2020. már 11.

Twitteren is várhatjuk a Történetek funkciót!

írta: petrapenovac
Twitteren is várhatjuk a Történetek funkciót!

photo-1562044450-78e7673d2ef9.jpegÉppen az egyik nemrégiben megjelent cikkünkben említettük a Twitter Történetek bevezetésének lehetőségét, a LinkedIn Stories kapcsán. A Twitter esetében is voltak már erre utaló jelek, hiszen a cég felvásárolta a Chroma Lab-et, amely kifejezetten Történetek létrehozásával foglalkozik. És valóban, nem véletlenül indultak el a találgatások, a Twitter a napokban bejelentette, hogy elindítja saját verzióját, Fleets néven. Az új opció egyelőre még csak Brazíliában elérhető, jelenleg tesztelés alatt áll.

A közösségi oldal kiemelte, hogy ez nem teljesen egyezik majd meg a megszokott Történetek felülettel. Bár ismerős külsőt kap majd, tudatosan építettek bele egyedi elemeket is, amelyek miatt különbözni fog társaitól.

Mutatjuk, mit is lehet tudni róla eddig!

Hogyan is fog működni?

A felhasználók hírfolyamának tetején kör alakú ikonként fognak megjelenni azoknak a profilképei, akik közzétettek egy Fleet-et. Ez már egy ismerős kialakítás, így jelennek meg a Történetek többek között Facebook-on, Instagram-on és Snapchat-en is.

A Twitter egyik szakembere, Kayvon Beykpour kiemelte, hogy az oldalt használók egy része kényelmetlenül érzi magát amiatt, hogy bármi, amit kiírnak, látható mindenki számára, megosztható (retweet-elhető) és választ is lehet rá írni. Emellett időkorlát nélkül megmarad a profilon és gyakran a nyomás is ott van, hogy vajon mennyire lesz népszerű, hány kedvelést és választ fog kapni.

A Fleets ezt próbálja orvosolni azzal, hogy az itt közzétett tartalmakat nem lehet majd megosztani, kedvelni és válaszolni sem lehet rájuk nyilvánosan, valamint 24 óra után már nem is lesznek elérhetők. Az emberek így csak privát üzeneten keresztül tudnak majd reflektálni a Fleets-ben látott tartalmakra. Ezáltal jobban lehet majd korlátozni és felügyelni, kik is válaszolhatnak rájuk, hiszen az üzenetküldési lehetőségeket tetszőlegesen lehet beállítani.

Egy Fleet létrehozásához a saját profilképünk mellett megjelenő kis + jelre kell majd nyomni. Ezután lehetőség nyílik szöveget, képet, GIF-et és videót hozzáadni. Ennél kifinomultabb funkciók egyelőre nem elérhetők, de a Chroma Lab felhasználásával a tárház idővel valószínűleg bővülni fog. Egy Fleet létrehozása után persze további tartalmak is hozzáadhatók. Láthatóságuk az adott felhasználó profilbeállításaitól függ majd.cell-phone-1245663_1280.jpg

Tehát jelenleg a Twitter verziója is hasonló a már megszokott Történetekhez, de egy különbség például az, hogy egy adott felhasználó által közzétett Fleet-ek között úgy lehet majd továbblépni, hogy a képernyőn lefelé kell görgetni oldalra húzás vagy koppintás helyett. Ahhoz pedig, hogy lapozzunk egy másik felhasználó tartalmaira, balra kell majd húzni a képernyőt. Ebből látszik, hogy a megtekintés terén a Twitter sajátos módszerhez folyamadott. Ennek hátterében az áll, hogy ezek a mozdulatok már megszokottak az oldalt használók számára, hiszen a hírfolyam olvasása közben is lefelé kell görgetni, persze ez a tesztelés fázisában még változhat.

A Twitter újítása érthető, hiszen a Történetek funkció népszerűsége egyre csak növekszik. A Facebook már korábban is jelezte, hogy a Stories jó úton jár ahhoz, hogy átvegye a hírfolyam szerepét, mint elsődleges megosztási felület. Mivel egyre több közösségi oldalon bukkannak fel, egyre megszokottabbá válik használatuk is, különösen a fiatalok körében.

Mit is jelent ez a márkákra nézve? 

Egyértelműen kiváló új lehetőségeket. Érdekes lehet a cégek számára, hiszen egy új módot biztosít majd arra, hogy felvegyék a kapcsolatot a közönségükkel Twitter-en, ahol már sok vállalkozás jelentős követőtáborral rendelkezik. Az egyik legígéretesebb tartalomnak a videó tűnik. A jelenlegi fázisban a Fleets 2 perc 20 másodperc hosszúságú (vagy 512 MB nagyságú) videók felöltését teszi lehetővé, de bizonyos felhasználóknak akár 10 perces tartalmak közzétételére is lehetőségük lesz, azt egyelőre azonban még nem fejtették ki, hogy ezt milyen kritériumok alapján lehet majd igénybe venni. A Fleets feltételezhetően nagyszerű lehetőséget biztosít majd arra is, hogy aktualitásokat, könnyedebb tartalmakat is közzé tegyenek a cégek, bepillantást nyújtsanak a vállalat mindennapi tevékenységeibe és akár bemutassák dolgozóikat is, akik az ötletek és a termékek mögött állnak. 

Egy ideje már sejthető volt, hogy a Twitter-en is megjelenik a népszerű funkció. Az új generáció tagjai (és minden bizonnyal a következőké is) egyre inkább ezt részesítik előnyben a hagyományos hírfolyammal szemben, így a Twitter számára is szükséges volt már ez a lépés. Így vállalkozásként is érdemes lehet elgondolkozni rajta, hogy a Fleets miként fog beleilleni a közösségi média stratégiába.

Forrás: https://www.socialmediatoday.com/news/twitter-launches-its-own-take-on-stories-with-fleets/573504/

Szólj hozzá

történet story