2014. sze 01.

Ice bucket challenge: szórakozás jótékonyság helyett...

írta: Klausz.Melinda
Ice bucket challenge: szórakozás jótékonyság helyett...

jack-titanic-ice-bucket-challenge1Most már lassan csak az nem hallott az „ice bucket challenge”-ről, aki burokban él. (Rendben, talán egy kilencven éves nénike, aki tanyán élt világ életében, esélyes hogy nem tudja, miért akar mindenki egy vödör jeges vizet a fejére önteni…) Az új őrület igazából nem is olyan új: még 2012-ben kezdődött, amikor Pete Frates megtudta, hogy egy különleges, gyógyíthatatlan betegsége van, mely befolyásolja sorsát, sportkarrierjét. Ezek után megkérte pár barátját, hogy tegyenek valamit az ügy érdekében: öntsenek magukra egy vödör jeges vizet, amivel átérezhetik, milyen kínokat is él át egy ALS betegségben szenvedő 0-24-ben.

Tehát maga a kezdeményezés teljességében a jótékonyság céljából indult. De vajon tényleg hatásos? Az emberek tényleg adakoznak? Vagy csak szórakozásból a fejükre öntenek vizet, majd szivatásból barátaikat is kihívják?

Bár őrültségnek tűnik első hallásra egy ilyen kampány, de elérte a célját: egyre többen hallanak a betegségről. Sőt, a kampány hatására az "ALS" lett az egyik legnépszerűbb kulcsszó a Google-ön az Egyesült Államokban augusztus első heteiben, hiszen rengeteg híresség hajtotta végre ezt a kihívást a nemes ügy érdekében. Itt van például Charlie Sheen videója, aki valójában csalt a jeges víz kapcsán, de mégis elnézzük neki, hiszen ő inkább az adományt helyezte előtérbe, ami igazából a célja az egész kampánynak.

Na de hazánkban is az adományozásról szól a dolog? Az a helyzet, hogy a feltöltők kevesebb, mint 10%-a van tisztában azzal, hogy miről is van itt szó pontosan. A többiek az egészet csak egy jó bulinak fogják fel és a valódi célja, az adakozás nem történik meg.

Ezzel kapcsolatban el is terjed egy mém:

10533446_10152205689630426_9135565356353327097_n

Tehát ha komolyan be akartok szállni a kampányba, akkor osszátok meg a videók mellé The ALS Association vagy a www.alsa.org oldalakat, ahol adományt is tudtok felajánlani a kutatás fejlesztésére, illetve a betegek megsegítésére. Természetesen, ha úgy gondoljátok, bármilyen más rászoruló szervezetnek is adományozhattok.

Ti mit gondoltok erről az egészről?

Szólj hozzá