2014. jan 28.

LinkedIn – Az álláskeresők Facebook-ja

írta: Klausz.Melinda
LinkedIn – Az álláskeresők Facebook-ja

LinkedInLogoBár Magyarországon még csak felfutóban van a munkakeresők körében, mégis a LinkedIn a világ legnagyobb üzleti, szakmai közösségi oldala. Lényege az üzleti kapcsolatok fenntartása erősítése, melyre a jelmondata is utal: „ A kapcsolat számít”.

A többi közösségi portállal ellentétben a LinkedIn-en nagyon fontos, hogy minél precízebben és szakszerűbben adjuk meg magunkról a lehető legtöbb információt, hiszen így nagyobb az esélye, hogy a cégek számára elérhetőbb legyen a profilunk.

Az adatlapunk elkészítése egy önéletrajzhoz hasonlóan működik:

  • hiteles profilkép,
  • jelenlegi munkahely és annak leírása,
  • korábbi pozíciók,
  • képesítés, tanulmányok,
  • legalább 5 képesség, készség valamint
  • egy összegzés magunkról és munkánkról.
A profi LinkedIn adatlap mellett nagyon fontos a megfelelően kiépített kapcsolatháló, melyhez legalább 50 kapcsolat szükséges - természetesen az oldal segít ennek kiépítésében. Az elsődleges ismerősöket névről személyesen ismerjük, míg a másodlagos kapcsolatokba tartozókat az oldal ajánlja fel a „people you may know” funkcióval, de e-mail címeik alapján is összegyűjthetjük őket.

Az aktív profil elkészítése után következhet az álláskeresés, melyet 2 módon is megkönnyíthetünk a LinkedIn segítségével:

„Passzív” álláskeresés:

Nincs más dolgunk, mint beállítani, hogy szívesen fogadunk állásajánlatokat. Ehhez a jobb oldali fényképünkre kell kattintani, majd lenyitni a Settings menüt és a Privacy&Settings-re kattintani. Álláskeresőként a kommunikációs lehetőségek fontosak lehetnek, ezért a Communications fülnél kiválaszthatjuk azon üzenetek típusait, amiket szívesen látunk, emellett az „advice people who are contacting you” mezőbe írhatunk arról, milyen állások érdekelnek minket, vagy betehetünk egy linket a letölthető önéletrajzunkból.

„Aktív” álláskeresés:

Sok cég hirdet a LinkedInen és a számunkra érdekes hirdetések megjelennek belépéskor jobb oldalon a „jobs you may be interested in” felirat alatt. Ezekre jelentkezni egyszerű, csupán egy kattintás a hirdetésre, majd feltölteni önéletrajzot és motivációs levelet a megfelelő mezőbe. Tudni kell, hogy a jelentkezés mellé a LinkedIn profil is csatolódik, így a mások ajánlásai profilunkhoz is láthatóvá kerülnek az álláskínáló számára. Szintén hasznos, hogy e-mailt kapunk arról, ha sikeresen elküldésre került az anyagunk, és arról is, ha azt valaki meg is nyitotta.

Neked hogy tetszik ez a felület?

Szólj hozzá