Logo Pic
mindennapra1film 2024. szeptember 20.

188. Star Wars V. - A Birodalom visszavág (Star Wars Episode V - The Empire Strikes Back) (1980)

the-empire-strikes-back-vintage-movie-poster-original-1-sheet-27x41_5edbbf9a-5882-40b3-a69f-473a36bb4f8a.jpgUSA (Lucasfilm, 20th Century Fox), 124 perc, színes, sci-fi

Rendező: Irvin Kershner

Producer: Gary Kurtz, George Lucas

Operatőr: Peter Suschitzky

Forgatókönyv: George Lucas, Leigh Brackett, Lawrence Kasdan

Zene: John Williams

Szereplők: Mark Hamill, Harrison Ford, Carrie Fisher, Billy Dee Williams, David Prowse, Anthony Daniels, Peter Mayhew, Frank Oz, Kenny Baker

 

A Filmről

A Halálcsillag elpusztítása után a Lázadó Szövetség tagjai menekülni kényszerülnek a Galaktikus Birodalom erői elől. Darth Vader (David Prowse) megszállottan keresi Luke Skywalkert (Mark Hamill) a galaxis minden egyes zugában, miközben ifjú hősünk felismeri sorsát és Jedi lovagnak készül a Dagobah bolygó mocsaraiban a titokzatos, de kissé bogaras Yoda mester (Frank Oz) vezetése alatt. Mindeközben Leia hercegnő (Carrie Fisher) és Han Solo kapitány (Harrison Ford) a Birodalom flottája elől menekül, ráadásul Han Solo nyakában ott liheg Boba Fett, a fejvadász is. Menekülésük során a Bespin bolygón található Felhőváros felé indulnak, ahol Solo barátja, Lando Calrissian (Billy Dee Williams) báró székel, azonban Leia hercegnőt és kíséretét csapdába csalják. Han Solo testét lefagyasztják, a testét magába foglaló karbonittömböt pedig átadják a fejvadásznak, aki Jabbához indul vele. Hamarosan Luke Skywalker is megérkezik, hogy Vader nagyúr felfedje Luke előtt a Star Wars mítosz legmegrázóbb titkát. 

screenshot_2024-10-20_at_11-55-32_a_birodalom_visszavag_1980.jpg

screenshot_2024-10-20_at_12-06-49_a_birodalom_visszavag_1980.jpg

Az 1977-ben bemutatott Csillagok háborúja minden várakozást felülmúlt – a vártnál sokkal nagyobb bevételt hozott, forradalmasította a filmipart és óriási kulturális visszhangja lett. Mivel George Lucast teljesen lefoglalta más filmjeinek produkciója, a vizuális effektekkel foglalkozó Industrial Light & Magic (ILM) cégének irányítása és a pénzügyek felügyelete, ezért úgy döntött, hogy nem saját maga fogja rendezni A Birodalom visszavágot. A rendezői széket így Irvin Kershnernek, korábbi egyetemi professzorának ajánlotta fel, aki kezdetben ugyan visszakozott, de ügynöke javaslatára elfogadta a munkát. A forgatókönyv megírásával Leight Brackett-et bízta meg, aki 1978 februárjára elkészítette a forgatókönyv első vázlatát, mielőtt egy hónappal később rákban elhunyt volna. Ezután Lucas maga írta meg a második változatot, mielőtt megbízta volna Lawrence Kasdant, hogy fejezze azt be.

George Lucasnak ugyan papíron ehhez a filmhez volt a legkevesebb köze, azért természetesen minden egyes mozzanatát felügyelte a film elkészültének, amely végül ha nem is pontosan olyan lett, mint amilyennek szerette volna, de közelített hozzá: egy sokkal sötétebb tónusú mozi, ami a mitológiát kiszélesíti, a karaktereket pedig továbbmélyíti. Ugyanakkor Lucas távolmaradása okán a direktori széket elfoglaló Irvin Kershner és a szkriptet jegyző Lawrence Kasdan keze munkája is egyértelműen érződik a filmen. Nem kisebb feladat jutott nekik, mint a rekord összeget hozó első rész színvonalát megtartani, ez azonban nem okozott gondot nekik, hiszen A  Birodalom visszavág a popkultúra egy kitörölhetetlen szeletét birtokló Star Wars sorozat egyik, ha nem legsikeresebb darabja lett. Nem mellesleg minden idők egyik legjobb folytatása, legjobb sci-fije, sőt, minden idők egyik legjobb filmje is lett. 

