2018. feb 13.

Időben gondolj a digitális hagyatékodra!

írta: Klausz.Melinda
Időben gondolj a digitális hagyatékodra!

facebook-headstone.jpgHogyan gyászoljunk közösségi média térben? Hogyan állítsuk le az elhunyt születésnapi emlékeztetőit a Facebook-on? És mi legyen az online térben található adatainkkal halálunk után?

Néhány országban, így az Egyesült Államokban már hoztak törvényt az ún. digitális hagyaték kezelése ügyében. Ez ugyanis a pontos megnevezése az általunk hátrahagyott online és közösségi média felületeknek. Ez a törvény Amerikában kimondja, hogy az elhunytak közösségi média felületei a személyes tárgyakhoz hasonlóan hagyatékként kezelendők és azokat kérésre kötelező átadni az arra jogosult családtagnak, vagy örökösnek. 

Jelenleg a Facebook a hozzátartozók döntésére bízza, hogy az elhunyt adatlapját töröltetik, vagy emlékoldallá nyilvánítják, a Gmail és a Hotmail levelezőrendszerek pedig CD-n küldik el az e-mailfiókban található adatokat és információkat.

 

A közösségi média felületeken a közösségi gyász először 2007-ben a virginiai egyetemen történt lövöldözést követően jelent meg. A 32 halálos áldozattal járó esetet követően ugyanis az iskolatársak az elhunytak Facebook adatlapján hagytak üzeneteket, emlékeket, míg a rendszer folyamatosan felhozta az elhalálozottak születésnapját és ösztönözte ismerőseiket a születésnapi köszöntésekre. Ez az eset ösztönözte a közösségi média felületeket a digitális hagyaték gondozásának kezelésére.

Erről beszélgettünk az m2-Petőfi TV-n!

Digitális hagyatékunkról még életünkben is nyilatkozhatunk. A Google inaktivitást kezelő felületet hozott létre (kattints ide!), amely aloldalon megadhatjuk, mennyi idő után váljon inaktívvá a fiókunk és mi történjen a felületeken ezt követően. A beállított időkorlát leteltét követően (amely három hónaptól az egy évig terjedhet), az inaktív fióktól e-mailt vagy szöveges üzenetet kapunk az inaktivitás kezdete előtt. Ha ezekre nem reagálunk, akkor a megadott ismerősöknek értesítést küld a rendszer az inaktivitásról és/vagy a fiók automatikus törlésre kerül.

A Facebook-on pedig megjelölhetünk egy digitális hagyatéktartót.  

Hagyatéki kapcsolattartó megadása a Facebook-on:

1. Kattints a Facebook bármelyik lapján jobbra fent található  ikonra, és válaszd a Beállításokparancsot.

2. Kattints a Fiók kezelése pontra.

3. Írd be egy ismerősöd nevét, majd kattints a Hozzáadás gombra.

4. A Küldés gombra kattintva tájékoztathatod az ismerősödet arról, hogy mostantól ő a hagyatéki kapcsolattartód.

A hagyatéki kapcsolattartó megváltoztatásához vagy törléséhez kövesd a fenti 1–2. lépést, majd kattints az Eltávolítás gombra. Ekkor új hagyatéki kapcsolattartót adhatsz meg, ha szeretnél.

Ha egy ismerősöd, családtagod elhalálozott,itt tudod kérni az emlékoldallá nyilvánítást: https://facebook.com/help/contact/651319028315841

itt pedig az oldal törlését: https://m.facebook.com/help/contact/228813257197480
Ha további segítségre van szükséged, keresd legutóbbi Megosztok, tehát vagyok című könyvünket a könyvesboltokban vagy honlapunkon itt:
_mg_6368_kisebb.jpg

 

Szólj hozzá