2018. ápr 05.

Facebook botrány után új közösségi média felületek jönnek?

írta: BDóra.
Facebook botrány után új közösségi média felületek jönnek?

pat.pngAz utóbbi időben nagyon rájár a rúd a Facebookra, egyik botrány jön a másik után, sajnos nem alaptalanul. Lehet, hogy eljött az idő egy másik platform kialakítására, ami kiküszöbölné a már meglévők hibáit? Vagy esetleg egy régi felületet kellene feléleszteni?

David Morin 2010-ben elindította a Path nevű felületet, aminek az volt a lényege, hogy eleinte 50, majd 150-ben maximalizálták az ismerősők számát. Ez a felület ténylegesen a baráti és családi kapcsolatokra épült és megpróbálta kizárni, azt a hamis képet, amit  más közösségi felületeken mutatnak az emberek. Mivel ilyen szűkkörű ismerősi bázisra ad lehetőséget, így kevésbé kell a képeket is cenzúrázni, hiszen egészen közeli ismerősökkel, családtagokkal kerül megosztásra és mellőzi a lájkvadászatot. A Path még most is üzemel, de alig ismert, viszont 2015-ben az alapító, Morin egy felvásárlást követően ki is szállt a cégből.

David korábban a Facebooknál is dolgozott, és a Cambridge Analítica botrány kirobbanása óta több megkeresét is kapott, hogy nem hozna-e létre egy még jobb Path felületet, ami kiküszöbölné a meglévő problémákat. Ettől nem zárkózott el, sőt, azt nyilatkozta, hogy ha összeáll egy megfelelő csapat, akkor akár meg is valósulhat mindez. Azzal azért még kiegészítette nyilatkozatát, hogy nem szeretne közvetlenül a Facebook ellen egy új rendszert csinálni, hiszen egykoron ő is a Facebook csapatát erősítette. Azonban ezt érdemes fenntartással kezelni, hiszen annak idején még egy üzenetküldő alkalmazás is megjelent a Path mellé, hasonlóképp, mint a messenger. Ennek van azért némi konkurencia felütése.

pat_1.pngAz ingyenesen letölthető Path mellé a szintén ingyenesen letölthető Talk alkalmazás jelent meg, a Messengerhez hasonló üzenetküldő felületként. Az üzenetek egy érintéssel törölhetőek vagy archiválhatóak, illetve megoszthatjuk állapotunkat is, hogy jelenleg milyen tevékenységet folytatunk. Az applikáción belül rákereshetünk filmre, zenére vagy könyvere is, amelynek adatlapját tovább is küldhetjük. Az üzenetek küldés után 24 órával törlődnek a szerverekről, a Path állítása szerint.

Korábban Morin is belekeveredett egy adatkezelési botrányba, még 2012-ben. Ekkor derült fény arra, hogy a Path alkalmazás a felhasználók engedélye és tudta nélkül hozzáfér a telefonon elérhető kontaktlistához, az ismerősők adataival és elérhetőségeivel. Az így megszerzett adatokat állításuk szerint törölték és a cég vezetése elnézést kért.

 Vajon fellendítik ismét a Path-ot? Egy biztos, érdemes figyelemmel kísérni, hogy milyen alkalmazásokat használunk és, hogy milyen adatok használatát engedélyezzük.

 

 

Forrás: HVG, HVG

Szólj hozzá

talk path közösségi média platformok