2013. sze 26.

Gyerekek és az Internet - amikor a szülő a hunyó?

írta: Klausz.Melinda
Gyerekek és az Internet - amikor a szülő a hunyó?

Facebook-Kids-using-laptopMa már nem az a kérdés, hogy melyik családban van internetképes eszköz, hanem az, hogy mennyi - derült ki a VII. Nemzetközi Médiakonferencia első napján Balatonalmádiban. Az internetellátottság ugyanis ma már szinte 100 százalékos Magyarországon, 10-ből 9 hetedikes gyermek otthonában van legalább 1, míg minden negyedik gyermek saját szobájában (is) van egy (asztali) számítógép.

A gyerekek teljes mértékben átlátják és - ha kell - megoldják, elhárítják, eltüntetik a szülők által telepített ellenőrző-, kém-, és másolatküldő alkalmazásokat, programokat. De nem is igazán ez a probléma, hiszen ők már beleszülettek az internethasználatba, ügyesebben kezelik szüleiknél a felületeket. A probléma ott kezdődik, hogy a szülő sokszor inkább passzív résztvevője az egésznek, nem befolyásolja, nem tiltja, sőt nem is beszélget a gyerekkel a lehetőségekről és a veszélyekről; s a gyerekek kétharmadánál nincs semmilyen szabály otthon az internetre vonatkozóan - derült ki Ságvári Bence, az Ithaka Kft. ügyvezető igazgatója beszámolójából. Ami még megdöbbentőbb, hogy tízből hét gyermek iskolai tanárával sem beszélgetett még erről annak ellenére sem, hogy a statisztika azt mutatja, hogy 10,5 éves kortól már minden gyerek önállóan használja az Internetet, s tízből nyolc hetedikes fent van valamilyen közösségi média felületen - jellemzően a Facebook-on.

Egy bíztató dolog azért van: a mostani hetedik osztályos generáció 30%-át kitevő "mindenevő kapcsolatfüggők" és a 21%-ot adó "kockák" mellett azért ott vannak 20%-ban a könyvmolyok is, akik nem csak hogy ragaszkodnak a könyvek - s ezen belül is a kötelező olvasmányokon felüli tartalmas művek - olvasásához, hanem kevésbé függnek az internettől, a közösségi média felületektől, mint társaik.

Szólj hozzá