2013. okt 12.

Változtak a Google Általános Szerződési feltételei

írta: Klausz.Melinda
Változtak a Google Általános Szerződési feltételei

google-zipA Google 2013. október 11-én frissítette Általános Szerződési Feltételeit, melyek november 11-ével lépnek életbe. A Google „jó fej”, a frissítések publikálásakor segített felhasználóinak, mivel – idézzük - „előfordulhat, hogy felhasználóink közül sokaknak kínaiul van a jogi nyelv, az alábbiakban közérthető módon is összefoglaljuk a lényeget.”

Ha egy hirdetést, oldalt vagy annak bármilyen bejegyzését +1-zünk (azaz Google-felületen a kedvelés tényét szeretnénk megjeleníteni), ismerőseink láthatják profilnevünket és fotónkat a +1-ezett tartalom mellett. Ismerőseink például láthatják azt, ha 4 csillagra értékeltük valamelyik együttes albumát az adott zenekar Google Play-oldalán. A kedvenc helyi szórakozóhelyünknek, pékségünknek, vendéglatóhelyünknek adott +1 (ezt egyébként megosztott ajánlásnak hívjuk) pedig megjelenhet abban a hirdetésben, amelyet az adott üzlet a Google-on keresztül jeleníttet meg. Persze dönthetünk úgy, hogy nem kívánunk megjelenni az ilyen hirdetésekben, ez esetben azonban a megosztott ajánlások beállítás menüpontban ki kell kapcsolnunk ezt az opciót.

A 18 éven aluliakat védi a Google, s az ők +1-ezett megjelölései nem jelennek meg a hirdetésekben.

Az oldal mindig is figyelt a biztonsági beállításokra és az adatvédelemre, azonban most a felhasználási feltételekbe is bevette a figyelmeztető értesítést és a kétlépcsős azonosítást. Ezek a szolgáltatások akkor segítenek, ha a korábbiaktól eltérő helyről, IP-címről próbáljuk használni a szolgáltatásokat. Ilyen esetben egy, a szokatlan tevékenységre figyelmeztető értesítést kapunk, de kétlépcsős azonosítást is igénybe vehetünk.

A Google mintha a Facebook-ra kontrázna rá, így fogalmaz az oldalon megosztott tartalmakkal kapcsolatban:

„Egyes Szolgáltatásaink lehetővé teszik az Ön számára tartalmak beküldését. Az ilyen tartalmakra vonatkozó szellemi tulajdonjogok az Ön birtokában maradnak. Azaz, ami az Öné volt, az az Öné is marad.”

A Google tehát „csak” világszerte felhasználhatja az oldalára feltöltött tartalmakat, illetve hosztolhatja, tárolhatja és figyelem! reprodukálhatja, módosíthatja és származékos műveket hozhat belőle létre. Ez az engedélyezés pedig akkor is érvényben marad, ha már nem használjuk a szolgáltatásokat, megszüntetjük a fiókunkat, a korábbi tartalmak tehát - mint már annyiszor felhívtuk rá a figyelmet! -, továbbra is elérhetőek maradnak a Google szerverein. Sőt! A Google felhívja a figyelmet arra is, hogy ha nem saját tartalmat töltünk fel, azért mi felelünk.

A teljes szabályzatot ITT ismerheti meg.

Szólj hozzá