2020. jún 17.

Légy profi a videós Instagram hirdetésekben!

írta: Sáringer Viktória
Légy profi a videós Instagram hirdetésekben!

insta_video_2.jpgTöbbet akarsz kihozni az Instagramra készített videós hirdetéseidből? Érdekel, hogyan tökéletesíthetnéd ezeket? Gyűjtöttünk néhány kreatív tippet, hogy még jobb tartalmakat készíthess!

Egy célod legyen!

Sokan úgy gondolják, hogy a ROI maximalizálásához több célt is ki kell tűzniük és ezeket mind egyszerre teljesíteni. Azonban így pont az ellenkezőjét érjük el: alacsony lesz a konverziós érték, mert a túl sok cél összezavarhatja a felhasználókat, nem tudják majd, hogyan döntsenek, mit is akarnak és végül inkább semmit sem kezdenek a hirdetéssel.

A jó eredmények elérése érdekében az Instagramra készített videós hirdetéseidnél egy célt jelölj ki! A hirdetés célja legyen összhangban az üzleti céloddal! Ha több eladást szeretnél, akkor fókuszálj arra, hogy minél több embert irányíts a weboldaladra. Amennyiben márkád imidzsét szeretnéd javítani, megerősíteni az emberekben, készíts olyan videót, ami pozitív érzéseket, jó megítélést vált ki a felhasználókból és törekedj arra, hogy minél több ember megnézze videódat.

Optimalizáld a videós hirdetésedet a felület elvárásainak megfelelően!

insta_video.jpgAz Instagram felületén megjelenő videós hirdetések maximum 120 másodpercig tarthatnak, de nem muszáj ilyen hosszú videót készítened csupán azért, mert lehet. Sőt, a rövidebb videók általában jobban is teljesítenek. A HubSpot kutatása szerint azok a videók a leghatásosabbak, amik 26 másodpercig tartanak. Tehát videód legyen lényegretörő, ne húzd feleslegesen sokáig mondanivalódat!

A legfontosabb információt tedd az elejére!

Az AIDA követése a videós hirdetéseknél is elengedhetetlen.

Ez a mozaikszó annyit tesz, mint:

A – Attention, a figyelem felkeltése
I – Interest, az érdeklődés felkeltése
D – Desire, a vágy felébresztése
A – Action, mint aktiválás

Általában a kezdőkép már felkelti a figyelmet, de ha automatikusan elindul a lejátszás, erről könnyen lecsúsznak a felhasználók. Ezért fontos, hogy ne csupán a kezdőkép, de az első pár másodperc is kiemelkedően jó és érdekes legyen.

Érdeklődést és vágyat generálhatsz, ha a célközönséged igényeit figyelembe véve állítod össze üzenetedet és ez a videó elején egyértelművé is válik. A videó végére pedig kerüljön egy felhívás, cselekvésre ösztönzés, hogy a felhasználó tudja, mit csináljon: például "Részletekért húzd fel a képernyőt!", "További részletekért kattints!", "A kedvezményes ajánlatért irány weboldalunk'", stb.

Az AIDA használatáról marketing szövegírás területén itt olvashatsz.

A kulcs az egyszerűség

insta_video_4.jpgHa szövegezni akarod videós hirdetésedet, ne bonyolítsd túl! Használj csupán egy-két szót és inkább a videó legyen sokatmondó. Az emberek nem azért mennek az egyes social media felületekre, hogy a Te hirdetésedet lássák, tehát amikor bekerül a Feed-be vagy a Stories-ba a hirdetésed, akkor nagyon fontos, hogy meg tudd tartani a felhasználók figyelmét. Ha nem jól állítod össze a hirdetést, akkor a fókusz könnyen átkerülhet máshová. Törekedj az egyszerűségre: mind abban, ami elhangzik a videódban, mind abban, amit feliratozol a videóban.

Reklám, de mégsem

Próbáld meg úgy megalkotni a hirdetésed, hogy ne süssön róla már messziről, hogy hirdetés. A reklámokat senki sem szereti nézni és sokan már tudatosan ellenállnak a hirdetéseknek. Te sem szereted, ha lépten-nyomon rád akarnak sózni valamit, ugye? Gondold bele magad a felhasználók helyzetébe! Minden irányból ömlik rájuk a sok reklám, mindenki vásárlásra próbálja rávenni őket. Kerüld videódban a tipikus reklámszövegeket, inkább tippeket adj, ötleteket mutass be vagy adj át információt, tudást az emberek számára! Márkád megítélése pozitívabb lesz, ha valami hasznosat nyújtasz az embereknek, ahelyett, hogy csak egyértelműen eladni akarsz nekik.

Szabj mobilra mindent!

Habár számítógépről is elérhető az Instagram, a legtöbben mégis mobilról használják, így érdemes a tartalmakat ehhez igazítani. Az elkészült tartalmat letesztelheted egy üres Instagram profil használatával, hogy ellenőrizhesd, megfelelően látszik-e minden, elég nagy-e a felirat, nem túl pici-e a kép. Ne ugyanazt a tartalmat használd a történeteknél és a Feed-ben is, hanem készíts külön videót vagy szerkeszd úgy a videódat, hogy álló nézetben, a történetekhez illeszkedő nagyságban is megállja a helyét.

Tesztelj több verziót is!

insta_video_3.jpgAkármennyire is próbálkozol, elsőre nem fog sikerülni a tökéletes videós hirdetés megalkotása. Ha vannak ötleteid, próbálj meg többet is megvalósítani és teszteld, melyik egyeztethető össze a legjobban céloddal, célközönséged ízlésével, márkád arculatával! Mutasd meg ismerőseid vagy kollegáid közül pár embernek a videót anélkül, hogy előzetesen befolyásolnád őket véleményeddel, hogy elmondhassák, ők végignéznék-e a videós hirdetést, kattintanának-e és miért hoznák meg ezeket a döntéseket, mi tetszik nekik és mi nem. Olyan szempontok is feltárulhatnak így előttünk, amire nem is gondolnánk!

Az is jó, ha először alacsony költségvetéssel, egyszerre akár több videó verziót is tesztelsz és az eredmények alapján választod ki, melyikre éri meg többet is költened, melyik teljesít a legjobban.

Ne hagyd figyelmen kívül a hozzászólásokat!

Ha kommentelnek a hirdetésedhez, kedveld a kommenteket, reagálj rájuk! Amennyiben kérdéssel vagy negatív kritikával fordulnak hozzád, akkor is törekedj a válaszadásra! A kérdések a legtöbbször arra utalnak, hogy az adott felhasználó érdeklődik a kínálat iránt, többet szeretne megtudni, valamiben nem biztos, még kell neki egy végső lökés, hogy eldöntse, valóban erre van-e szüksége. Itt a válaszadással Te magad lehetsz az, aki meggyőzi a vásárlásról az embereket.

Forrás: https://www.socialmediaexaminer.com/how-to-improve-instagram-video-ads-5-tips/

Szólj hozzá

video hirdetés tipp videó tippek