2013. júl 09.

Facebook előtt semmi nem marad titokban - Kötelezően élesedik a Graph Search...

írta: Klausz.Melinda
Facebook előtt semmi nem marad titokban - Kötelezően élesedik a Graph Search...

...igaz egyelőre csak azoknak, akik angolul használják a felületet, de várható, hogy a többi nyelven is hamarosan kötelezővé válik, ideje hát felkészülni az adatvédelemre és a bejegyzések tudatos megosztására!


Az idén januárban bemutatott keresőmotor a Facebook saját Google-je, de jóval több annál. Ugyanis bármilyen adatot, információt megosztottunk, bármilyen programot használunk itt a Facebook-on, rákereshetővé válik - főleg akkor, ha nem megfelelően állítjuk be adataink védelmét. Erre már mutattunk példát az újabban gomba módra szaporodó szexpartnerkereső Facebook-alkalmazásoknál, amelyek titkos használatot ígérnek, azonban nem megfelelő kezeléssel a Graph Search-ben nyilvánossá válik a használatuk. A Graph Search segítségével nem csak kifejezésekre, hanem egész mondatokra kereshetünk rá. S ha megtaláltuk a vélelmezett eredményt, szűkíthetjük a találati listát kedvünk és demográfiai adatok szerint, így akár rákereshetünk a deep house kedvelő, Veszprémben élő egyedülálló 25-35 éves hölgyekre/férfiakra, akik most éppen az Óváros téren tartózkodnak - hogy csak egy példát mondjunk. Rákereshetünk ismerőseink fényképeire, bejelentkezési helyeikre, bejegyzéseikre, kedvenc videóikra, de az alábbi, Facebook által gyártott videó bemutatja a Graph Search szépségeit:


Innentől pedig a legfontosabb és elsődleges teendőink az alábbiak:

- nézzük végig adatlapunkat és állítsunk minden olyan adatot, amelyet nem szeretnénk nyilvánosan is visszakereshetővé tenni, csak ismerősök beállításra,

- az adatvédelmi menüben állítsuk be, hogy innentől bejegyzéseink alapbeállításként az ismerősöknek történő bejegyzésmegosztás legyen az alapértelmezett. Csak abban az esetben térjünk át nyilvános posztolásra, ha teljesen tudatában vagyunk azzal, hogy az így kitett tartalom akár évekkel később is visszakereshető lesz.

- állítsuk át egységesen egyetlen kattintással régebbi bejegyzéseink láthatóságát az Adatvédelmi beállítások menüben, Vigyázat, ezzel a módszerrel minden korábbi bejegyzésünket egy kattintással átállíthatunk csak ismerőseknek szóló bejegyzésre, visszavonni azonban nem lehet! Ha egyesével szeretnéd bogarászni a bejegyzéseidet és egyesével beállítani azok láthatóságát, az adatlapodon a borítóképen elhelyezett Tevékenységnaplón keresztül megteheted!

adat_2.jpg

Te hogy állsz az adatvédelemmel?

Szólj hozzá

adatvédelem Facebook graphSearch