2020. sze 12.

Egy magyar könyvtáros meghódította a TikTokot

írta: Sáringer Viktória
Egy magyar könyvtáros meghódította a TikTokot

andra_s.PNGA TikTok a Musical.ly leszármazottjaként 2018 augusztusában debütált és azóta egyre csak nő népszerűsége nem csak globálisan, de hazánkban is. Egyre több médiafelületen hallani az applikációról és már nem mondhatjuk, hogy csupán a fiatalok alkalmazása, hiszen a középkorú korosztály is jelen van a közösségi platformon – ráadásul többen aktív tartalomgyártók is.

A legtöbbek szerint a 18 év alattiak vannak jelen a leginkább ezeken az alkalmazásokon, de teljesen alapos és pontos demográfiai adatokat nehéz találni a TikTok-ról. Egy 2018-as elemzés azt mutatja nekünk, hogy akkor a TikTok felhasználóinak 21.3%-a volt 20 év alatti férfi és 18.6%-a 20 év alatti nő. Persze itt felmerül az a kérdés is, vajon valós életkort adnak-e meg a regisztráció során a felhasználók, hiszen erre nincs semmilyen ellenőrző faktor. Mivel a 18 év alatti felhasználóknak szűrt tartalmakat mutat az alkalmazás, elképzelhető, hogy sok kiskorú hamis adatokat ad meg, hogy minden tartalomhoz hozzáférjen.

Ami remek a TikTokban, hogy mindenféle, változatos tartalom megállja a helyét, amennyiben ötletes, kreatív, az alkalmazás és felhasználók igényeire szabott köntösben mutatkozik be. Varga András, a Szegedi Tudományegyetem főkönyvtárosa és tudományos kutatója is kipróbálta magát a TikTokon és leleményes videói hamar sikereket értek el.

No, ugyan ő nem táncos, tátogós vagy bűvész videókat készít, hanem többek között hivatásához kapcsolódóan, a könyvekkel kapcsolatos érdekességekkel kápráztatja el a felhasználókat és egyúttal a tudományos világot is kicsit közelebb hozza az emberek számára. Videóiban olyan különlegességeket láthatunk, mint például egy értékes 500 éves könyv vagy az első magyar szakácskönyv.

Az NLC készített egy interjút Andrással, amelyből kiderül, hogy kötődik a zenéhez és a TikTokot először emiatt vette közelebbről is szemügyre. A fesztelen, laza videók közé szeretett volna egy kis értéket csempészni – amiről kimondhatjuk, hogy sikerült is. Az első feltöltött tartalmát már az első 10 percben 1-2 ezer ember látta, majd egy óra alatt 10 ezer és innentől kezdve nem volt megállás, a nézettség csak nőtt, gyűltek a követők és özönlöttek a kommentek.

Andrást már 17,3 ezren követik a TikTokon és több, mint 280 ezer kedvelést gyűjtöttek videói. Nagyon jól szemlélteti, hogy bizony nincs korhatár ragasztva az alkalmazásra és bárki érhet el sikereket, ha megtalálja azt a hangnemet, amit értékelnek a felhasználók, elég kreatív és nem fél megmutatni humoros oldalát.

A humor sem hiányzik Varga András repertoárjából, hiszen TikTok-videóinál ilyen hashtaget is olvashatunk: #okosvagyoknemnyomi és a vicces tartalmakból sincs hiány:

@andrasvargaofficial

##régikönyvek ##okosvagyoknemnyomi ##szegediegyetemikönyvtár

♬ original sound - yurmaddie_

Nem szégyelli korát, hanem inkább poénosan mutatja meg, hogy bizony nem csak a huszonéveseké az alkalmazás:

@andrasvargaofficial

##régikönyvek ##szeretekolvasni ##okosvagyoknemnyomi##szegediegyetemikönyvtár

♬ original sound - baraiyaom

Andrásnak nagyon jó érzéke van ahhoz, hogy mi a menő a fiatalok körében, tartalmai alapján pedig abszolút naprakésznek tűnik a TikTok trendeket illetően.

A korára és a TikTokozásra vonatkozó kritikákra is stílusosan reagál:

@andrasvargaofficial

Gondolom én ... Az új számom linkjét lásd a “Profil”-on! ##IamtheMorn ##régikönyvek ##szegediegyetemikönyvtár

♬ My Life - Billy Joel

Természetesen a humor mellett hasznos információkból és érdekességekből sincs hiány a profilján:

@andrasvargaofficial

##régikönyvek ##szegediegyetemikönyvtár ##szeretemakönyveket ##okosvagyoknemnyomi

♬ In The End - Mellen Gi Remix - Tommee Profitt

Nagyszerűen kiderül, hogy igenis van igény a kihívásokon és a táncolós videókon túli tartalmakra is. A titok tényleg nem több, mint az, hogy megfelelően tálaljuk az érdekes vagy éppen tanulságos információkat! Varga Andrásnak sikerült megtalálnia azt az egyensúlyt, amivel fenntarthatja az érdeklődést, ugyanakkor érdekes új információkat is  megmutathat a fiataloknak és eközben humoros, vidám oldalát is megismerhetik. Sőt, már YouTube-on is megtalálható egy zene, ami a nevéhez fűződik, így azt gondoljuk, hogy közösségi média karrierje csupán most kezdődik.

 

Forrás:

https://www.tiktok.com/@andrasvargaofficial?source=h5_m

https://www.socialbakers.com/blog/tiktok-facts-you-need-to-know

https://nlc.hu/szabadido/20200902/tiktok-varga-andras-szte-konyvtar-konyv-video-zene/

Szólj hozzá

kreatív zene tartalom humor videó