A Birodalom visszavág egy olyan film lett, amelynek majdnem minden pillanata, poénja és akciójelenete mára már klasszikussá nemesedett vagy egyenesen eggyé vált a popkultúrával. Az alkotóknak elegánsan sikerült kikerülnie a folytatások csapdáit és az első rész legjobb elemeit és naiv báját megtartva egy sokkal felnőttesebb történetet adtak elő hús-vér, kiforrott és gyakran ellentmondásos karakterekkel. Gyakorlatilag az egész filmről csak úgy süt a kreativitás, mind megvalósításában, mind látványvilágában. A dialógusok gördülékenyek és rengeteg humorral operálnak, a látvány a rengeteg felépített díszletnek és George Lucas elképesztő vízióinak köszönhetően pazar, a dramaturgia pedig olyan kreatív ötleteket is megenged magának, mint a párhuzamos szerkesztés módszere.

Pedig egyenesen kész csoda, hogy a film egyáltalán elkészült 1980-ra, hiszen a forgatási pokol már a jeges Hoth bolygó csatáinak norvégiai felvételei közben beköszöntött. Mark Hamill épp egy autóbaleset után lábadozott, Carrie Fisher súlyos alkohol- és drogproblémákkal küzdött, Harrison Ford pedig már annyira megutálta Han Solo karakterét, hogy még a karakter filmbéli halála mellett is kampányolt. A stábot állandó lavinaveszély fenyegette, a forgatások elhúzódtak a kegyetlen időjárási körülmények miatt, a filmszalagok vagy elfagytak vagy eltörtek a repkedő mínuszokban és a balszerencseáradat még a londoni forgatási napokra is elkísérte a gárdát. A Birodalom visszavág a bemutató idején nem nyerte el maradéktalanul a kritikusok tetszését, sőt kifejezetten negatív visszajelzéseket is kapott az ítészektől. Hamarosan azonban elnyerte a neki járó előkelő helyet a Star Wars- és a fantáziafilmek sorában.

Érdekességek

- Stuart Freeborn Yoda küllemét a saját és Albert Einstein arca alapján tervezte meg. A Dagobah díszleteit másfél méterrel a talaj fölé építették, így a bábjátékosok alulról mozgathatták Yoda bábuját. A Muppet Showból ismert Frank Oz volt aki végül mozgásra és szóra bírta a karaktert, aki többek között Miss Röfinek is kölcsönözte a hangját. 

screenshot_2024-10-20_at_12-07-44_a_birodalom_visszavag_1980.jpg

- Mark Hamill nem sokkal a forgatás előtt autóbalesetet szenvedett, ami után egy heg maradt az arcán. A mítosz szerint ezért került a film elejére a wampa (a jetiszerű hószörny) támadása, amiben a film szerint megsérül Luke arca. Ám az igazság az, hogy a forgatás megkezdésekor már nem látszottak már a sebei.

-  A Hoth jégbolygón vívott csatát először kék háttérrel akarták leforgatni, de helyettük inkább művészeket béreltek fel, akik megalkották a havas díszletet. A hatalmas Birodalmi lépegetők a valóságban alig voltak nagyobbak, mint egy macska, a mozgásukat a stop motion animációs technológiával vágták bele a filmbe.

- A wampa jelmezbe bújó színész pedig a gólyalábakkal együtt közel 3 méter magas volt, míg a hangját az elefánt és az oroszlánfóka hangjából keverték.

- A tauntaun 1 mp-es mozgása az erre az alkalomra berendezett, makettezett stúdióban 1 órányi munka eredménye volt. Az operatőrnek különösen figyelnie kellett a közeli jelenetek forgatásánál, ugyanis csak nyaktól felfelé filmezhette, az alsó mozgásáért 2 ember volt felelős, ráadásul még Mark Hamillt is tartaniuk kellett. 

-  A Chewbaccát alakító Peter Mayhew életét alaposan megkeserítette a jakszőrből és moherből készült jelmez. Nem elég, hogy elviselhetetlenül meleg volt, George Lucas a Hothon játszódó jeleneteinek forgatásán még meg is hempergette a vukit a hóban. Amikor a hó olvadni kezdett, szegénynek olyan szaga lett, mint az ázott kutyának. 

