2021. nov 02.

Így tervezd meg Instagram feed-ed!

írta: Sáringer Viktória
Így tervezd meg Instagram feed-ed!

nathana-reboucas-lifryiwwbzs-unsplash.jpgHa az oldaladra látogatókat szeretnéd követőkké változtatni, akkor érdemes időt szánni arra is, hogy megtervezd Instagram feed-ed. Hidd el, megéri a belefektetett munka, mert ha kellemes ránézni egy oldalra, az emberek sokkal előbb kattintanak a követés gombra!

Egy jól összeállított profillal csupán vizuális eszközök segítségével, pár másodperc alatt is átadhatod márkád stílusát, hangvitelét, értékrendjét a felhasználóknak. És bizony ez az, ami elősegíti, hogy követőiddé váljanak, hogy többet akarjanak tudni és hogy részesei akarjanak lenni közösségednek.

Profilodra lépve profilképed, bemutatkozásod, a Highlight-ok borítóképei és a legutóbbi néhány posztod az, amit látnak az emberek. A legtöbben ilyenkor kicsit lejjebb görgetnek és ránéznek posztjaidra. Nem feltétlen nyitják meg őket nagyobba, első körben csak ránéznek. És ha itt remek az összhatás és jól mutat az egész, akkor sokkal szívesebben ismernek meg Téged jobban, mintha az egész összevissza képet mutat és nem vált ki szimpátiát.

Tehát a feed-re ne úgy gondolj, mint egy-egy posztra, hanem mint egy egészre. Az egyes posztok a puzzle darabjai és a feed az egész, amit a kis darabokból kiraksz. Fontos, hogy ezek az elemek kapcsolódjanak egymáshoz valahogyan. Legyen az egy filter, ami színek és stílus szerint egybefogja az egész megjelenésedet vagy egy visszatérő elem, például egy idézet, ami minden sorban megjelenik és egységessé, összeszedetté teszi az összképet.

Az első dolog, amit el kell döntened, hogy milyen stílust, esztétikai irányt szeretnél követni. Ha nincs ötleted, milyen irányba indulj el, nézz meg pár általad kedvelt profilt és próbáld megfejteni, miért tetszik neked az adott feed, milyen stílusirány az, amit követnek. Van egy visszatérő elem vagy minta, amit követnek? Milyen színek uralkodnak? Milyen hangulatot sugároznak a képek?

Próbálj meg célközönséged fejével gondolkodni, hogy vajon nekik milyen stílus tetszene, milyen hangulatot keresnek. Ha megnézed, milyen típusú és stílusú profilokat követnek szívesen a célcsoportodhoz tartozó felhasználók, máris lesz egy ötleted, milyen irányba gondolkodj.

A stílus reprezentálja márkádat, így a döntést ne kapkodd el. Az arculat is erősen befolyásoló, így erről se feledkezz meg.

Példaként nézzük meg a Ritual márka feed-jét, ahol már első pillantásra is szembeötlő az élénk kék és sárga szín!

rituals.PNG

Láthatjuk, hogy az adott színek, formák, betűtípusok jól összefogják a feed-et, még úgy is, hogy alapvetően a posztokon látható dolgok nagyban különböznek. Például szerepel étel, kisállat és vitamin is a fotókon, amik bizony nem hasonlítanak egymásra, mégis a színek és formák összhangjának és az elrendezésnek hála jól mutatnak egymás mellett.

Koncentráljunk az alsó sorra! Az állatok mögötti háttér és a tenyér színe remek keretet ad két oldalról, mindegyik képen megjelenik hasonló sárga árnyalat és a kerek, lekerekített formák dominálnak. Mindeközben a középső kép világosabb hátterű, így kitűnik a két keretező kép közül, azonban a színárnyalat remekül illeszkedik. Tehát a képet különböznek, mégis jó ránézni erre a sorra.

A felső két sorban pedig a szöveget tartalmazó, egyformán szerkesztett képek elhelyezése ad remek keretet, folytonosságot a feed-nek. Ez egy kicsit szabadabbá teszi a mozgást is a színek és formák tekintetében, de itt is megfigyelhetünk hasonlóságot. Azonban nem a két egymás melletti képen, hanem a két sor között. Mindegyik sárga-fehér, szöveges kép mellett szerepel egy kép, ahol a fehér és barnás színek vannak fókuszban és egy olyan kép, ahol a kék vonja magára figyelmünket.

A visszatérő sárga, kék, fehér, barna színek az egésznek átgondolt hatást kölcsönöznek és összefüggést tesznek a képet közé. Jól látható tehát, hogy nem csak random feltöltött tartalmakról van szó, hanem alaposan megtervezett stratégiáról.

A márka színei, betűtípusai és egyéb arculati elemei segítenek, hogy létrehozz egy márkahű, de mégis egyedi és megragadó esztétikát az Instagramon.

aesthetic.PNGEgy mood board létrehozása is jó ötlet, ahová hasonló stílusú képeket gyűjtesz inspirációként. Ez elősegíti, hogy kreativitásod ki tudjon bontakozni és összességében több hasonló esztétikájú képet nézegetve könnyebben el tudod majd dönteni, hogyan mutat majd oldalad és valóban tetszik-e ez a stílus.

Ha már a stílusban döntöttél, akkor bizony tartalmakra is szükséged lesz. Itt szóbakerülhetnek stock fotók, termék fotók, a szolgáltatás profi fényképei, felhasználói tartalmak. Ezeket mind egy stílusra kell szabnod vagy megfelelően kell sorrendbe állítanod őket, hogy jól mutassanak profilodon.

Hogy egységessé tedd profilod, egy filter nagyon jól jöhet. Egy filter nem más, mint egy sablon, amiből létezik az egyes alkalmazásokban alapverzió is, Te magad is készíthetsz vagy akár az interneten vásárolhatsz is. Ez egy olyan sablon, ami ugyanazokat a szerkesztési lépéseket alkalmazza az összes fotón, amire ráteszed. Vagyis ha Te például nem kedveled a sárgás árnyalatokat és ezeket nem látod szívesen a képeiden, akkor ennek mértékét lecsökkentheted a filterrel. És ezt nem muszáj minden egyes alkalommal újra megcsinálni és próbálkozni, hogy hasonló legyen a mérték, a végeredmény – elmented a filtert és csak ráteszed az új képekre, maximum egy kicsi igazítás és már kész is vagy.

Az egyik legjobb applikáció erre az Adobe Lightroom, amit telefonra ingyenes verzióban is le tudsz tölteni, számtalan szerkesztési lehetőség áll rendelkezésedre és könnyen készíthetsz, menthetsz el saját filtereket is. Ha nem vagy túl kreatív és nem sikerül megalkotni az álom-filtert, nézz körül a neten, mert rengeteg filter van forgalomban és biztosan találsz olyat, ami illik cégedhez. Ezt megvásárolva könnyedén importálhatod a Lightroom-ban és már kezdődhet is az alkalmazása.

Forrás: https://later.com/blog/plan-your-instagram-feed

Szólj hozzá

stílus profil filter feed esztétika arculat vizualitás arculati elemek posztolás mood board feed posztok posztolási terv esztétikus felület stílusirány