2018. ápr 21.

Jelentsd fel a szabálytalan alkalmazásokat és jutalmazni fog a Facebook!

írta: BDóra.
Jelentsd fel a szabálytalan alkalmazásokat és jutalmazni fog a Facebook!

mobile-social-hero.jpgCollin Greene, a Facebook termékbiztonsági vezetője, még április elején tette közzé, hogy milyen új intézkedést vezetnek be az adatokat jogosulatlanul felhasználó alkalmazásfejlesztők kiszűrése érdekében.

Az adatvisszaélési bejelentéseket jutalmazó program célja, hogy minél inkább ki lehessen szűrni azt, amikor egy Facebook alkalmazás összegyűjti és átadja az emberek adatait egy másik félnek, esetleg eladják, ellopják, csalásra vagy politikai befolyásolásra használják fel azokat. Az egyes jelentések megvizsgálása után kerül jutalmazásra a jelentő. A már működő hibabejelentő programhoz hasonlóan, az adatvisszaélési bejelentések esetén is – a felfedezett visszaélés súlyosságától függően - igen magas összeget tehet zsebre a bejelentő, hiszen akár 40 000 dollárt is össze tudnak szedni azok, akik felhívják a figyelmüket a helytelen adatfelhasználásra.

Az alábbi lépések kerültek bevezetésre:

  • A személyes adatvédelmi eszközöket könnyebb megtalálni a hírfolyam tetején található adatvédelmi gyorsikonnal.

 

  • Korlátozott alkalmazások: Facebook bejelentkezési adatok korlátozása és a három hónapnál régebben használt alkalmazások hozzáférésének visszavonása

 

  • A politikai hirdetések világosan címkézettek és csak az arra jogosult felhasználók láthatják
    (a személyazonosság és a tartózkodási hely alapján)

 

  • Választási bizottságot alakítottak ki a választásokban betöltött szerepük független, előre látó értékeléséért.

 

  • Alkalmazás beállításokat hoztak létre a hírfolyam tetején, a Cambridge Analytica által valószínűsíthetően érintett emberek számára, valamint emlékeztetőül mindenkinek azon alkalmazásokról és azok törlési módjáról, melyek hozzáférnek adataikhoz.

 

  • Adatvisszaélési bejelentéseket jutalmazó programot indítottak azzal a céllal, hogy jutalmazzák azokat az embereket, akik bejelentik az alkalmazásfejlesztők által elkövetett adatvisszaéléseket.

 

Az összes törvényes bejelentést áttekintik és a lehető leggyorsabban reagálnak, amikor az emberek információinak hiteles veszélyét azonosítják. Ha megerősítik az adatok visszaélését, akkor leállítják a sértő alkalmazást, és szükség esetén jogi lépéseket tesznek az adatokat eladó vagy vásárló céggel szemben. Jutalmazásra kerül az a személy, aki jelentette a problémát, és figyelmeztetni fogják azokat is, akikről úgy hiszik, hogy érintettek az ügyben.

További részleteket itt olvashatsz az Adatvisszaélési bejelentéseket jutalmazó programról: https://www.facebook.com/data-abuse

Forrás: https://newsroom.fb.com/news/2018/04/data-abuse-bounty/

 

Szólj hozzá

adatvédelem