David Prowse és Mark Hamill egészen a híres jelenet felvételéig nem kapták kézhez a szövegkönyvet, Hamillt csupán a forgatást megelőző napon világosították fel, Prowse pedig már csak a premieren tudta meg: a felvételen ugyanis még azt kellett mondania, hogy "Obi-Wan Kenobi ölte meg az apád." 

33113922_3b2e43ea6b39f572eacb1d86b8f15b3d_x.jpg

Mark Hamillnek tizenhatszor kellett bevernie a fejét Yoda kunyhójának mennyezetébe, mielőtt a rendező megelégedett volna a jelenettel.

- A jelenet, amelyikben R2-D2 elmerül a mocsárban, George Lucas saját, félkész medencéjében lett felvéve. A stáb nagy része el volt rejtve a víz alatt és az egész jelenetet maga Lucas vette fel.

A Birodalom visszavághoz megépítették teljes életnagyságban a Millennium Falcont, mely 80 láb hosszú volt és közel 23 tonnát nyomott.

screenshot_2024-10-20_at_12-14-02_a_birodalom_visszavag_1980.jpg

- Obi Wan Kenobi szellemként jelenik meg Luke-nak, akit Alec Guinness alakított. A színész a forgatások utolsó napján forgatta le a jeleneteit. 4,5 óra munkáért a film bruttó bevételének 0,25%-át kapta, amivel végül milliókat keresett.

- Mivel Carrie Fisher lényegesen alacsonyabb Harrison Fordnál, számos jelenetben egy dobozon állt, hogy áthidalják a mintegy 30 cm-nyi különbséget.

screenshot_2024-10-20_at_12-01-49_a_birodalom_visszavag_1980.jpg

- Bár lehet senkinek sem tűnt fel, de a filmben számos helyen utalnak Indiana Jonesra. A felhővárosban Han Solo a régész ostorát viseli, valamint az elveszett frigyládát tartalmazó fadoboz is feltűnik a vásznon.Cserébe az Indiana Jones filmekben feltűnik egy Café Obi-Wan nevű vendéglő és az egyik templom falára rá van vésve C-3PO és R2-D2 neve is.

A Birodalom visszavág 1982. január 28-án került a magyar mozikba, a Csillagok háborújával ellentétben ezúttal már szinkronosan, így a legelső magyar Star Wars szinkron A Birodalom visszavág-hoz készült.

Vélemény

Az előző Star Wars posztom során már ecseteltem, hogy ugyan tartozom a vérbeli elvakult rajongók körébe, de kifejezetten szeretem a Csillagok háborúja filmeket és azon belül is egyértelműen a legelső trilógia mellett teszem le a voksom. Továbbá és is azok táborába tartozom, akik szerint a Birodalom visszavág lett az összes epizód közül a legeslegjobb. Mindemellett én is egyetértek azon megállapítással, hogy A Keresztapa II., a Terminátor 2. (1991) vagy éppen A bolygó neve: Halál (1986) mellett minden idők legjobb folytatásai közé tartozik. Hogy mindez minek köszönhető, az számos dologra vezethető vissza, én most néhányat megpróbálok ezek közül elővenni és némi magyarázattal szolgálni, hogy véleményem szerint mik lehetnek ezek.

screenshot_2024-10-20_at_11-53-17_a_birodalom_visszavag_1980.jpg

screenshot_2024-10-20_at_11-56-59_a_birodalom_visszavag_1980.jpg

1. Az egyik ok mindenképp George Lucas mondataiban keresendő, aki maga is azt nyilatkozta erről a részről, hogy az akkori trilógia "legsötétebb és hangulatilag legmélyebb pontjaˇ". Míg a Star Wars: Egy új remény egy klasszikus mese volt, a műfaj minden írott és íratlan szabályának betartásával, A Birodalom visszavág amellett, hogy hatalmas lendülettel felrúgta ezeket, ugyanakkor következetes is maradt, és szerencsére nem ment el a egy olyan rossz irányba, hogy minden áron jól kell végződnie a történetnek és végül mindenki boldogan él, amíg meg nem hal. Luke Skywalkernek nem elég megtudnia ki is a valódi apja, ráadásul még az egyik karját is elveszíti. Han Solot lefagyasztják és elszállítják Jabbához, C-3PO-t apró darabokra szerelik szét, Leia hercegnő pedig alighogy megtudja, hogy valójában mit is érez Han Solo iránt, gyakorlatilag rögtön le is veszíti. Mindezek alapján furcsának tűnhet, de az első hat részből ez az egyetlen olyan rész, amelyben nem hal meg egyetlen kiemelkedő szereplő se, hangulatilag mégis a legsötétebb és legmélyebb pontja a Star Wars-sorozatnak. És akkor még nem is beszéltünk a film végéről.

