2017. nov 25.

Hogyan köt a gép elé órákra egy játék? Tudatos tervezés áll a háttérben!

írta: Klausz.Melinda
Hogyan köt a gép elé órákra egy játék? Tudatos tervezés áll a háttérben!

structure-play-red-color-community-colorful-818691-pxhere_com.jpgVessünk néhány pillantást a közösségi média felületeken játszható játékokra is: miért van az, hogy ezek a játékok órákra, napokra, s akár évekre odaszögeznek bennünket a képernyő elé? 

Az állandó játékkedv legnagyobb előidézője a közösségi élmény nyújtása. Az ember - társas lény mivoltja miatt - igényli a másik emberrel való kapcsolatot. Az ilyen játékok esetében éppen ezért nem csupán megnézhetjük a szomszéd kertjét, kávézóját, városát, hajszalonját stb., hanem üzenetet is hagyhatunk neki, sőt segíthetünk kertje, kávézója, városa stb. gondozásában, fejlesztésében.

Az együttműködés mellett a játékok további motivátorai a versengés és a versenyzés. Nem véletlen, hogy folyamatosan láthatjuk ismerőseink, vagy a játékban lévő ismeretlenek aktuális helyezéseit, pontszámait, hiszen ez az, ami inspirál bennünket arra, hogy jobbak legyünk másoknál, legyőzzük, megelőzzük őket, megmutassuk tudásunkat, erőnket, kreativitásunkat vagy éppen fifikánkat az adott játékban. Bár ez a versengés nem „vérre menő”, hiszen itt ritkán találunk konfliktusokat, s kiesés sincs. Az önkifejezés érdekében azonban egyéni arculatra szabhatjuk a kertet, kávézót, várost stb., s a képernyőképeket le is menthetjük, hogy megmutassuk másoknak.

A játékok ezeken kívül kiválóak unaloműzésre, a beállított időszakoknak megfelelően állandóan vissza kell térnünk hozzájuk, hiszen le kell aratni a gabonát, ki kell vinni az elkészült ételt a vendégeknek, vagy éppen meg kell etetnünk a halakat. Ha mindezt elfelejtjük, komoly kárunk nem származik belőle, hiszen a való világtól eltérően továbbra is jönnek majd virtuális éttermünkbe vendégek, a meg nem öntözött növény pedig ugyan elszárad, de bármikor újraültethetjük.

A játékban minden egyes cselekvésünkhöz pozitív eredmény csatlakozik pontszám, szintugrás vagy éppen ajándék formájában. A szintlépés és az ajándékhalmozás a játék elején még erőteljesen jelen van, de ez a magasabb szinteknél fokozatosan ritkul, ösztönözve a játékost a játékban maradásra és/vagy kis összegű, de pénzbeli áldozat meghozatalára. Fifikás, nem igaz? A motivátor pedig ilyen esetben nem más, mint a stressz, amely - ha nem sikerül kellő időben a szintlépés, - megjelenik.

Szólj hozzá