2020. nov 20.

Így hozz létre sikeres YouTube-csatornát!

írta: Sáringer Viktória
Így hozz létre sikeres YouTube-csatornát!

youtuber-2838945_1280.jpgHa már létrehoztad YouTube-csatornádat és elkezdted használni, közelebbről megismerni a lehetőségeket és funkciókat, akkor itt az ideje, hogy tippjeink segítségével tökéletesítsd profilodat.

Írj magadról!

Először is fontos, hogy a bemutatkozó részt ne hagyjuk üresen! Nem kell ódákat zengeni, de azért néhány mondatban ismertessük, hogy a nézők mire számíthatnak Tőlünk. A megfogalmazás esetében vedd figyelembe, ki is a célközönséged. A YouTube keresője egyébként beolvassa a bemutatkozó szövegeket, így ezáltal is rátalálhatnak csatornádra, ami még egy ok arra, hogy mindenképp szerepeljenek itt a kulcsfogalmak, amik csatornádat, márkádat illetik.

Állíts be egyedi borítóképet!

Ha már elkezdtél videókat feltölteni, akkor észrevehetted, hogy lehetőség van egyedi borítókép beállítására a videókhoz. Így könnyedén kiválaszthatsz egy érdekes, figyelemfelkeltő részletet a videóból, egy teljesen különálló fotót, készíthetsz rácsot a képekből, írhatsz rá, emojikkal dobhatod fel. A lényeg, hogy illjen a tartalom a stílushoz, amit közvetítesz videóidban. Például egy komoly, elegáns csatornához nem szerencsés sírva nevetős emojikat használni, de egy laza, tiniknek szóló videónál simán belefér. Ha szeretnél egységes felületet létrehozni videóid között, akkor színben vagy stílusban is egybehozhatod a borítóképeket. Ha mondjuk ráteszel egy jelet, vagy valamilyen figyelemfelkeltő részletet, akkor már ebből azonnal felismerik majd, hogy a Te videódról van szó.
A borítókép legyen izgalmas és külön plusz, ha érzelmet vált ki az emberekből, mert így még előbb kattintanak.

Legyen JÓ a világítás!pexels-cottonbro-4620809.jpg

Sokan vannak, akik nem szeretnének befektetni egy plusz eszközbe, így kihasználják a napos órákat a videózásra, azonban ez télen, esős-borús időszakokban nem lesz egyszerű. Nem feltétlen kell egy extra drága lámpára beruháznod, de azért valamit érdemes szerezni, ami elősegíti az egyenletes megvilágítást a felvétel során, így sokkal élvezhetőbb, jobb minőségű lesz a tartalmad. A megfelelő fény többet dobhat a videó minőségén, mint egy költséges kamera.

Légy önmagad!

Szerepet játszani nem egyszerű és hosszú távon nem is nyerő taktika a YouTube-on. Előbb-utóbb úgyis kibukik a valódi éned és egyáltalán nem árulkodik hitelességről, ha az nagyban eltér az eddig mutatott valódtól. Az emberek változhatnak, de a megjátszást, színészkedést hamar kiszagolják a felhasználók és ez negatív színben tüntethet fel Téged. Igaz a mondás, hogy mindenkiből csak egy van, így, ha önmagad vagy, akkor biztosan tudsz valami olyat mutatni az embereknek, ami másban nincs meg, csak benned!

Válj profivá a videóvágásban!

pexels-pixabay-257904.jpgA felvétel végeztével még korántsincs vége a munkának, sőt sokszor a neheze még csak most jön. Vannak videósok, akik egy órányi anyagból vágnak össze egy csupán pár perces videót, ami nyilván rengeteg odafigyelést, fontos döntéseket kíván meg.

Miért fontos a vágás? Mert mindenkivel előfordul, hogy hirtelen elakad a szava, ööö-zik, amikor nem tudja, hirtelen mit mondjon, valami leesik a háttérben, elmegy egy mentőautó a ház előtt, nekilát kalapálni a szomszéd és így tovább. Ezekre a bakikra, hibákra nem kíváncsiak az emberek. Vannak videósok, akik humorforrásként néhány bakit bennhagynak a videóban, azonban ezeket általában lerövidítik és egy-egy vicces hozzáfűznivalóval, mémmel, szerkesztési trükkel kiemelik.

Szállj be a trendekbe!

Ha a célod, hogy minél többen tudomást szerezzenek csatornádról, minél többen megismerjenek, akkor tanácsos az aktuális videós trendekbe beszállni. Mindig van valami, ami éppen menő a YouTube-on. Keress olyasmit, ami illik stílusodhoz és aktuálisan népszerű, így sok új felhasználó is rátalálhat videódra. Ha pedig szimpatikus vagy a videóban, akkor van rá esély, hogy fel is iratkoznak csatornádra. Nem muszáj csak kihívásokban, őrült feladatokban gondolkodnod, az épp felkapott témákról való véleménynyilvánítás is ugyanúgy vonzza az embereket. Attól azonban óvakodj, hogy túl radikális témában nyilatkozz, mert ezzel sok ellenséget is szerezhetsz magadnak és lehet, hogy végül negatív benyomást keltesz emiatt az emberekben.

Ne add fel!

Talán ez a legfontosabb tanácsunk mindenkinek, aki újonc a YouTube-on. Sokszor lehet nehéz, érhet minket negatív kritika vagy csalódás, mert nem úgy haladunk, ahogy terveztük. Azonban a kitartás, a belefektetett munka, az elszántság és az őszinte érdeklődés aziránt, amit csinálunk, mindig kifizetődő. Lehet, hogy lassan gyűlnek a nézők, de ez nem jelenti azt, hogy a csatornád kudarca van ítélve és kész, vége az egésznek. Lehet, hogy lesznek visszatérő negatív kommentelők, egyesek akár más felületeken is megkeresnek. Sajnos az influencerek élete ilyen, számtalan ember éli ki a frusztrációját rajtuk, akár névtelen álprofillal is. Az is előfordulhat, hogy közvetlen környezetünk nem támogat a YouTube-szereplésben és inkább arra buzdítanak, hogy hagyd abba. Ne engedd, hogy ezek eltérítsenek célodtól, légy kitartó és szorgalmas – ez mindig meghozza a gyümölcsét!

 

Forrás: https://vidiq.com/blog/post/how-to-start-youtube-channel-10-more-amazing-tips/

Szólj hozzá

tipp siker tippek