2017. dec 13.

Ezeket kerestük leginkább 2017-ben...

írta: Klausz.Melinda
Ezeket kerestük leginkább 2017-ben...

google-76522_640.pngA jelek szerint minden napra jut egy összefoglaló, szépen egymás után hozzák ki a felületek a 2017-es összefoglalóikat. Tegnapelőtt a Youtube leggyakrabban nézett videói ról, tegnap a legnagyobb interakciókat kiváltó Facebook posztok ról, ma pedig a legkeresettebb tartalmakról írunk - ez utóbbit természetesen nem más, mint a Google állította össze. 

Mindenekelőtt nézzük meg a Google 2017-es összefoglaló videóját, amelyből kiderül, hogy idén sem más, mint a HOGYAN (HOW) keresőszó volt a leggyakoribb. Hogyan jönnek létre a hurrikánok, hogyan mentsünk kutyát / embert / házat természeti katasztrófák alatt, hogyan segítsük a menekülteket, Puerto Rico-t, Mexikót, Las Vegast és még megannyi várost, területet, ahol nem várt ...

Tovább Szólj hozzá

2017. dec 12.

A legtöbbet megosztott bejegyzések 2017-ben...

írta: Klausz.Melinda
A legtöbbet megosztott bejegyzések 2017-ben...

winners-are.jpgLegutóbb a Youtube 2017-es legnépszerűbb videói t gyűjtöttük össze, most lehull a lepel a Facebookról is...

Milyen tartalmat szeretett a legnagyobb közösségi média oldal, a Facebook közönsége 2017-ben? A BuzzSumo megvizsgálta a kérdést és vele együtt az idei évben közzétett két milliárd cikket és hozzászólást. 

2017-ben a legtöbbet megosztott tartalom

Nem árulunk el nagy titkot, ha gyorsan le is leplezzük a végeredményt, miszerint a legtöbbet megosztott tartalom a Facebookon sem volt más, mint a Youtube-on, azaz a Despacito! A zenei tartalmakat - melyek egyértelműen uralják a dobogós helyeket - kvízek, utazási beszámolók és eddigiektől eltérően politikai tartalmak is követik. 

Az idei év legtöbbet megosztott tartalma a ...

Tovább Szólj hozzá

2017

2017. dec 11.

Ezeket hallgattuk 2017-ben...

írta: Klausz.Melinda
Ezeket hallgattuk 2017-ben...

maxresdefault.jpgMinden év december elején a Youtube kihozza az év legvagányabb videóját, amely az aktuális év legnagyobb slágereit és videós tartalmait mutatja be egy az egyben. Sok vágókép, vagány hangzás, vicces jelenetek, látványos megjelenések!

Ezúttal a válogatásba kerültek többek között  Jake és Logan Paul, Lele Pons, Backpack Kid, rengeteg slime, a Fidget Spinner és természetesen a Despacito sem hiányozhat a listáról! 

 

A legnézettebb dalok 2017-ben:

youtu.png

A legnézettebb videók 2017-ben:

1. As Long As We Will Become The Dust - Oyster Masked | THE MASK SINGER 2 -  178,970,887   views

2. ED SHEERAN - Shape Of You | Kyle Hanagami Choreography -  117,923,024   views

3. Ping Pong Trick Shots 3 | Dude Perfect -  92,921,350   views

...

Tovább Szólj hozzá

2017 rewind

2017. dec 06.

Háborút nyerni a Facebookkal és a Twitterrel?

írta: Klausz.Melinda
Háborút nyerni a Facebookkal és a Twitterrel?

...avagy a hadtudomány és a közösségi média különös kapcsolata


power.pngElsőre furcsának tűnhet a felvetés, de ha megvizsgáljuk közelebbről, már maga a közösségi média felületét jelentő internetet is a hadtudománynak köszönhetjük.

Az Internet kialakulása  ugyanis a hatvanas évek hidegháborújához köthető. Ekkor olyan katonai hálózat kiépítését célozták meg, amely bármilyen – akár nukleáris – csapás esetén is képes biztonságosan működni. A cél megvalósítása érdekében jött létre az Amerikai Védelmi Minisztérium ARPA (Advanced Research Projects Agency) elenvezésű részlege. 1967-ben mutatták be, majd 1969-ben kezdte meg működését egy előbb négy, majd 15 gépből álló hálózat, amelyet ARPANET -nek neveztek el. A fejlesztésnek köszönhetően egyre több hálózat jött létre, köztük ...

Tovább Szólj hozzá

harc állam katona hadművelet ted közösségi média hadtudomány twitter forradalom vail ghoneim

2017. nov 26.

Ragadós a hangulat a közösségi média felületeken!

írta: Klausz.Melinda
Ragadós a hangulat a közösségi média felületeken!

main-qimg-d0cdc0ad798763b924e49fa7b618f0fe-c.jpgKutatások szerint (Zhang, 2011.) ugyanis, akik sok ismerőssel rendelkeznek, azok hosszabb bejegyzéseket tesznek közzé , több „te” vagy „ti” kifejezéssel tarkítottan (tehát a másikra, a többiekre fókuszálóan) kommunikálnak, s ezzel párhuzamosan kevesebbet beszélnek családjukról, érzelmeikről.

A sok ismerőssel rendelkező közösségi média felhasználó inkább extrovertáltabb és jövőre fókuszáló, míg a kevesebb ismerőssel rendelkezők inkább a jelenre és a múltra fókuszálnak .

Az állapotfrissítések kora reggel a leginkább pozitívak, 9-14 óra között lassan ugyan, de csökken a pozitív és növekszik a negatív hatás, míg 16-22 óra között nagyjából azonos arányban fordul elő mindkét hangulatú bejegyzéstípus. Este 10 ...

