2013. nov 04.

Mikortól netfüggő valaki?

írta: Klausz.Melinda
Mikortól netfüggő valaki?

social_media_addiction_socialmediagroup_comMai felgyorsult világunkban nehezen engedhető meg, hogy munkaidőben legalább fél óránként ne ellenőrizzük e-mailjeinket, 2-3 óránként közösségi média felületeinket, pláne ha internetet használva dolgozunk. De mikortól számít függőnek valaki? Jellemzően az arányok az árulkodóak!

Hasonlítsuk össze az interneten a barátokkal, ismerősökkel töltött időt a valós, személyes baráti találkozók időtartamával, az internetes játékra töltött időt a beszélgetések és egyéb offline cselekvések (pl. séta, kirándulás) idejével. Ha az online időtartam meghaladja az offline kétszeresét, akkor ideje a valós barátaink, ismerőseink felé fordulni és tudatosan kikapcsolni minden technikai eszközt környezetünkben előbb 5-10 percre, majd fokozatosan hosszabb időtartamra.

Az internetfüggőségnek számos fajtája fordul elő a cyberszextől kezdve a netes kapcsolattartáson át az online szerencsejáték vagy kupon-függőségig. A függőség gyors ellenőrzéséhez töltsük ki az alábbi kérdéssort:

IGEN

NEM

Órákat töltesz a gép előtt?
Észre se veszed, hogy internetezés közben hogy elrepült az idő?
Ingerültté válsz, ha valaki megzavar internetezés közben?
Este/éjjel a netet böngészed és örülsz, hogy csak a tiéd az internet?
Úgy érzed, online ismerősök jobban átérzik, mi történik veled?
Többször hazudtál már az internetezéssel töltött órák számáról?
Elhanyagolsz más tevékenységeket? Például mikor foglalkoztál utoljára a hobbiddal (ami nem a számítógéphez köthető), mikor találkoztál utoljára barátaiddal és mikor kirándultál egy jó nagyot?

A tesztben minél több igen-nel válaszolunk, annál fontosabb számunkra az internet.

Az internetes függőség leküzdése nem egyszerű folyamat, érdemes aprólékosan kidolgozott tervvel nekifogni (Kék Vonal, 2013.), s elsőként feltárni a függőség feltételezhető okát, amely az orvosláshoz is utat jelenthet. Az okok többfélék lehetnek:

-          szorongás, félelem: ha valamitől félünk és valami/valaki miatt aggódunk, negatív érzelmeinket leköthetjük és csökkenthetjük az internet jelentette gondolatelterelés eszközével, melynek hatása azonban csupán átmenetileg jelentkezik.

-          depresszió: a rossz hangulat ugyan egy rövid ideig háttérbe kerül a közösségi oldalakat böngészve, azonban hosszú távon növeli a stresszt, az elszigeteltséget és a magányosságot.

-          barátok hiánya: ha nem merünk, vagy nem tudunk új ismertségeket kötni, ha nehezen nyitunk mások felé, segítség lehet egy közvetítő, amely lehet egy internetes játék, egy chat, vagy éppen a közösségi oldalak üzenőfala, ahol bár úgy érezzük, hogy beszélgetünk, a valóságban csupán legtöbbször csak egyoldalúan közlünk valamit, amire aztán remegve várjuk a válaszreakciókat.

Az ok feltárását követően érdemes előbb rövidebb, majd fokozatosan növekedő időt meghatározni, amelyet internet és közösségi média nélkül, lehetőleg barátokkal, családdal, ismerősökkel tudatosan töltünk. Velük újra felfedezhetjük a valós világ szépségeit (és természetesen nehézségeit), de ők valóban rendelkezésre állnak és segítenek, no meg elterelik a figyelmet a függőség tárgyáról. Segíthet az is, ha meghatározzuk a számítógép, mobiltelefon, táblagép kikapcsolásának időpontját és ezt be is tartjuk, elrettentésképpen pedig jegyzeteljük fel magunknak az online környezetben töltött időt még akkor is, ha ezzel párhuzamosan pl. tévét nézünk vagy beszélgetünk.

detox.PNGHa hasznosnak találtad a bejegyzést, oszd meg és/vagy nyomj egy lájkot! Ha pedig további információkat szeretnél a magánszemélyek, családok és a közösségi média kapcsolatáról, nézd meg Megosztok, tehát vagyok című könyvünket vagy tarts velünk a Digitális detox kihívásban asztali naptárunk segítségével! 

Szólj hozzá