2. A másik fontos tényező, hogy a mintegy 2 órás játékidő úgy telik el, hogy nincs benne semmi üresjárat. A cselekmény folyamatosan pörög, nincsenek felesleges jelenetek, minden egyes történés hozzáad valamit  a cselekményhez vagy a szereplők jelleméhez. Mindez pedig olyan felejthetetlen jelenetekkel egészül ki, mint a Hoth bolygón vívott csata a birodalmi lépegetőkkel, Vader nagyúr és Luke Skywalker fénykard csatája, a Leia és Han között elcsattanó csók vagy épp az aszteroidamezőn történő átkelés. Végül pedig ott vannak az újonnan feltűnt szereplők, akik mindannyian komoly szerepet töltenek majd be a későbbiekben. Legyen szó Yodáról, Lando Calrissianról vagy épp Boba Fett karakteréről. Bár utóbbinak az eredeti trilógiában mindössze négysornyi szövege és pár, inkább másodpercekben, mint percekben mérhető rövid jelenete van, ennek ellenére a későbbiekben egy teljes sorozatot is szenteltek neki.

3. Kisebb mértékben ugyan és nem is feltétlenül csak A Birodalom visszavág kapcsán, de mindenképp megemlítendő a mára már emblematikussá vált filmzene. John Williams egyszerű, de annál hatásosabb dallamvilága olyannyira hozzátartozik az egész Star Wars jelenséghez, hogy anélkül nem is lenne ugyanaz az egész. Manapság ha csak megpillantunk egy jelenetet, már akarva akaratlanul is a hozzá tartozó dallamot dúdoljuk, legyen szó éppen a főcímzenéről vagy a birodalmi indulóról.

Lehet, hogy A Birodalom visszavág nem tökéletes és vannak hibái, mert újranézve a technikai megoldásokon azért már látni egy-egy hibát, azonban maga az élmény olyannyira utánozhatatlan és felülmúlhatatlan, hogy ez egyáltalán nem fog érdekelni se engem, se senki mást. Az is szinte bizonyos, hogy nincs még egy olyan trilógia a filmtörténelemben, ami ennyire meghatározó lenne. Olyan szinten ivódott bele az általános köztudatba, hogy még azok is ismerik szereplőit és szófordulataikat, akik még nem látták (bár el sem tudom hinni, de vannak még ilyenek) és mind a mai napig meghatározza a hollywoodi filmipart és ezáltal mozizási szokásainkat is.

Most sem tudok mással búcsúzni, mint azzal, hogy Az erő legyen veletek!

Ítélet: 10/10

Vissza a címlapra
Minden napra 1 film
Legjobban pörgő posztok
Nagy olasz felvágott teszt
Linda Morvai • 11 nap
A Stuttgart elleni mérkőzés
Apuleius • 5 nap
Egy viking vezér bizarr halála - Hatalmas Sigurd
DJP • 3 nap
A Lazio elleni mérkőzés
Apuleius • 8 nap
Nagy vaníliás krémtúró teszt
Linda Morvai • 13 nap
Cikkek a címlapról
5+1 érv az őszi kerékpártúrák mellett
Augusztus végével elkezdődik az iskola, lejár a nyaralások ideje, visszatérünk a munka világába. A kirándulásokról, a kikapcsolódásról a vénasszonyok nyara biztosította jó idő gondoskodik. Addig, amíg az igazi őszi, téli idő nem köszönt be, addig van lehetőség élvezni a szabadban a programokat, a jó…
Már megint túlóra!
„Sok munkamániás a házastársa elől bujkál. Állandó elfoglaltságával igyekszik elkerülni, hogy szembe kelljen néznie az érzéseivel, vagy házastársa érzelmeivel.” (Gary Chapman) Sokan sokat dolgozunk. Túl sokat. Alig vagyunk otthon, alig látjuk a párunkat, a családunkat. Milyen hatása lesz a…
>