2019. dec 23.

Dobd fel történeteidet Te is! – Új lehetőség az Instagramon és hasznos appok

írta: Sáringer Viktória
Dobd fel történeteidet Te is! – Új lehetőség az Instagramon és hasznos appok

insta_leheto_se_gek.jpgAz Instagram történetek nagyon trendik és rengetegen nézik őket – van, hogy jóval többen, mint a Képfolyamba feltöltött tartalmakat. Emiatt mindenképp érdemes készíteni történeteket is és ha már belevágsz, akkor törekedj arra, hogy érdekes, szép, tekintetet megragadó sztorikat alkoss, különben azonnal tovább fogják hajtani, anélkül, hogy megnéznék, ki töltötte fel és mi is az a képen.

Nem érdemes csak egy-egy képet unalmasan feltölteni insta_leheto_se_g_4.pngés melléírni vallamit. Sokkal jobb, ha szerkeszted egy kicsit a képeket, főleg, ha nem elég nagy a kép felbontása, de szeretnéd felhasználni: rácsba rendezve kevésbé vagy egyáltalán nem fog látszódni, ha a fotó nem a legjobb felbontású. Már augusztusban tesztelték az Instagramon a funkciót, de most végre globálisan is elérhető: angolul a Layout, magyarul az Elrendezés nevet kapta. Ez a lehetőség a Te dolgodat is megkönnyítheti a mindennapokban! Eddig nem volt mit tenni, le kellett tölteni egy szerkesztőprogramot, hogyha egy történetben több képet szerettünk volna megmutatni vagy egy online képszerkesztőt kellett segítségül hívnunk. Akárhogy is nézzük, időigényes egyik applikációból a másikba lépni, így, ha az egyszerűbb montázsokat az Instagramon belül is megcsinálhatjuk, az szuper hír. Egyelőre még nem nagy a választék, csupán 6 különböző elrendezési lehetőségből válaszhatunk, de ezeket megtölthetjük fotókkal telefonunk tárhelyéről vagy a kamerával új képeket is készíthetünk a keretekbe.

Ha azonban Te többre vágysz az Instagram kínálta néhány opciónál, van pár app, amit ingyenesen beszerezhetsz és kreatív tartalmakat hozhatsz létre segítségükkel. Most ebből bemutatunk kettőt, ami alkalmas arra, hogy több képet összefogjon és egy szuper montázst hozhass létre.

Kezdjük a PhotoGrid nevű nagyon sokrétű alkalmazással, ami elsősorban rácsok készítésére használatos. Ha egy képben osztanál meg többet, akkor jó helyen jársz: készíthetsz kollázsokat a segítségével!
A PhotoGrid ingyenesen letölthető és eltűntetheted a vízjelet is a képek sarkából, így nem lesz nyoma, milyen programmal készítetted a kollázst. Az app segítségével kedvedre rendezgetheted a kiválasztott képeket és mindent ke_pernyo_foto_2019-12-21_12_11_05.pngtestreszabhatsz. Például az Arány menüpontban kiválaszthatod, milyen célra készítesz képet: a programba vannak kódolva a standard méretek, mint Instagram poszt, Sztori, Facebook cover... így a méretezésen sem kell aggódnod, az applikáció elvégzi helyetted! Az Instagram 1:1 arány a Képfolyamba posztolt kép méretét jelenti, a 9:16 a történetet.

Ezután az Elrendezésnél insta_leheto_se_g_1.pngkiválaszthatod, milyen felosztás szerint legyenek képeid rendezve. A Határ menüpontban pedig beállíthatod, a kép melyik részénél legyenek határok és ezek milyen vastagok legyenek, itt akár lekerekítést is választhatsz. A Háttér segítségedre lesz a határvonalak színezésénél, illetve ahol kisebbre húztad a képet, mint maga a keret, úgy ott is a választott háttérszín/minta fog megjelenni. Természetesen szöveget is írhatsz képedre!

Ezenkívül feldobhatod a képet matricákkal, alkalmazhatsz szűrőket és rendelkezésedre állnak ugyanazok a beállítási módok, mint az Instagramon belül: fényerő, árnyék, kontraszt… így egy helyen elvégezhetsz minden módosítást, majd egyből posztolhatod művedet.

Ha nem elégedsz meg azzal, hogy rácsok közé rendezve készítesz képkollázsokat, hanem kreatívabb, érdekes megoldásra vágysz, akkor jó hírünk van, ugyanis rengeteg ingyenesen letölthető program áll rendelkezésedre!

insta_leheto_se_g_2.pngMost példaként nézzük meg a StoryArt nevű alkalmazást. Itt csoportosítva vannak a sablonok, amikbe beillesztheted saját fotóidat. Az applikáció nem fizetős, de a koronával jelölteket külön tudod megvásárolni, aminél viszont nincs ott az ikon, használhatod költségmentesen. Nincs más dolgod, mint az egyik kedvedre való sablonra kattintani. Válaszd ki a képet/képeket, amiket feltöltenél a sablonra. Itt többféle szerkesztési lehetőség áll rendelkezésedre, majd, ha kész vagy a szerkesztéssel, menj a pipa jelre és láthatod, hogy mutat képed a sablonban. Írhatsz rá szöveget is és ha elkészültél, megoszthatod vagy mentheted. 

Forrás: https://www.socialmediatoday.com/news/instagram-officially-launches-new-layout-mode-for-stories/569272/

Szólj hozzá