2013. jún 06.

6 lépés távolságra tőled az amerikai elnök

írta: Klausz.Melinda
6 lépés távolságra tőled az amerikai elnök

dreamstime_xs_19436751.jpgA közösségi hálózatok kapcsolathálók segítségével működnek. Ezeket a hálózatokat használjuk, amikor megosztjuk, merre jártunk, milyen videót néztük meg legutóbb, vagy éppen mit gondolunk a világról.

A kapcsolatháló (network) kifejezést először 1954-ben J. A. Barnes használta. Bár a kapcsolatrendszer szabálytalan, Karinthy Frigyes 1929-ben megjelent Láncszemek novellájából kiindult „hat lépés távolság elmélet szerint a Földön bárki kapcsolatba hozható bárkivel egy ismeretségi láncon keresztül, melyben a két végpont között maximálisan öt elem van”, így néhány kapcsolattal az ismerősök köre kiadja az egész emberiséget.

Az elméletet Stanley Milgram amerikai pszichológus kísérleti úton is igazolta, amikor 1967-ben véletlenszerűen kiválasztott Kansas és Nebraska államban élő embereket kért meg, hogy küldjenek tovább egy levelet, egy általuk ismeretlen Massachusetts államban élő személynek. A megkért emberek az ismeretlen címzetthez – szerintük- legközelebb álló ismerősüknek küldték. A kiküldött 60+160 levélből 3+44 levél jutott el a címzetthez az előbbi nyolc, míg az utóbbi 2-10 emberen keresztül.

Szólj hozzá