2013. okt 14.

Hetente 6 millió jogsértést jelentenek be a Google-n!

írta: Klausz.Melinda
Hetente 6 millió jogsértést jelentenek be a Google-n!

google jogserto A szerzői jogok és azok megsértése nem hogy már mindennapos, de igencsak jelentős probléma. A Google is megpróbál tenni ellene, így kiadott űrlapokon a szerzői jogok tulajdonosai és az őket képviselő bejelentő szervezetek kérhetik a jogsértő tartalomhoz vezető linkek letiltását és eltávolítását a keresési eredményekben. Amíg 2011. januárjában még csak alig 300.000 ilyen URL címmel kapcsolatos kérelem érkezett be, addig napjainkban csupán egyetlen hét alatt is közel 6 millió!

2013. szeptemberében például összesen 2.763.498 URL cím eltávolítását kérték 36.178 megadott domain-en 3.501 szerzőijog-tulajdonos és 1.840 bejelentő szervezet. Legtöbb kérelmet a zenei British Recorded Music Industry, a Recording Industry Association of America, Inc. valamint a filmekkel foglalkozó Degban adta be.

A kérelmek jelentős részét - 2011-ben a kérelmek 97%-át - tartották jogosnak, de természetesen vannak olyan kérések, amelyeket nem teljesítenek, így néhány példát is kiemel a Google szerzői jogokkal kapcsolatos Tartalomeltávolítási oldala:

  • Egy nagy amerikai filmstúdió kérelmezte az egyik olyan film IMDb oldalának eltávolítását, amelyet a stúdió adott ki; emellett kérték az egyik nagy online médiaszolgáltatáson elhelyezett filmelőzetes eltávolítását is.
  • Egy amerikai jelentőszervezet egy nagy filmstúdió megbízásából kétszer is kérelmezte egy filmkritika eltávolítását egy nagy napilap webhelyéről.
  • Egy angol vezetőtanfolyam olyan alapon kérelmezte egy versenytárs oldalának eltávolítását a Keresésből, hogy a versenytárs lemásolt egy betűrendbe szedett terület- és városlistát a szolgáltatás elérhetőségéről.
  • Egy mozifilmekkel és sportközvetítésekkel foglalkozó vállalat kérelmezte az olyan keresési találatok eltávolítását, amelyek egyik ügyfelük által beadott eltávolítási kérelmeinek linkjeit tartalmazták, illetve olyanokét, amelyek tartalma nem volt jogsértő.
  • Egy amerikai személy kérelmezte az olyan keresési találatok eltávolítását, amelyek a vezeték- és keresztnevét említő bírósági eljárások linkjét tartalmazták; mindezt azon az alapon, hogy neve másolása szerzői jogi törvényeket sért.
  • Több amerikai személy is kérelmezte az olyan keresési találatok eltávolítását, amelyek nevüket bizonyos gyanúsításokkal, helyekkel, dátumokkal és negatív tartalmú megjegyzésekkel társító blogbejegyzések linkjeit tartalmazták.
  • Egy amerikai vállalat kérelmezte az olyan keresési találatok eltávolítását, amelyek egy blog linkjeit tartalmazták; a blog oldalain egyik alkalmazottjuk a vállalat igazságtalan és etikátlan bánásmódjáról írt.
Ha bármilyen, szerzői jogaidat érintő visszaéléssel találkoztál, jelentsd a Google-nak ITT!

Szólj hozzá