2014. aug 20.

Facebook kiszűrné a kamuhíreket

írta: Klausz.Melinda
Facebook kiszűrné a kamuhíreket

satireVolt már mikor elhittél te is egy-egy viccoldal által posztolt bejegyzést? Azért a rutinosabbakkal valószínűleg nem fordult elő túl gyakran, de vannak, akik idejük nagy részét nem a Facebook előtt töltik, ők nem feltétlenül jönnek rá a kamura.

A Facebook előállt az újítással, hogy „szatírajelzéssel” (satire) megkülönböztetni a paródia/ál-híreket gyártó oldalak bejegyzéseit a hírfolyamon.

Persze sok rutinos internetező felhördült a hír hallatán, ugyanis úgy gondolják, hogy butának nézik a felhasználókat. Viszont, akik naponta csak egyszer-kétszer néznek fel a Facebookra, és alapvetően jóhiszeműen rákattintanak arra, amit ismerőseiknél látnak. Nekik minden bizonnyal időt és bosszúságot takarít meg, ha jól láthatóan oda van írva, hogy mi az, ami csak vicc.

Ez a funkció még tesztelés alatt van, így nem látszik minden felhasználónak és a címkéket is csak azok után kapja meg egy-egy oldal, ha korábban már látogattuk azt.

Valóban jó ötlet ez a kezdeményezés?

Ezek után a kamuoldalak szűrésében ugyanis még nagyobb precizitásra lesz szükség, hiszen ha bizonyos oldalak nem kapják meg a „satire” címkét, azok még inkább hitelesnek látszanak a naivabb felhasználók számára.

Szólj hozzá