2018. ápr 16.

Védd magad a Facebookon!

írta: BDóra.
Védd magad a Facebookon!

facebook-257829_640.jpgAz utóbbi hetek botrányai miatt érdemes kicsit átböngészni a Facebook fiókunkat és megtenni néhány óvintézkedést annak érdekében, hogy a lehető legkevesebb adatot használhassák fel rólunk.

Egyre többen törlik magukat az oldalról, mondván bármit megtudhatnak rólunk egy ilyen platformon keresztül. Minimális adatmegosztással is üzemeltethető a profilunk, nem szükséges minden adatunkat megosztani.

Elsősorban fontos odafigyelni, hogy a helymeghatározásból származó információkból mennyi minden szűrhető le rólunk. Hol vagyunk épp, mit csinálunk, mit fogunk csinálni stb. Ezt könnyen ki is tudjuk kapcsolni a telefonunkon belül a beállítások menüpontnál, illetve a Facebook appon belül is a fiókbeállításnál.

Nézzünk szét az alkalmazásaink között, hogy mindre feltétlenül szükségünk van-e. Amitől lehet azonban érdemes megválni, hiszen a jelenleg porondon lévő Facebook botrány is egy alkalmazás miatt robbant ki. Állítólag közel 300 ezer ember információihoz fértek hozzá, azok beleegyezése nélkül. Így azon alkalmazásoktól, amire nincs szükségünk, érdemes végérvényesen megválni. Ebben a blogcikkben bővebben olvashatsz arról, hogy hogyan tudod leállítani a futó alkalmazásaidat.

adatvedelmi_beallitasok.JPG

Érdemes volna átnézni, hogy a megosztásra vonatkozó beállításokat korábban hogyan állítottuk be. A Beállítások/Adatvédelemnél lehet ezen módosítani. Meghatározhatjuk, hogy kik láthatják bejegyzéseinket, esetleg mindenki, vagy csak az ismerőseink. Döntsük el, hogy szeretnénk, hogy nyilvánosak legyenek-e a posztjaink, hogy aki a profilunkat megnézni az láthassa-e őket vagy sem. Beállíthatjuk úgyis, hogy csak az ismerőseink értesülhessenek az általunk megosztott tartalmakról, illetve azt is szabályozhatjuk, hogy kik jelölhessenek be minket egy bejegyzésben.

hirdetesi_beallitasaim.PNG

A Beállításokon belül az adataink megjelenéséről is dönthetünk, hogy kik láthassák azokat.
Jobb felső sarokban a kérdőjel lekattintása után a beállítások ellenőrzésére kell kattintani. Ezen a felületen ellenőrizhetjük, kikkel osztjuk meg a tartalmakat. Ismerősökkel vagy mindenkivel? Esetleg vannak személyek, akikkel kivételeztünk és nekik több mindent engedtünk meg? Vagy az ismerőseink között vannak olyanok, akinek nem örülnénk, ha látnának rólunk bármit is? Szóval itt ezeket mind be lehet állítani!

Végül a személyes hirdetési beállításokat is érdemes végig böngésznünk:
https://www.facebook.com/ads/preferences/?entry_product=ad_settings_screen

Kiszűrhetjük a minket célzó hirdetéseket, akik az általunk közzétett információinkból és tevékenységeinkből tesz közzé számunkra hirdetéseket.

Reméljük a fent említett beállítások átnézése után mindenki nagyobb biztonságban fogja magát érezni!

 

Forrás: HVG

Szólj hozzá

adatvédelem internetbiztonság