2017. máj 16.

Hogyan csökkentsük a közösségi média stresszt?

írta: Klausz.Melinda
Hogyan csökkentsük a közösségi média stresszt?


maxpixel_freegreatpicture_com-social-social-network-service-social-networks-1206614.pngAz elsőre furcsának tűnő kérdés sajnos nem újkeletű. A közösségimédia-stressz szindróma (Social Media Stress Disorder vagy másnéven az SMSD) alatt a technológiai eszközök, a Facebook, Youtube, Twitter, Pinterest vagy éppen az Instagram okozta mindennapi stresszt értjük. Számos orvosi tanulmány foglalkozik már a közösségi média okozta feszültség és szorongás tüneteinek kutatásával.

Az edinburgh-i Napier Egyetem kutatási eredményei szerint (BBC, 2011.) minél több ismerőssel rendelkezik valaki és minél több időt tölt a Facebookon, annál nagyobb stresszt él át. A feszültség jellemzően abból fakad, hogy a közösségi média felhasználói úgy élik meg, mintha figyelné őket a „nagy testvér” és mintegy kötelező elemként be kellene számolniuk mindennapjaikról. Ráadásul minél több ismerőssel rendelkezik valaki, annál inkább szórakoztatónak és érdekesnek KELL lennie és annál több információt KELL megosztania.

A közösségimédia-felületen nem csupán a közléskényszert vagy a passzivitást nevezhetjük stresszornak, hiszen ugyanígy feszültséget kelt az információmegvonás is (BBC, 2011.). Egy vizsgálat kimutatta, hogy ha például az egyetemistákat órákon keresztül távol tartják az internettől, mobiltelefonjuktól, vagy bármilyen napi használatban megszokott készüléküktől  iPod, tévé, rádió, mobiltelefon, számítógép… –, az a szervezetben ugyanolyan elvonási tüneteket produkál, mint ha például az alkoholtól, dohányzástól vagy éppen a kábítószertől vonnánk meg a függőket: vagyis  nyugtalanságot, elszigeteltséget, idegességet, félelmet élnek át. A félelem elsődlegesen a „kimaradnak valamiből” érzésből fakad (Fear of Missing Out, FOMO). Igen jelentősnek mondható még a zene hiányából fakadó stresszt. (Gray 2011.).

A csend zavara először frusztráló és furcsa számukra, míg túllépve a kezdeti stressz-szakaszon, elkezdenek odafigyelni a világukat körülvevő hangokra, a madarakra, a szélre vagy éppen a szomszédaik beszélgetésére. Miután félnek, hogy kimaradnak a szociális közegből, és az információáramlásból,  többnyire huszonnégy órán belül elkezdik ismerőseiket személyesen felkeresni, vagy elmennek sétálni. Ezt a jelenséget a kutatást végzők információmegvonási rendellenességnek (information withdrawal syndrome) nevezték el.

 

Hogyan tudjuk az így felmerült stresszt mérsékelni?

Summer Beretsky a PsychCentral szakírója szerint a következők lehetnek célravezetőek:

Egyszerre csak egy feladatra koncentráljunk, egy eszközt, egy böngészőt használjunk! Ne folytassunk párhuzamos cselekvéseket; televíziózás közben ne mobilozzunk, iPadezzünk!

Egyszerre csak egyetlen böngésző egyetlen ablakát tartsuk megnyitva, felejtsük el a párhuzamos olvasást és keresést!

Kapcsoljuk ki az azonnali értesítéseket, legyen szó akár a chatről, az emailekről, vagy éppen az aktuális hírekről, blogbejegyzésekről!

Lefekvés előtt legalább egy óra legyen az elcsendesülés, a lelassulás időszaka, ekkor már ne foglalkozzunk a számítógéppel, ne nézzük meg emailjeinket. Ha pedig mindenképpen szükséges dolgoznunk, csökkentsük a monitor fényerejét, hogy könnyebben el tudjunk majd aludni! A retinát érő monitorfény ugyanis jelentősen befolyásolja, hogy mennyire gyorsan tudunk álomra szenderedni..

Játszunk kevesebbet! A közösségimédia-felületeken jelenlévő játékok többsége lélektani trükköket alkalmaz, és így ösztönöz arra, hogy minél többet, minél rendszeresebben játszunk. Ismerjük ki a játékok ezen trükkjeit és játsszunk bölcsen, körültekintően!

Keressük fel barátainkat, beszélgessünk többet személyesen! Ha az ismerőseinkkel találkozunk, ha velük töltjük az időnk egy részét, az csökkenti azt a félelmet, hogy kimaradunk valamiből. De az is segít, ha ténylegesen elfogadjuk, hogy lemaradunk néhány dologról, ha nem használjuk az internetet. Hiszen minden bizonnyal elszalasztjuk egyik ismerősünk közlését, miszerint nagyon finomat vacsorázott ma, nem tudunk meg semmit a legtrendibb Youtube-videókról, sem arról, hogy Lady Gaga éppen mivel sokkolta a közönséget. Ez azonban nem baj.

A témával (is) foglalkozó Megosztok, tehát vagyok című könyvemet az Ünnepi Könyvhéten szombaton 12 órától dedikálom a Vörösmarty téren!

17202972_1110203505791636_5852528255026801450_n.jpg 

Szólj hozzá