2023. már 25.

A rasszizmustól a Savoy szállodáig – avagy a legnagyobb influenszer botrányok...

írta: Sáringer Viktória
A rasszizmustól a Savoy szállodáig – avagy a legnagyobb influenszer botrányok...

cover_6_2.jpgAz elmúlt időszakban számos influenszer botrány történt, ahol a legtöbb követővel rendelkezőknek valóban meg kellett volna állniuk egy pillanatra és végig gondolni az adott helyzetet.

Még viszonylag az év elején járunk, de már idén is elterjedt egy-két, nem is akármilyen influenszer botrány. Ezekről már írtunk korábbi cikkeinkben.

Most pedig nézzük a tavalyi év legnagyobb influenszer botrányait.

Elle Darby

Az első botrányra tavaly sem kellett sokat várnunk, ugyanis közvetlenül január elején bukkantak fel Elle Darby, YouTuber rasszista és gyűlölködő tweetjei.

1_10_1.pngEgy tweetjében ezt írta: „Ez a busz izzasztó és bűzlik az indiánoktól.” Egy másik tweet-ben: "Hunyorogtam, mint egy kínai férfi, mert ennek az átkozott busznak nincs függönye, ami beárnyékolná a napfényt és az összes többi baromságot." Egy harmadik tweetben pedig egy lengyel buszsofőrt véleményezett szintén nem túl kedves szavakkal, mert bérlet hiányában le akarta őt szállíttatni a buszról.

Igazi influenszer stílusban aztán később közzétett egy YouTube videót, amelyben elnézést kért a tweetekért, és azt mondta, hogy „nincsenek rá szavak”, hogy elmagyarázza, mennyire sajnálja. „A tweetek annyira undorítóak voltak és olyan távol voltak attól a személytől, aki ma vagyok." – mondta.

„Szégyellem magam és undorodom magamtól. Egyetlen ember sincs ezen a bolygón, aki jobban gyűlölne, mint én most saját magamat. És a fájdalom, amit tudom, hogy oly sokatoknak ezzel okoztam, felemészt.”

Elle a tweeteknek köszönhetően több mint 100 ezer követőjét veszítette el, aztán hat hónapig teljesen el is tűnt a YouTube-ról. Azóta természetesen visszatért, méghozzá a férjezett nevén, Elle Swiftként.

Molly-Mae Hague

Molly-Mae azzal a podcast-tal botránkoztatta meg követőit, amelyben azt ecsetelte, hogy mindenkinek 24 órából áll egy napja. Ezzel eddig még nem is lenne probléma, ám az emberek pénzügyekkel kapcsolatos problémáit „süket” kifogásoknak nyilvánította és véleménye szerint mindenkinek csak keményebben kellene dolgoznia, a társadalmi egyenlőtlenségeket pedig teljesen figyelmen kívül hagyta.

 „Egy életet kapsz és rajtad múlik, mit kezdesz vele. Szó szerint bármilyen irányba mehetsz. Amikor erről beszéltem a múltban, egy kicsit céltáblává váltam, mert az emberek azt mondták: „Könnyű ezt neked mondani, nem nőttél fel szegénységben, így, ha ott ülsz és azt mondod, hogy mindannyiunknak ugyanabból a 24 órából áll a napja, az nem helyes.” Ugyanakkor technikailag, amit mondok, az helyes.."– mondta.

Az interjút követően Molly-Mae több mint 40 ezer követőjét veszítette el az Instagramon. 

Anastasia Kingsnorth

A legrosszabb ízlés szerint Anastasia Kingsnorth YouTuber és influenszer úgy gondolta, jó ötlet lenne az Asda szupermarketlánc által kínált költséghatékonyabb, alacsonyabb minőségű termékeket megvásárolni és egy napig csak ilyen ételeket fogyasztani. 

2_3_2.png16,38 fontot költött egy hatalmas bevásárlólistára és az emberek jogosan kritizálták, amiért olyan tartalmat hozott létre, amely sokuknak természetes a válság idején. „Ez az emberek valósága”, "Ez nagyon érzéketlen tartalom." – jegyezték meg a kommentelők.

Lydia Millen

Lydia Millen került a 2022-es influenszer botrányok legutóbbi középpontjába, amikor azt írta, hogy bejelentkezik a Savoy szállodába, mert elromlott a fűtése. Mindezt a pénzügyi válság kellős közepén teljesen természetesen közölte, miközben sokan megélhetési gondokkal küzdöttek.

A Savoyba való bejelentkezésről szóló TikTok-jában a következőket mondta: „Jelenleg elromlott a fűtés a házamban, ezért Londonba tartok. Bejelentkezem a Savoyba és teljes mértékben ki fogom használni a csodálatos meleg vizüket, úgyhogy készüljünk együtt a nagy napra.” Ezután felvett egy ruhát, amely több mint 30 ezer fontba került.

Egyértelmű, hogy a botrányok miatt a problémás véleményvezérek nagyobb sajtóvisszhangot kapnak, azonban ahogy fentebb is látható, egy-egy ilyen balul elsült megnyilvánulásuk akár több ezer követő elvesztésével is járhatnak.

ujg.PNGSzeretnél többet megtudni az influencerek titokzatos világáról? Érdekel, hogyan alakulnak a trendek az új közösségi média platformok idején? 

Válaszd legújabb könyvünket! Kattints a részletekért!

Forrás:

https://thetab.com/uk/2022/11/30/the-biggest-influencer-scandals-in-2022-283867

Szólj hozzá

botrány érdekesség 2022 követők influencer influencerek