?

 

Tévhit no.3.: Nem valós rajongók is nagyon jól mutatnak a rajongószámban

Meglehet, de a Facebook folyamatosan ellenőrzi a felhasználói profilokat és folyamatosan írtja az álprofilokat. Ha hirtelen egy lájkvásárlás után lecsökken radikálisan a rajongóid száma, akkor álprofilok voltak a lájkok mögött, tehát kidobtál az ablakon egy csomó pénzt.

 

Tévhit no.4.: A like pedig sokat jelent

Igen, azoknak, akik még nem látnak bele a közösségi médiába és nem tudatos felhasználók. Akik egy picit is odafigyelnek, meglátják a beszélnek róla mutatót (a rajongók száma mellett) máris levonják a következtetést, hogy jól működik-e az oldal, vagy sem. A like nem más, mint egy pillanatnyi tetszésnyilvánítás. Gondolj bele, melyik jobb, ha 400 ember belép az üzletedbe, de nem vesz semmit, sőt igazándiból körül sem néz, vagy 10, aki kérdez, érdeklődik a termékeid iránt, s közülük vásárol aznap mondjuk 4 fő, de mivel kedves voltál velük, továbbviszik a híredet és holnap az ő ismerőseik fognak vásárolni tőled.

 

Tévhit no.5.: Oldalad hírneve többszörösére nő a rajongók számának növekedésével

Ez csak akkor igaz, ha megfelelő kommunikációt folytatsz az oldaladon, ami az érdeklődők lelkesedését és aktivitását kiváltja. A megvásárolt rajongók sokszor csak a „rajongásra szerződtek”, semmi másra, tehát nem viszik tovább hírnevedet, maximum egy lufiszámot növelnek.

 

A Like és a rajongó fétis helyett akkor mi a fontos?

Ezt neked kell eldöntened, az biztos, hogy ha potenciális vásárlókat tartalmazó rajongói oldalt szeretnél, akkor nem szabad ilyen, vagy akár nem a termékedhez/szolgáltatásodhoz kapcsolódó alkalmazásokkal, kvízekkel és nyereményjátékokkal bombáznod a közeget. Ha bármilyen lazán (mert sokszor nem száraz tartalommal kell és lehet megtartani a rajongókat), de mindig a termékedhez/szolgáltatásodhoz kapcsolódó dolgokról beszélsz, akkor a célcsoportodhoz szólsz. Ha válaszolsz a rajongóid által feltett kérdésekre nem csupán ügyfélszolgálatot látsz el, hanem növeled a vásárlók lojalitását, megelégedettségét is, ezt pedig nem tudod jelenleg használatos Facebook-mutatószámmal kifejezni. A rajongószám növelésénél pedig a legjobb eszköz a célcsoportod számára leginkább megfelelő tartalom rendszeres megosztása, de akár néha-néha (3-4 havonta) meg is kérheted őket, hogy ajánlják másoknak oldaladat.

Ha támogatod a tudatos közösségi média és internet-használatot, nyomj egy lájkot vagy megosztást. Köszi!

Szólj hozzá

veszély lájk Facebook oldalkezelés