Tovább Szólj hozzá

2017. nov 25.

Hogyan köt a gép elé órákra egy játék? Tudatos tervezés áll a háttérben!

írta: Klausz.Melinda
Hogyan köt a gép elé órákra egy játék? Tudatos tervezés áll a háttérben!

structure-play-red-color-community-colorful-818691-pxhere_com.jpgVessünk néhány pillantást a közösségi média felületeken játszható játékokra is: miért van az, hogy ezek a játékok órákra, napokra, s ak á r é vekre odasz ö geznek benn ü nket a k é perny ő el é ?  

Az állandó játékkedv legnagyobb előidézője a közösségi élmény nyújtása . Az ember - társas lény mivoltja miatt - igényli a másik emberrel való kapcsolatot. Az ilyen játékok esetében éppen ezért nem csupán megnézhetjük a szomszéd kertjét, kávézóját, városát, hajszalonját stb., hanem üzenetet is hagyhatunk neki, sőt segíthetünk kertje, kávézója, városa stb. gondozásában, fejlesztésében.

Az együttműködés mellett a játékok további motivátorai a versengés és a versenyzés. Nem véletlen, hogy folyamatosan ...

Tovább Szólj hozzá

2017. nov 23.

Rontja a memóriát a Google...

írta: Klausz.Melinda
Rontja a memóriát a Google...

pexels-photo-270669.jpeg...no meg a Youtube, Instagram, Facebook és társaik. Mivel minden adatot és információt könnyűszerrel elérünk az interneten, s ha problémánk van, bármilyen közösségi média felületen gyorsan válaszol ismerőseink közül valaki, a memoriterezés, s így agyunk memóriájának használata is háttérbe szorul (Doidge, 2011.). Minél kevésbé használjuk és „ingereltetjük” agyunkat, annál kevésbé fogunk tudni emlékezni a dolgokra és ez az öngerjesztő ördögi kör megnövelheti az Alzheimer- és a Parkinson-kór kockázatát is.

Az agyi kapacitások háttérbe szorulását az internetes keresők jelenléte is erősíti. Ha valamire nem tudunk válaszolni, előbb fordulunk sokszor a Google-höz, mint a saját memóriánkhoz . A kereséseknek köszönhetően ...

Tovább Szólj hozzá

2017. nov 22.

Trump sikere a média kudarca?

írta: Klausz.Melinda
Trump sikere a média kudarca?

hqdefault_1_1.jpgKanadában már átláthatók a politikai hirdetések , emiatt az elmúlt néhány cikkünkben a közösségi média közéleti vonatkozásaival foglalkoztunk. Az amerikai elnökválasztások kapcsán megvizsgáltuk az álhírek és Facebook algoritmusának szerepét valamint azt, hogy az hírfolyamunkban megjelenő hírek befolyásolják-e véleményünket vagy beengedünk ettől eltérő véleményeket is.

Most ezt a sorozatot folytatjuk, hiszen bebizonyosodott, hogy sem az álhírek, sem az algoritmusok, sem a visszhangkamra nem idézte elő Trump sikerét. Jay Rosen, a New York-I Egyetem kutatója [ [i] ] úgy találta, hogy a média nem alkalmazkodott az új jelölt kommunikációjához, inkább a “kattintásvadász” tartalmaknak dőlt be, Trump pedig igazán a média ...

Tovább Szólj hozzá

2017. nov 21.

Önmagunk ellenségei vagyunk a Facebook-on - vagy mégsem?

írta: Klausz.Melinda
Önmagunk ellenségei vagyunk a Facebook-on - vagy mégsem?

hqdefault_1.jpgA közösségi média felületeket napjainkban hatalmas érdeklődés övezi, amíg a Facebook havonta 1,920 millió aktív felhasználóval számolhat, a Twitteren 330 millió ember van fent, akik naponta 500 millió bejegyzést tesznek közzé (Socialbakers, 2017.). A felhasználó által követett oldalak tartalmai azonban nem tudnak 100 százalékban megjelenni az adott felhasználó hírfolyamán, mivel az oldalak megjelenítési képessége véges és a felületek szeretnék hogy minél több minőségi időt töltsön a felhasználó a felületen, emiatt előválogatni kénytelenek. Az előválogatás a Facebook esetében az Edge Rank algoritmus segítségével történik, amely pontosan meghatározza mi tartozhat az adott felhasználó érdeklődési körébe és mi nem.

Az ...

Tovább Szólj hozzá

2017. nov 21.

Egyszerre csinálsz több dolgot? Felejtsd el, a multitasking nem létezik!

írta: Klausz.Melinda
Egyszerre csinálsz több dolgot? Felejtsd el, a multitasking nem létezik!

...még nők esetében sem! ;)

multitasking-man.jpgMultitasking nem létezik. Clifford Nass, a Stanfordi Egyetem oktatója szerint (Rosen, 2012.) tévesen beszélünk multitaskingról , ilyen esetben ugyanis csupán arról van szó, hogy az illető több feladat között tud gyorsan váltogatni, mindig az adott feladatra koncentrálva. Mivel az egyszerre több irányú koncentráció igen megerőltető, a figyelem kitartóereje igencsak csökken. Ez a kitartóerő csökkenés figyelhető meg az oktatásban is: egy negyvenöt perces órát követően 10 évvel ezelőtt még a diákok az elhangzottak közel 100%-át fel tudták idézni, napjaikban ez a visszaidézési arány 75%-ra süllyedt.

Mit tippel Kedves Olvasó, mennyi ideig tudunk egy-egy feladatra koncentrálni jelenleg? Kísérletek igazolták, hogy a laptopot engedélyező ...

Tovább Szólj hozzá