2018. jan 28.

Reszponzív a weboldalad?

írta: BDóra.
Reszponzív a weboldalad?

responsive-2044932_1920.pngAz okostelefonok világában legtöbbször mobilról nézelődünk és maximum a vásárlást hajtjuk végre asztali gépről vagy laptopról. Ennek köszönhetően fontos, hogy a weboldal optimalizált legyen lehetőség szerint az összes olyan felületre, amin felkeresheti a vásárló, érdeklődő.

Korábban csak az asztali gépek voltak porondon, majd egyre inkább elterjedt a laptopok használata a mindennapokban. A későbbiekben jöttek az okostelefonok, amik mára már akkora teret hódítottak, hogy nélküle létezni se tudnak az emberek, persze tisztelet a kivételnek.

Mi is az a reszponzivitás?

A lényege az, hogy alkalmazkodik a weboldal a különböző méretű eszközökhöz, kapcsolatot teremt az adott eszközzel és böngészőjével, pc, laptop, tablet, mobiltelefon, ezzel biztosítva a látogatónak a legjobb felhasználói élményt. Így nem fog az oldal látogatója olyannal találkozni, hogy kicsúszik a hosszú szöveg, nem fér bele a képernyőbe a fotó stb. Ennek kialakítására programozóra van szükség, aki meg fogja kérni az árát, de hosszú távon nagyon megéri ebbe befektetni.

Egy weboldalnál fontos, hogy össze legyen kötve az analytics-al, ahol nyomon lehet követni az oldal látogatóit, milyen eszközről érkeznek az oldalra. Így figyelemmel kísérhető, miként változnak a látogatók szokásai, amihez nem csak lehet, de kell is igazodni, ha nem akarja a cég, hogy a konkurenciánál kössön ki a vásárló. Könnyen előfordulhat, hogy megugrik a visszafordulási arány az oldalon, ha nem mobilra optimalizált, mert, aki a telefonon megjelenő hirdetést lekattintja és az az oldalunkon köt ki és nem tud eligazodni rajta, az bezárja és ott hagyja az oldalt. Sajnos ezzel számos leendő vásárlótól lehet elesni nap, mint nap.

Ezen az oldalon le is tudod ellenőrizni az oldaladat, hogy reszponzív-e:

https://search.google.com/test/mobile-friendly

Körülbelül 2013 óta a Google is előnyben részesíti azokat a weboldalakat, amelyek reszponzív kialakításúak. Így ezek a keresőben előkelőbb helyen szerepelnek, mint a többi oldal, ami még nem esett át ilyen jellegű fejlesztésen. Szóval mindenképpen megéri ezzel foglalkozni!

Ha még nem vágtál bele ebbe a fejlesztésbe, akkor itt az idő elkezdeni! J

Szólj hozzá

reszponziv