2018. ápr 12.

Érintett lehetsz a Facebook botrányban?

írta: BDóra.
Érintett lehetsz a Facebook botrányban?

hack.pngA Facebook sorra értesíti azokat a személyeket, akiknek a Cambridge Analytica cég vagy a This Is Your Digital Life alkalmazás illetéktelenül használta fel a profilját. Hétfőtől a hírfolyamon keresztül érkezik a tájékoztatás, amelyet a súgóközponton keresztül tudhatunk meg. Mutatjuk pontosan hol is!

Ide kattintva megnézheted, hogy Te vagy bármely ismerősöd használta-e az említett alkalmazást!


ca.png

Még nem látni a Cambridge Analytica botrány végét!

Mivel vádolják a CA-t?

Azzal, hogy több millió FB profilnak az adatait használták fel, a felhasználók tudta nélkül. Ezzel nagyban befolyásolva például a 2016-os amerikai elnökválasztást is.

Április elején lett nyilvánosságra hozva, hogy 87 millió facebook profil adatait használta fel a cég. Számos ország állampolgárai érintettek az ügyben: Amerikában 71 millió felhasználó, az EU-ban 2,7 millió felhasználó, további 2 millió Indonéziában és a Fülöp-szigeteken, de az ügyben Mexikó, Kanada, Brazília, Ausztrália, Vietnám és India lakossága is érintett.

Mennyi az annyi?

A Federal Trade Commission, FTC szerint, miden jogosulatlanul továbbadott személyes adat esetén, fejenként 41 184 dollárnyi büntetést lehet kiszabni, ami összességében, a jelenleg kiderült adatok után 7,1 billió dollárt kellene a Facebooknak kifizetnie büntetés gyanánt. Ennek az összegnek valószínűleg csak egy töredéke lesz a büntetés tényleges értéke, de az se lesz kevés...

Megnézted? Te érintett vagy az ügyben?

Mindenesetre ellenőrizd az általad futtatott alkalmazásokat ITT és amikről név alapján sem tudod, hogy micsoda, mindenképpen kapcsold ki! 

 

Szólj hozzá

adatvédelem adatlopás