2017. máj 22.

Miért NE adj a kisgyermekednek laptopot vagy mobiltelefont?

írta: Klausz.Melinda
Miért NE adj a kisgyermekednek laptopot vagy mobiltelefont?

fotolia_46312822_xs.jpgAzoknak a kisbabáknak, akik folyamatosan DVD-ket, mobileszközöket néznek, a szókincsük sokkal kisebb lesz, és nehezebben tanulnak meg beszélni, mint a velük egykorúak. Számtalan kutatás bebizonyította, hogy három éves kor alatt ártalmas televíziót nézni. A sok és korai tévézés akár figyelemzavarral, vagy olvasási és számolási készségek visszamaradásával is összefüggésbe hozható. (családnet.hu, 2016.)

A beszédfejlődéshez ugyanis társas interakciókra van szükség, emiatt azoknál a gyerekeknél, akik  sok mobileszközt használnak, későbbre tolódnak a  beszédfejlődési folyamatok. Az aktívan táblagépező gyerekek első szava nem ritkán a mama helyett maga a tablet szó. Ez egy háromezer-hatszáztizennégy főt megkérdező amerikai kutatásból derült ki. (Daily Mail, 2014.)

Mivel kis koruktól kezdve használják ezeket az eszközöket, a vizuális információ sokkal fontosabbá válik számukra, míg a szöveg kevésbé meghatározó. Eszközhasználatuk során könnyen és gyorsan kerülnek kapcsolatba tiltott vagy számukra kifejezetten káros tartalmakkal, hiszen például az automaikusan ajánlott videók sorozatában bármikor felbukkanhatnak negatív tartalmak. 

Mivel ezek a gyerekek még nem képesek különbséget tenni a valóság és virtuális világ között, sokkal bátrabbak lesznek, több kockázatot mernek bevállalni, mint azok, akik nem mélyedtek el annyira ebben a kissé fals virtuális világban. Ezeken a felületeken ugyanis gyakorlatilag minden állapot visszaállítható, mindig kapnak plusz életet, energiát és akár újra életre kelhetnek.

Az Alfa-generáció tagjai úgy gondolják, nem szükséges megjegyezni a dolgokat. Ők ugyanis pontosan tudják, hogy pár másodperc alatt minden kérdésükre választ találnak a Youtube-on vagy a Google-ben, emiatt nem érzik szükségét annak, hogy memorizáljanak. Képesek a feladatokat, vagy akár a neveket (!) is elfelejteni, mivel elegendő egy nicknév vagy egy felismerhető avatar (profilkép) hogy a barátokkal részt vehessen a játékban.

Egy kisbaba esetében kifejezetten veszélyes a televíziózás vagy videók megtekintése egy-egy mobileszközről. Bár sokszor úgy tűnik, hogy nem reagál a vizuális ingerekre, az intenzív fények és zajok hatással vannak az idegrendszerére. Nem ritka, hogy ezek után esetleg sírósabbá vagy rossz alvóvá válik.

Az ilyen kisgyerekek jóval kevesebbet mozognak. Ha nem is figyelik a tévében/táblagépen/mobiltelefonon zajló folyamatokat, jóval kevesebbet játszanak, mert nem tudnak elmélyülni egy-egy folyamatban, a hangok és a fények pedig kizökkentik őket saját tevékenységükből.

Ha ezeket az eszközöket gyakran nézik, elfárad a szemük. Bár ezek a  gépek már nem olyan károsak, mint régen, a kicsik szeme még fejletlen, emiatt nem tesz neki jót, ha sokszor és hosszan egy-egy ponta kell koncentrálnia. Egy gyerek így könnyen rövidlátóvá is válhat.

Egy kisgyereknek sokkal jobbat tesz, ha mestét mondunk, vagy olvasunk neki, mintha mondjuk egy rajzfilmet nézne. Ilyenkor ugyanis nem használja képzelőerejét. Ez pedig később, amikor már olvasni tanul, igen sok nehézséget okozhat neki.

A kiválasztott mesék és filmek hatása növeli a gyerekben a frusztrációt, és ez agresszív magatartáshoz is vezethet. Ugyanakkor szinte nincs olyan mesefilm, vagy gyermekeknek szóló adás, amelyben valamilyen mértékben meg ne jelenne az erőszak. Gondoljuk csak a Tom és Jerryre! A mesék nagyrésze egyébként tele van erőszakkal. Nem volt ez másképp régen sem. Viszont ha olvasunk a gyereknek, akkor ő maga alkothat képet például arról, hogy milyen valakinek a hátából szíjat hasítani. Ezek a képek a korának megfelelő módon jelennek majd meg.  Ha mindezeket a folyamatokat képeken látja, akkor nem csak a képalkotásban gátoljuk őt, de valójában bizonyos negatív viselkedésmintákat is bemutatunk neki. Innen már csak egy lépés, hogy ezeket le is utánozza.   

Természetesen nem azt javasoljuk, hogy ne használjuk a készülékeket, hiszen ma már ez lehjetetlen, azonban az eszközhasználatok idejét korlátoznunk kell. Egyéves kor alatt a kisbaba lehetőség szerint egyáltalán ne nézzen semmilyen mozgóképet! Egyéves kor után a kisebb, öt-tíz perces, korának megfelelő meséket megnézheti. Ennél több időt felesleges képernyő előtt tölteni, mivel ebben az időszakban az aktív mozgás a legfontosabb. Tehát ne használjuk háttérzajként se a televíziót!

 

Szólj hozzá