2021. dec 29.

Így tervezd meg 2022-es hashtag-stratégiádat!

írta: Sáringer Viktória
Így tervezd meg 2022-es hashtag-stratégiádat!

katie-harp-o6mv3nplmgw-unsplash.jpgA hashtag vagy másnéven keresőcímke már régóta létezik, és fontos eszköz a közösségi média marketingben. Közösségépítés, márkaismertség növelése, célközönség elérése – sok kitűzött cél elérésben segíthetnek a címkék, ha megfelelően használjuk őket.

Egy érdekes irány a hashtag-eknél az ünnepek kérdése. Ha éppen egy aktuális világnapról vagy ünnepről van szó és erre reagálsz közösségi profiljaidon, a megfelelő keresőcímkék alkalmazásával eljuthatsz azokhoz, akik érdeklődnek az adott nap iránt.

Ne csak arra gondolj, hogy karácsony meg húsvét, rengeteg világnap és nemzetközi nap van, ami inspirálhat, hogy miről posztolj és amivel megragadhatod az emberek figyelmét.

 A #DressUpYourPetDay-től az #InternationalDayOfCharity-ig nehéz lehet meghatározni, hogy mely népszerű napok relevánsak márkád szempontjából, és mi fog érdeklődést, pozitív reakciót kiváltani a már meglévő közönségből és a vágyott célközönségből.

Most egy kicsit segítünk, hogyan tervezd meg a jövő évi hashtag-stratégiádat, a világnapok, ünnepek és nemzetközi akciónapok bevonásával!

Az első feladat, hogy kiválasszuk a megfelelő keresőcímkéket. Ehhez át kell gondolnunk márkánk céljait és célkitűzéseit, hogy biztosan olyanokat válasszunk, melyek közelebb visznek minket ahhoz, amit el akarunk érni a közösségi média felületeken. Nem minden ünnepnap passzol minden márkához, számít, hogy milyen szektorban, területen tevékenykedünk és az ehhez kapcsolódó és illő címkéket kell megtalálnunk. Például a nemzetközi palacsinta nap érdekes választás egy vetőmagokat forgalmazó cég esetében, de egy életmód tanácsadónál remekül mutat. Így mindig márkánktól függ, hogy mi az, ami passzol.

Nézzük át a netes gyűjtéseket és forrásokat, hogy milyen ünnepnapok, világnapok léteznek és szűrjük ki azokat, amik kicsit is passzolnak hozzánk. Ezután tovább szűkíthetjük a kört, amíg végül elérjük azt a számot, amennyi belefér kommunikációnkba. Nem szabad ezzel sem túlzásba esni, minden nap nem érdemes megosztani egy újabb világnap témájú posztot, inkább havi egy pár alkalomra tervezzünk.

Ha megvannak a világnapok és ezek dátumai, akkor a jövő évi naptárunkba kerüljenek ezek be, hogy ne feledkezzünk meg róluk.

Tanácsos végezni egy kis kutatást is, hogy milyen aktuális posztjaink voltak a múltban és ezekre hogyan reagált közönségünk, mert ebből sokat tanulhatunk a jövőre nézve. Amikor elkezdenek kikerülni az ünnepnapos posztok, akkor is folyamatosan kövessük az elemzéseket, hogy mit szólnak az emberek hozzá. Ha nem teljesítenek jól ezek a bejegyzések, akkor valószínűleg nem jól válogattunk a lehetőségek között és nem érdekes a közönség számára a téma vagy nem sikerül elérni a közönséget.

És itt jönnek képbe a keresőcímkék, melyekkel eljuttathatjuk az emberekhez üzenetünket.

No de milyen keresőcímkéket használjunk?

Itt jó ötlet, ha más márkáktól is ötletet merítünk, megnézzük, náluk mi vált be és ez alapján tervezzük meg hashtag-stratégiánkat. Tartózkodjunk a túl népszerű hashtag-ektől, mert ezek esetében könnyen elveszik posztunk a milliónyi találat között. Arra is figyelni kell, hogy az ünnepek közeledtével megnőhet ezeknek a népszerű, általános címkéknek a használata, ami miatt például az Instagram könnyen spam-nek érzékelheti. Ebből pedig az következik, hogy tiltólistára kerül, vagyis nem tudjuk vele elérni az embereket.

Forrás: https://sproutsocial.com/insights/hashtag-holidays/

Szólj hozzá

címke aktuális inspiráció elemzés ünnepnap világnap aktualitás hashtag hashtag marketing nemzetközi nap hashtagek keresőcímke hashtag stratégia tiltott címkék