2022. nov 27.

Karácsonyi dalok harca: Last Christmas vs. All I want for Christmas

írta: Klausz.Melinda
Karácsonyi dalok harca: Last Christmas vs. All I want for Christmas

Két részre szakadt a világ!

befunky-collage_7.jpgIdén is elkészítettük gyorskutatásunkat Advent első vasárnapjához kapcsolódva a legnépszerűbb karácsonyi dalok háza tájáról.

A Wham: Last Christmas és Mariah Carey: All I want for Christmas című dalai évről-évre megkerülhetetlenek, s bár mindig vannak újabb feldolgozások és újabb karácsonyi albumok, mégis ez a két dal letaszíthatatlan a trónról, annak ellenére is, hogy az Igazából szerelem című filmben Bill Mack: Christmas All around című dala igazán népszerű. Michael Bublé: Christmas című albuma azonban csupán mint keresőkifejezés kereshető a felületen, kifejezett albumként vagy dalként nem hozza a Google trendelemző szoftvere.

A dalok népszerűsége augusztustól rajtol, október utolsó hetétől azonban ugrásszerű növekedés keletkezik a keresettségben, a legnépszerűbb időszak pedig egyértelműen a december 19-25. közötti időszak. Lejönni a dalokról január közepe táján tudunk.

xmas.png

Tavaly júniusban megnövekedett ugyan az érdeklődés Mariah Carey dala iránt, de ezt "csupán" egy per okozta. Andy Stone ugyanis 20 millió dollárra perelte be az énekesnőt azt állítva, hogy a dal 1994-es megjelenése előtt öt évvel társszerzője volt egy azonos című slágernek, és soha nem adott engedélyt a felhasználására. Ez a dal itt hallható:

 No de vissza a fő témánkra!

 xmas2.jpgA régiók szerinti megoszlásban az látszik, hogy elsősorban Amerika, Ausztrália ég Mariah Carey-, Ázsia és Európa többsége pedig Last Christmas lázban.

Ha részletes listát szeretnénk, akkor mondjuk, hogy a 

 

LAST CHRISTMAS KEDVELŐ ORSZÁGOK: 

1. Kazahsztán
2. Oroszország
3. Ukrajna
4. Tajvan
5. Lengyelország

ALL I WANT FOR CHRISTMAS IS YOU KEDVELŐ ORSZÁGOK:

1. Argentína
2. Egyesült Államok
3. Peru
4. Kolumbia
5. Spanyolország

CHRISTMAS ALL AROUND KEDVELŐ ORSZÁGOK:

1. Csehország
2. Dél-Korea
3. Norvégia
4. Magyarország
5. Lengyelország

MÍG BUBLÉ: CHRISTMAS albuma iránt ÉRDEKLŐDŐ ORSZÁGOK:

1. Magyarország
2. Kanada
3. Spanyolország
4. Ausztrália
5. Egyesült Államok
Vigyázat! A sorrend a keresési mennyiségek alapján lévő sorrend, így ha tisztán magyar adatokra vagyunk kíváncsiak, akkor máris láthatjuk a dalok tényleges sorrendjét!

MI A HELYZET HAZÁNKBAN?

xmas2_1.jpg

 

 Az elmúlt 5 év trendjeit vizsgálva egyértelműen a Wham dala a győztes kis hazánkban, őt Mariah Carey követi (érdemes megjegyezni, hogy 2018-ban igazán izgalmas verseny alakult ki a dalok között)

 S hogy a megyék között milyen a megoszlás? Last Christmas kapcsán Somogy, Tolna, Békés, Fejér és Veszprém tarol, All I want for Christmas című dalért Komárom-Esztergom, Jász-Nagykun-Szolnok és Nógrád megye lakosai rajonganak, míg Zala és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben fej-fej melletti verseny tapasztalható.

xmas2_2.jpg

 Billy Mack és Bublé slágereiért elsősorban Budapesten rajonganak. No sebaj, azért idecitáljuk hangulatfokozásul:

Szólj hozzá

karácsoony