2022. aug 19.

Használd a YouTube elemzéseit marketing stratégiád javításához! - III. rész SV

írta: Sáringer Viktória
Használd a YouTube elemzéseit marketing stratégiád javításához! - III. rész SV

pexels-samer-daboul-1525840.jpgHa egy nyerő YouTube marketing stratégiát dolgoznál ki, a legjobb helyen jársz! Bemutatjuk a legfontosabb elemzéseket, amelyekből kulcsfontosságú adatokra tehetsz szert.
 
Ha megismered a közönséged tevékenységét, a videóid erősségeit és gyengeségeit, az elért eredményeket, akkor kapsz egy alapos, átfogó képet a mostani helyzetről és természetesen ezek az információk a fejlődésben is segítségedre lesznek.
 
Vágjunk is bele!

Elköteleződési jelentések

A nézettség nem minden, ha a videó teljesítményéről van szó. A YouTube Analytics elköteleződési jelentései megmutatják, hogy a nézők hogyan lépnek kapcsolatba a tartalmaddal.
 
A nyomon követett elköteleződési mutatók a következők:
  • Tetszik (like)
  • Nem tetszik (dislike)
  • Hozzászólás
  • Felirakozók
  • Megosztás

Feliratkozók

Ez a jelentés felvázolja, hogyan szereztél és veszítettél feliratkozókat a különböző tartalmakra, helyszínekre és dátumokra vonatkozóan. Vagyis szó szerint megmondja, hogy mely tartalom szerzi a feliratkozókat, és honnan érkeznek. Azt is láthatod, hol veszítetted el a követőidet, így tudhatod, mit érdemes inkább elkerülni vagy módosítani.

Tetszik és nem tetszik

Az egyik legegyszerűbb véleménykifejezési forma a platformon a like és dislike gombok használata a videók alatt. Ez a jelentés eléggé magától értetődő, de érdemes figyelembe venni. Megmutatja a videóidban szereplő kedvelések és nemtetszések nettó változását. Összeadja a kedvelések és nemtetszések számát, mínusz az eltávolított kedvelések és nemtetszések számával.
 
Ez egy olyan mutató, amit egyébként nem tudunk letiltani. Vagyis azt beállíthatjuk, hogy az átlag felhasználó ne lássa, hány like és hány dislike érkezett, de a YouTube attól még méri ezeket és nekünk bizony megmutatja.
 
Ha nem kapsz sok kedvelést, ne izgulj! Előbb utóbb elkezdik majd kifejezni a véleményüket az emberek és erre akár videóidban biztathatod is őket. Ha kedvelik és kommentálják a videót, akkor az jó üzenetet küld az algoritmusnak.
 
Aggódnod kell azonban, ha a videóid hirtelen nemtetszéseket váltanak ki. Alkalmanként előfordulhat ellenszenv a trollok és a potenciális versenytársak részéről, de ha nagyon sok a dislike, akkor el kell gondolkodni, mi történt. Sok esetben nagyon agyalni sem kell, mert a kommentek között biztosan megtaláljuk, mi az, ami ennyire felbosszantotta az embereket.

Videók a lejátszási listákban

Ez a jelentés megmutatja, hogy a videóid hányszor kerültek hozzáadásra vagy eltávolításra a nézők lejátszási listáinál. Ide tartoznak az alapértelmezett lejátszási listák, például a „Megnézendő videók” vagy a „Kedvencek”, valamint bármely egyéni lejátszási lista. Például létrehozhat egy felhasználó egy receptes gyűjtést, egy zeneit és így tovább.
 
Ha tudod, hogy a videóid mely lejátszási listákon szerepelnek, az segít, hogy milyen irányba indulj el tartalmaiddal. Például ha észreveszed, hogy hosszú oktatóvideóid gyakran mentik le maguknak listákba az emberek, talán itt az ideje, hogy még többet készíts ezekből!
 
Néhány figyelemre méltó mérőszám ebben a jelentésben:
  • Átlagos idő a lejátszási listán: Az a becsült átlagos idő percekben, ameddig a felhasználó megtekintette a lejátszási listában szereplő videókat a lejátszási lista elindítása után.
  • Lejátszási listák elindítása: Azon alkalmak száma, amikor a nézők elindítottak egy adott lejátszási listát.
  • Lejátszási listákhoz hozzáadott videók: Azon alkalmak száma, amikor a videókat hozzáadták a YouTube lejátszási listáihoz, beleértve a videó tulajdonosának listáit vagy más csatornákét.
  • Lejátszási listákról eltávolított videók: A listákról törölt videók száma.
  • Megtekintések lejátszási lista indításonként: A videómegtekintések átlagos száma minden alkalommal, amikor egy lejátszási listát elindítottak.

Megjegyzések

Ez a jelentés összefoglalja, hogy hányan szóltak hozzá a videódhoz. Csakúgy, mint a közösségi médiában megjelenő többi komment, a YouTube megjegyzések szakasza is egy olyan hely, ahol kommunikálhatsz a közönségeddel, párbeszéd alakulhat ki.
 
Szűrés nélküli betekintést nyerhetsz abba is, hogy az emberek hogyan vélekednek a tartalmadról. Törekedj arra, hogy minden videó alatt válaszolj pár kommentre, ha mindre nincs is időd, így is fokozhatod a hozzászólási vágyat a nézőkben és természetesen a kapcsolatot is építed.

Megosztás

Ez a jelentés megmutatja, hogy milyen gyakran osztották meg a tartalmat a „Megosztás” gombbal a YouTube-on és más webhelyeken, például a Facebookon vagy a Twitteren.
 
A megosztás nyilvánvalóan kulcsfontosságú eleme a promóciónak, különösen akkor, ha olyan tartalmat teszel közzé, mint például a termékközpontú videók vagy friss hírek.

Kártyák

Már nem csak passzív tartalom lehet a YouTube-ra feltöltött videó, mert kis kártyákat is elhelyezhetünk a videóban, ahová szövegeket írunk, valamilyen cselekvésre ösztönözzük az embereket vagy éppen belinkelünk másik videót, szavazást tartunk és így tovább. Ennek az eszköznek a jelentése megmutatja, mennyire aktív közönségünk. Például megnézheted, hányan kattintottak a kártyákra.
 
Szólj hozzá

marketing statisztika youtube stratégia analitika elemzés tippek marketingstratégia tanácsok