2022. okt 10.

Amit a szülőknek tudniuk kell a közösségi médiáról...

írta: Sáringer Viktória
Amit a szülőknek tudniuk kell a közösségi médiáról...

file-20170714-28500-1y71i06-_1.jpgA közösségi médiának komoly hatása van a gyerekek önbecsülésére. És bizony nem tilthatjuk el a gyerekeket és tinédzsereket az online világtól, mert találni fognak módot rá, hogy jelen legyenek. És jobb, ha tudunk az online tevékenységükről, mintha abba a hamis reménybe ringatjuk magunkat, hogy gyermekünk nem használ közösségi médiát. Az American Academy of Child & Adolescent Psychiatry szerint a 13–17 éves korosztály 90 százaléka használta már a közösségi médiát.

Ahhoz, hogy tudatosan megóvhassuk gyermekünket a közösségi média veszélyeitől, ismernünk kell a közösségi felületeket.

Hogy miért olyan fontos ez?

Íme pár adat:

A Dove Self-Esteem Project 2020-ban végzett kutatása megdöbbentő felismeréseket tárt fel:

  • A lányok 80%-a már 13 éves koráig letöltött egy szűrőt, filtert vagy használt valamilyen alkalmazást a megjelenésének megváltoztatására.
  • A lányok 67%-a megpróbálja megváltoztatni vagy elrejteni legalább egy testrészét vagy jellemzőjét közösségi média bejegyzéseiben.
  • Az alacsonyabb önértékelésű lányok 59%-a rendszeresen eltorzítja fotóit.
  • A lányok 37%-a azt mondja, hogy nem „néz ki elég jól” fényképeinek szerkesztése nélkül.

A szülők küzdenek a közösségi médiával, mert bizonytalanok, hogy álljanak hozzá. Vannak, akik úgy döntenek, hogy megtiltják tinédzsereiknek, hogy használják. Mások szorosan figyelemmel kísérik gyermekük viselkedését a közösségi média alkalmazásaiban, akár gyermekük követésével, akár szülői védelmi alkalmazások használatával.

Egy serdülő lányokra szakosodott gyermekpszichológus tapasztalatai szerint a legtöbb tinédzser elismeri, hogy megtalálta a módját a közösségi média használatának annak ellenére, hogy szülei megpróbálták megakadályozni ezt. A tinédzserek gyakran arról számolnak be, hogy nem tudnak részt venni a közösségi interakciókban, ha nem használnak olyan alkalmazásokat, mint a Snapchat. A legtöbb tinédzser 2022-ben már nem használja az iMessage-t vagy a szöveges üzeneteket elsődleges kommunikációs forrásként.

Ebből is jól látjuk, hogy a tiltás többet árt, mint használ. Ha a tini mégis módot talál a közösségi jelenlétre, akkor bizony védelmünk nélkül nagy veszélynek van kitéve. Ráadásul ha baj van sem mer majd szólni, mert fél a szülők haragjától, amiért a tiltás ellenére cselekedett. Ez hatalmas probléma. A dolog másik oldala, hogy a többi gyerek valószínűleg aktív a közösségi hálókon, amiből így a gyermek teljesen kimarad. Ez megnehezíti az iskolás éveket, hiszen nem tud majd hozzászólni egyes témákhoz, kiközösíthetik és akár csúfolódás áldozata is lehet. Lehet, hogy felnőtt fejjel hihetetlenül hangzik, hogy valakivel azért ne barátkozzanak, mert nincs online profilja az éppen menő alkalmazásokban, ez a gyerekek és tinik között mégsem kirívó.

Íme három stratégia, amellyel a szülők segíthetnek megakadályozni, hogy a közösségi média összetörje gyermekeik önbecsülését:

Legyél tisztában saját közösségi média viselkedéseddel!

A szülők gyakran elfelejtik, hogy gyermekeik legnagyobb példaképei ők maguk. Kerüld a saját megjelenésed kommentálását a fotókon ("Kövérnek nézek ki azon a képen"). Próbáld meg elkerülni a negatív, bántó megjegyzéseket mások képeiről is.

Az is fontos, hogy hagyd abba a közösségi oldalak görgetését a családilag, közösen eltöltött időkben. Ha a gyerek azt látja, hogy állandóan a telefont nyomkodod, akkor ő is ezt akarja majd csinálni, ezt tartja normálisnak. Illetve a képernyőidő miatt elszalasztod a lehetőséget, hogy kapcsolatot építs a gyermekeddel.

Beszélj gyermekeddel!

Ajánlott beszélgetni, ahelyett hogy kiabálsz vagy megszégyeníted a gyerekeket, amikor úgy viselkednek a közösségi média térben, ami neked nem tetszik. Lehet, hogy a lányod korához képest túl szexi fotójának az azonnali leszedését követeled, mert nem való az online világba, de ezt higgadtan és átgondoltan is megteheted veszekedés helyett. Hidd el, jobb eredményt fogsz elérni.

Ne csak tiltások és elégedetlenség okán beszéljetek a közösségi médiában való viselkedésről. Tegyél fel kérdéseket, érdeklődj a válaszok iránt és ne légy ítélkező, így gyermeked bizalommal fordul majd hozzád.

Ismerd fel, hogy nem tudsz kapcsolódni gyermeked tapasztalataihoz

A mai szülőknek fogalmunk sincs, milyen egy olyan online generációban felnőni, ahol a hét minden napján, a nap 24 órájában, minden percben online lehet lenni. Akármennyire is próbálunk kapcsolódni, gyermekeinket teljesen elriasztja, ha azt hallják: „Értem, tudom, milyen ez.” Sok szülő van, akit fiatal korában, ha nem hívták meg egy buliba, azt hétfő reggelig nem is tudta. Ennek a generációnak a gyerekei azonban mindent azonnal látnak a nonstop online létnek hála. Például tudják, ha ki vannak zárva a tevékenységekből, ha a barátok nélkülük csinálnak programot. Ha zaklatják őket az iskolában, az estig követi őket és otthon is folytatódhat a közösségi oldalakon.

Bár a statisztikák meglehetősen komorak, a közösségi médiának vannak előnyei a gyermekek és a tinédzserek számára. Például azok a gyerekek, akik szociális szorongással küzdenek, a közösségi médiát barátkozási forrásként használhatják. A közösségi média pozitív kiindulópont lehet a hasonló érdeklődésű társak megtalálásához, valamint lehetőség a szociális készségek biztonságosabb, távolságból való „gyakorolására”. A közösségi média, mint információforrás és kapcsolattartási eszköz ma már a mindennapok része, így szülőként az is a gyereknevelés egy fontos része, hogy felkészítsük a gyermeket az online eszközök biztonságos használatára.

Nézd meg vezetőnk, Klausz Melinda előadását a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat konferenciáján a Magyar Tudományos Akadémiából:

 

detox22ss.pngAmi nagy nehézséget okozhat, az az, hogy akár naponta tűnnek fel újabb közösségi oldalak. Ha úgy érzed, hogy nem tudod követni az újdonságokat, de közben szeretnéd, ha gyermekedet kevesebbet netezzen vagy nyomogassa a kütyüket, válaszd a Digitális detox asztali öröknaptárunkat, aminek segítségével röviden, lényegretörően megismerheted a legújabb közösségi platformokat és hogy hogyan védjétek meg magatokat játékosan mindettől!

Forrás: https://medium.com/@doctorlorifishman/what-parents-need-to-know-about-social-media-in-2022-4e8eada7b2e

 

Szólj hozzá

adatvédelem generáció gyerekvédelem internetbiztonság gyerekek a neten új felületek generációk közötti különbségek