2017. máj 18.

Betegségek a közösségi média használattól

írta: Klausz.Melinda
Betegségek a közösségi média használattól

letstalk-main.jpgA Deloitte&Touch (2016.) harmincegy országban ötvenháromezer tizennyolc és hetvennégy év közötti okostelefon-tulajdonost kérdezett meg. A felmérés szerint a felhasználók negyven százaléka az ébredés utáni első öt percben a telefonjához nyúl, amin először az üzeneteket majd az emaileket ellenőrzi. A felhasználók átlagosan negyvenhét, ezen belül a tizennyolc-huszonnégy év közöttiek nyolcvankét alkalommal nézik meg készüléküket a nap folyamán. A lefekvés előtti utolsó öt percben a megkérdezettek harminc százaléka ellenőrzi a készüléket. Ha nem így történne, SMSD azaz közösségimédia-stressz szindróma lépne fel a szervezetében.

A közösségimédia-stressz szindróma (Social Media Stress Disorder vagy másnéven az SMSD) alatt a technológiai eszközök, a Facebook, Youtube, Twitter, Pinterest vagy éppen az Instagram okozta mindennapi stresszt értjük. Számos orvosi tanulmány foglalkozik már a közösségi média okozta feszültség és szorongás tüneteinek kutatásával.

De nem csupán a közösségimédia-stressz jelent meg új kórtünetként. A blog-streaking például az online pletykálkodás speciális válfaja, amikor valaki blogban árul el másoknak komprimittáló titkokat.

Crackberry-nek hívjuk, amikor valaki ötpercenként megnézi, hogy kapott-e új levelet. A szó a Blackberry és a crack, vagyis  kábítószer szókapcsolatából alakult ki.

A Cyberchondria a hipochondria egy olyan válfaja, amely kifejezetten az új digitális technológia jelentette egészségkársító hatásoktól tartó felhasználókra jellemző.

A photolurking egyfajta kukkolás. Valaki teljesen ismeretlen emberek internetes fotóit nézegeti.

A wikipediholism pedig akkor lép fel, amikor valaki folyamatos kényszert érez arra, hogy Wikipedia-szócikkeket állítson elő.

További érdekességek legújabb, Megosztok, tehát vagyok című könyvünkben találhatók!

Szólj hozzá