2013. nov 18.

Digitális hagyaték, avagy online lét a halál után...

írta: Klausz.Melinda
 Digitális hagyaték, avagy online lét a halál után...

twitterAfterDeath72dpiMi lesz velük halálunkat követően? Néhány országban, így az Egyesült Államokban már hoztak törvényt az ún. digitális hagyaték kezelése ügyében. Ez ugyanis a pontos megnevezése az általunk hátrahagyott online és közösségi média felületeknek. Ez a törvény Amerikában kimondja, hogy az elhunytak közösségi média felületei a személyes tárgyakhoz hasonlóan hagyatékként kezelendők és azokat kérésre kötelező átadni az arra jogosult családtagnak, vagy örökösnek. A digitális hagyaték kérdése az X- és idősebb generációk számára még szinte felfoghatatlan, azonban az Y- és Z-generációnak – akik minden percüket online térben töltik – fontos, szinte létkérdés lesz.

Jelenleg a Facebook a hozzátartozók döntésére bízza, hogy az elhunyt adatlapját töröltetik, vagy emlékoldallá nyilvánítják, a Gmail és a Hotmail levelezőrendszerek pedig CD-n küldik el az e-mailfiókban található adatokat és információkat.

Digitális hagyatékunkról még életünkben is nyilatkozhatunk. A Google inaktivitást kezelő felületet hozott létre (kattints ide!), amely aloldalon megadhatjuk, mennyi idő után váljon inaktívvá a fiókunk és mi történjen a felületeken ezt követően. A beállított időkorlát leteltét követően (amely három hónaptól az egy évig terjedhet), az inaktív fióktól e-mailt vagy szöveges üzenetet kapunk az inaktivitás kezdete előtt. Ha ezekre nem reagálunk, akkor a megadott ismerősöknek értesítést küld a rendszer az inaktivitásról és/vagy a fiók automatikus törlésre kerül.

 

A Facebook-on egyelőre nem tudjuk beállítani, mi legyen a fiókunkkal, azonban egy elhunyt ismerősei kérhetik az adott személy oldalának emlékoldallá történő nyilvánítását. A kérelem megküldése egy űrlapon keresztül történik (itt), melyet mindenki büntetőjogi felelőssége mellett tölthet ki. Az így létrehozott emlékprofilt csak a korábban már visszaigazolt ismerősök láthatják, a keresési felületeken nem jelenik meg, az elhunyt állapotfrissítései, adatlap-információi eltűnnek, a feltöltött fotók és videók megmaradnak, s az ismerősök írhatnak az adatlapra mintegy búcsúként.

A közösségi média felületeken a közösségi gyász először 2007-ben a virginiai egyetemen történt lövöldözést követően jelent meg. A 32 halálos áldozattal járó esetet követően ugyanis az iskolatársak az elhunytak Facebook adatlapján hagytak üzeneteket, emlékeket, míg a rendszer folyamatosan felhozta az elhalálozottak születésnapját és ösztönözte ismerőseiket a születésnapi köszöntésekre. Ez az eset ösztönözte a közösségi média felületeket a digitális hagyaték gondozásának kezelésére.

Ehhez hasonló, a közösségi média hozta új témákról és technológiákról olvashatsz a Megosztok, tehát vagyok - A közösségi média és az internet szép új világa című könyvben, amely a családoknak, magánszemélyeknek szól és mutatja be a családi élet, a munkavállalás új közösségi média terepeit. Nézz bele a könyvbe itt!

Te gondoltál már digitális hagyatékodra?

Szólj hozzá