2014. jan 29.

Facebook - Biztonságban vagy?

írta: Klausz.Melinda
Facebook - Biztonságban vagy?

bizalmikapcsTöbben találkozhattunk már olyannal, hogy ismerőseink furcsa, megdöbbentő képeket, cikkeket osztanak meg hirtelen a Facebookon. Ilyenkor valószínűleg nem a személyiségük változott meg egyik napról a másikra, vagy álltak be egy szektába, hanem automatikusan posztoló vírust nyeltek be, vagy feltörték a Facebook fiókjukat. Sajnos ez gyakori eset és elég komoly probléma lehet, különösen, ha valaki adminként is ezáltal hozzáfér cégek Facebook oldalához…. De szerencsére  ezt is meg lehet előzni (vagy legalább nehezebbé tenni a hackerek dolgát) pár egyszerű beállítással.

Mint legtöbbször, most is a „Beállítások” menüpontban van a titok nyitja. Ezen belül a „Biztonság” fül lesz a problémánkra a megoldás. Itt felsorol pár igen hasznos lehetőséget, amik mind a feltörések, lopások megelőzésre szolgálnak. Ilyen például a „Bejelentkezési értesítők”, ahol kérhetjük, hogy a Facebook értesítsen, ha a fiókunkba egy olyan eszközről jelentkeztek be, ahonnan korábban még soha.

Vagy itt található például a „Bejelentkezés-jóváhagyása” gomb, mely arra szolgál, hogy ha ismeretlen böngészőről lépnénk be, akkor egy sms érkezik a telefonunkra, amiben a belépéshez szükséges kódot kapjuk meg.

Ezen kívül még fontos lehet beállítani a „Bizalmi kapcsolatok” mezőben, hogy ki az a 3-5 ember, akiben megbízunk annyira, hogy a fiókunk feltörése esetén a segítségünkre sietnek. Lényege, hogy abban az esetben, ha nem tudunk belépni a fiókunkba, az előzőleg beállított ismerőseink kapnak egy-egy biztonsági kódot. Ezeket a kódokat begyűjtve és megadva a rendszernek, ismét birtokba vehetjük saját kis Facebook fiókunkat. Vigyázat, az összes kódra szükségünk lesz ebben az esetben, tehát olyan személyeket érdemes megadni, akiket el tudunk érni telefonon vagy személyesen!

Ezek a beállítások természetesen nem nyújtanak 100%-os védelmet, de jóval nehezebbé teheti a sötét szobában görnyedő, kettes számrendszerben gondolkodó hackerek dolgát. Ha viszont mégis megtörtént a baj, érdemes jelenti, pláne mivel a jelentéseket anonim módon kezelik. ;)

A te Facebook fiókod teljes biztonságban van? Ha szeretnéd ismerőseidnek is segíteni adataik biztonságát tekintve, nyomj egy lájkot és/vagy megosztást! Köszi!

Szólj hozzá