2019. dec 04.

Így védd meg gyermeked a netes zaklatástól!

írta: Sáringer Viktória
Így védd meg gyermeked a netes zaklatástól!

neteszaklata_s1.jpgHa gyermekedet zaklatják a neten, fontos, hogy vele közösen dolgozz ki egy tervet, hogy mit lépjetek. Biztasd gyermeked, hogy álljon elő ő is ötletekkel, hogyan kezelhetnétek a konfliktust. Célszerű, ha van több opciótok, mert nem biztos, hogy mindjárt első próbálkozásra megoldódik a probléma.

Először is kérdezd meg gyermeked, hogy ő mit szeretne tenni és Te hogy tudsz segíteni neki. Kérdezz tényekre és részletekre, nyitott kérdéseket használva, hogy minél többet megtudj a helyzetről.

Kezdeményezz beszélgetést!

Például kezdd a beszélgetést hasonló tartalmú mondatokkal:
“Hogy segíthessek, tudnom kell, pontosan mi történt és ki vett részt benne/kiket érint.”
”Történt valami köztetek a másik gyermekkel, mielőtt ez elkezdődött?”
”Nézzük meg közösen miket írt/küldött neked!”

Használd ki a Facebook adta lehetőségeket!

Ha Facebookon történik a megfélemlítés, zaklatás, a közösségi oldal több funkciója is segítséget kínál helyzeted megoldására.

  • Szinte minden posztot van lehetőséged jelenteni a Facebooknak. Legyen az egy csoporton belül, egy oldal posztja vagy egy magánszemélyé.
  • Töröljétek ki gyermeked ismerősei közül az adott személyt! Ezáltal nem látjátok többé a poszjait, illetve ha privátra állítod gyermeked minden posztját, hogy csak ismerősök lássák, ő sem fogja tudni megnézni gyermeked aktivitását. Erre azért van szükség, mert a zaklató készíthet egy másik, új profilt, de ha gyermeked nem jelöl vissza ismeretleneket, hiába készül 100 új profil, nem fog bepillantást nyerni Facebookos tevékenységeibe!
  • Lehetőség szerint tiltsátok is le a megfélemlítőt, így nem fog tudni kapcsolatba lépni többet gyermekeddel illetve nem fogja tudni megtalálni profilját, nem fog neki megjelenni, ha gyermeked kommentel valahova. Úgy fog tűnni az illetőnek, mintha gyermeked törölte volna magát a Facebookról. Ha rájössz, hogy egy másik profilról próbál üzenetet küldeni gyerekednek, azokat a profilokat is azonnal tiltsd!

Mi a teendő, ha offline kezelnétek a helyzetet?neteszaklata_s2.jpg

  • Ha gyermekedet fizikailag bántották vagy megfenyegették és fél, tégy meg mindent, hogy biztonságban érezze magát.
  • Beszélj vele, hogy esetleg van-e olyan személy, akiben megbízik és bevonhatjátok-e, például egy közeli barát vagy tanár.
  • Ha gyermeked kikészült a történektől és önbántalmazás körüli gondolatai vannak, ne hagyd magára egy percre sem és kérd szakember segítségét, aki segít a mentális egészsége megőrzésében vagy helyreállításában! Vedd komolyan, ha gyermekednek erre irányuló megnyilvánulásai vannak vagy Te magad észreveszed rajta az aggasztó jeleket!
  • Csak akkor kezdj kommunikálni a zaklató szüleivel, ha már lehiggadtál, különben könnyen kicsúszhat a kezedből az irányítás és csupán egy hatalmas balhét fog eredményezni a megbeszélés.
  • Ellenőrizd gyermeked üzeneteit, emailjeit, közösségi platformjait, telefonját és úgy általában az internetes tevékenységét. Gondoskodj róla, hogy sehol se legyen elérhető idegeneknek és a zaklatójának. Azt is nézd meg, nem-e keres rá olyan dolgokra, ami miatt aggódnod kellene. (Például ha a keresési eredmények között depresszió, szomorúság, magány kulcsszavak is szerepelnek, ülj le beszélni gyermekeddel és gondold meg egy szakképzett pszichológus bevonását gyermeked védelme érdekében.)
  • Ha az iskolában nap, mint nap kapcsolatba kerül gyermeked zaklatójával (például osztálytársak vagy van közös órájuk), muszáj tudatnod valakivel az intézményben, akit megbízhatónak tartasz. Így a pedagógus vagy iskolapszichológus jobban figyelhet majd gyermekedre és előbb észreveheti, ha gond van illetve ha a gond nem szűnik meg.
  • Mielőtt mindent kitörölnél és jelentenél, készíts képernyőfotókat a zaklatásról: bejövő üzenetekről, képekről, videókról, mindenről! Így lesz bizonyítékod, ha esetleg a zaklató szülei vagy az iskola dolgozói nem vesznek komolyan, esetleg ha tovább romlik a helyzet és addig fajul, hogy jogi lépéseket kell tenned.
  • Ha eszkalálódik a szituáció és a zaklató fizikailag bántja gyermekedet, fenyegeti fizikai bántalmazással, szexuális zaklatással, intim képeket oszt meg gyermekedről vagy fenyegeti gyermekedet, hogy megosztja ezeket az interneten - ne gondolkodj, azonnal fordulj a rendőrséghez! Ha gyermeked maga küldte az intim fotókat ennek a személynek, mert megbízott benne, akkor is törvény tiltja a visszaélést velük és az erre irányuló fenyegetés is komoly dolog, ami mellett nem mehetsz el! Főleg, amennyiben gyermeked fiatalkorú, ez gyermekpornográfiának minősül!
  • Biztasd gyermekedet, hogy ne legyen egyedül az iskolában, maradjon barátai mellett, akikben megbízik. Ilyenkor nagy szüksége van a vele egykorúak támogatására is, illetve nagyobb biztonságban is van, mert kevesebb esély van rá, hogy társaságban is bántani próbálja zaklatója.
  • Magyarázd el gyermekednek, hogy vészhelyzetben menjen oda az első felnőtthöz és azonnal szóljon neki!

Ha további tippeket szeretnél, ajánljuk Neked a Megosztok, tehát vagyok című könyvünket.

Forrás: https://www.facebook.com/safety/bullying/parents

Szólj hozzá

gyerekek zaklatás cyberbullying