2015. okt 29.

Lemondtunk a netsemlegességről!

írta: Klausz.Melinda
Lemondtunk a netsemlegességről!

court-strikes-down-neutralityÁprilisban már írtam a netsemlegesség kérdése kapcsán, előrevetítve azt a jövőt, ami a héten valóban legalizálásra került. Ne így legyen ötösöm a lottón! :(

Akkor ugyanis az egyik legnagyobb internetszolgáltató (UPC) korlátozta két televíziós műsorszolgáltató (RTL Klub és MTVA) és még számos más weboldal tartalmait. Az ok egészen „egyszerű”: a szolgáltató bevételi forrásként tekint a hálózatára érkező forgalomra. Ha nem ismered a részleteket, kattints ide!

Az akkori döntés csak előrevetítette azt az irányt, amit az Európai Parlament október 27-én megszavazott. A Telecoms Single Market nevű szabályozás lényege, hogy 2017. június 15-től elvileg megszűnik a roamingdíj. A hírnek elsőre örülhetünk, másodsorban azonban elgondolkodtató, hogy nagy árat fogunk fizetni ezért. Ingyen ajándék ugyanis nincs.

ansip_and_oettinger_dsmA szabályozás csak az elvi lehetőségét teremti meg az ingyen roamingnak, a gyakorlat azonban kevésbé optimista az ingyenes részét illetően, mivel a szabályozás a szolgáltatóknak megteremti a lehetőséget az ún. fair use megteremtésére, amely a gyakorlatban azt jelenti, hogy forgalmi korlátokat szabhatnak. 

És úgy néz ki, ez a forgalmi korlát a jövő internete!

Bár az Internet atyja, Tim Berners-Lee is ellenzi, gyakorlatilag ezzel a szabályozással az Unión belül megteremtik a kétsebességű internet lehetőségét. Magyarra lefordítva azt a lehetőséget, hogy ha valaki fizet, az kap rendes sávszélességet, adatforgalmat, minőségi tartalmakat, az ingyenes / olcsó részben pedig marad a lassú, akár a 2G korszakát idéző sebesség. S egyszerű fogyasztóként vajon melyik tartalomszolgáltatót választjuk: a lassú keveset vagy a gyors sokat? 

A két sebességű internet bevezetéséért azonban mi magunk is felelősek vagyunk. Azaz azok, akik például 

  • reklámblokkolókat használnak,
  • sms-ek helyett ingyenes üzenetközvetítő szolgáltatásokat használnak.

Előbbi esetben például a közösségi média felületek üzemeltetői nem tudják megjeleníteni a hirdetéseiket nekünk, utóbbi esetben pedig nem fizetünk egy kiegészítő szolgáltatásért (bármilyen kis összeget is), így nem tudnak bevételhez jutni ebből az irányból, máshonnan kell a kieső bevételt megteremteni. Ez pedig egyértelműen csak úgy lehetséges, ha két opciót kínálnak a tartalomszolgáltatóknak (másodsorban pedig nekünk magánszemélyeknek): 

a, gyors sebességgel minden adattartalomhoz hozzáférnek

b, lassabb sebességgel kevesebb tartalmat kapnak.

Ez az két opció azonban azoknak a tartalomelőállítóknak fog kedvezni, akik megfelelő tőkeerővel rendelkeznek és meg fogják tudni fizetni az eddig megszokott korlátlan internet lehetőségét, így azonban az információszabadság és az egyenlő esélyek lehetősége is csorbát szenvedhetnek a jövőben.

Te mit gondolsz erről?

Szólj hozzá