2017. ápr 15.

Mi mindent tud rólunk az internet?

írta: Klausz.Melinda
Mi mindent tud rólunk az internet?

internet-surveillance.jpgOnline-térben mindenki egy egyedi azonosítóval ellátott „adathalmaz”. A digitális lábnyom mindazokra az adatokra és információkra vonatkozik, amelyeket az egyén az internet használata során megmutat önmagából és amelyből következtetni lehet a tevékenységére.

Szóval a rendszer tudja, mire gondolunk…

…kereséseink,

…böngészéseink,

…barátoknak írt üzeneteink,

…és a kattintott hirdetések alapján.

 

Tudja, mi érdekel minket vagy hogy mivel foglalkozunk…

…kereséseink,

…böngészéséink,

…barátoknak, munkatársainknak és másoknak írt üzeneteink,

…általunk olvasott hírek,

…közösségimédia-felületen megadott tevékenységünk, munkakörünk,

…általunk keresett könyvek,

…általunk szerkesztett, vagy számunkra hozzáadott Google Dokumentumok,

…általunk olvasott blogok, szakmai cikkek, hírek,

…megnézett videók alapján.

 

Tudja, merre járunk…

…kereséseink,

…böngészéseink,

…barátoknak, munkatársainknak és másoknak írt üzeneteink alapján,

…Google Hangouts, vagy egyéb chateléseink segítségével,

…Google Maps és StreetView használatunk és útvonaltervezésünk alapján,

…Google Calendarba lementett repülőjegyünk vagy szállásfoglalásunk alapján esetleg éppen amiatt mert a

…Waze-n autót, a Bookingon pedig szállást kerestünk.

 

Tudja kikkel beszélgetünk…

…Gmail levelezésünkből,

…Google Hangouts chateléseinken keresztül,

…Youtube-hozzászólásainkból,

…megosztott képeinkből vagy

…Google Translate használata alapján.

És ezek csak példák.

 

Ezek az adatok piackutatási szempontból kiemelten fontosak, hiszen ez alapján fogalmazhatóak meg célzott üzenetek, így a célcsoport könnyebben ösztönözhető arra, hogy vásároljon. Ráadásul az egyéntől már nem szükséges külön engedélyt kérni ahhoz, hogy az adatokhoz hozzáférjenek, hiszen amikor a felhasználó a felületre regisztrál, gyakorlatilag engedélyt adott minderre… sőt! Még mennyi mindenre… 

Hogy mi mindent tettünk-vettünk a Facebookon, megnézhetjük, ha a saját oldalunkon a borítóképen található Tevékenységnaplóra kattintunk, míg a https://myactivity.google.com oldalon tudjuk megnézni, hogy a Google mi mindent tart nyilván velünk kapcsolatban.

Érdemes megtekinteni ezeket a felületeket, hiszen ilyenkor szembesülhetünk azzal, hogy a digitális térben valójában milyen rengeteg jelet hagyunk. Egy egyszerű Facebook-böngészéskor észre sem vesszük, hogy mennyi bejegyzést lájkolunk, mennyi tartalmat osztunk meg, míg a hozzászólások többségére általában azért emlékezünk. De ugyanígy minden, interneten megtekintett oldal, keresett szó, megírt, de aztán mégsem elküldött üzenet is jelet hagy, sőt még az is, ha az egerünk megáll egy-egy kép vagy tartalom felett. A Google felületén például azt is megtaláljuk, hogy mikor hol tartózkodtunk... Én például ezeken a helyeken jártam 2014-ben:

map.png 

Az adatokat böngészve könnyen megdöbbenhetünk, hiszen valóban sokkoló, hogy mennyi adatot és információt rögzítenek rólunk, bár ezeket az információkat harmadik személynek, még az államnak és nyomozóhatóságnak sem bocsátják rendelkezésére. Pontosabban ahhoz igencsak nyomós érv kell, hogy ezek az adatok esetleg a hatósághoz kerülhessenek. Erről később írok bővebben.

Azzal azonban érdemes tisztában lenni, hogy ezeket az adatokat és információkat egytől egyig MI SZOLGÁLTATJUK.

Ahogy szoktam mondani, senki nem tart pisztolyt a fejünkhöz hogy megadjuk a Facebookon, milyen napunk volt, hol ebédeltünk vagy, hogy belájkoljunk egy-egy zenekart, hogy a Google-ön keressünk rá milyen karácsonyi díszeket készítsünk saját magunk vagy a Youtube-on nézzük meg, milyen magyar film van fenn teljesen a rendszerben. De kattintásaink, begépelt üzeneteink, megadott kedveléseink, bekövetett oldalaink alapján igenis információt szolgáltatunk a rendszernek. Sőt még az alapján is, hogy az egérmutatónk mi felett áll meg 2-3 másodpercig...

Szólj hozzá