2018. aug 23.

Kapcsolatépítés a digitális diplomácia területén

írta: Csoma Dániel
Kapcsolatépítés a digitális diplomácia területén

best_connected_world_leaders_2018_1.pngA szövetségre lépés fontos eleme az üzenetünk terjesztésének, ennek ellenére viszonylag kevés külügyminisztérium használja a Twittert kölcsönös Twiplomáciai kapcsolatok építésére.

2018 márciusában az orosz követség szóvivője az államok minisztériuma és az orosz nagykövetség közti kölcsönös Twitter kapcsolat létrehozását javasolta, mert „megbízható és gyors kommunikációs csatornának bizonyul”. Az Államok Minisztériuma viszont nem reagált a felvetésre és nem követi az orosz nagykövetséget.

Már 3 éve az EU Külügyi Szolgálata (@EU_eeas) a legtöbb kapcsolattal rendelkező külügyi hivatal. 132 minisztériumot és vezetőt követ kölcsönös módon. A brit Külügyminisztérium @ForeignOffice a második helyet foglalja el a listán, 130 kölcsönös kapcsolattal és őt követi az orosz @MFA_Russia 126-tal. A német, izlandi, izraeli, litván, holland és norvég Külügyminisztériumok mind 100 fölött járnak a kapcsolatok számát illetően.

A kölcsönös kapcsolat megléte a Twitteren jelképezi a két ország közötti diplomáciai kapcsolat állapotát vagy a vezetőik közötti személyes kapcsolatot. Bár a @WhiteHouse és a @POTUS fiókok a legtöbb követővel rendelkező profilok, ez a követés a legtöbb esetben plátói marad. A Trump féle @WhiteHouse kölcsönös módon követi a @Cabinet, @POTUS, @realDonaldTrump profilokat, de az orosz elnököt (@MedvedevRussiaE) és a brit kormány profilját már nem, ellentétben az egykori @ObamaWhiteHouse profillal. 

Annak ellenére, hogy Trump elnök úgy döntött elhagyja az iráni nukleáris megállapodást, az Egyesült Államok Állami Minisztériuma egyoldalúan nyolc másik világvezetőt követ, köztük Irán elnökét, @HassanRouhani és külügyminiszterét @JZarif, az Államok és Irán közötti kapcsolatok megteremtése érdekében.

2015-ben az Állami Minisztérium a Twitteren keresztül létesített újra kapcsolatot a kubai Külügyminisztériummal, 2 hónappal a hivatalos diplomáciai kapcsolatok kialakulása elött.

A kapcsolatok kiépítése a platformon nem csak udvarias gesztus, de lehetővé teszi a vezetők számára, hogy DM levelek formájában privát beszélgetéseket folytassanak. Számos külügyi hivatal használta a csatornát a partnerek és más influencerek eléréséhez vagy a digitális kampányaik összehangolásához.

A Twitter lehetőséget nyújt kisebb országok számára is, hogy értékes kapcsolatokat teremtsenek potenciális partnerekkel. Peru (@CancilleriaPeru) és Dánia (@DanishMFA) külügyminisztériuma például tudatos erőfeszítéseket tett a kölcsönös kapcsolatok kiépítésére a platformon, több-kevesebb sikerrel. Peru 430, Dánia 381 vezetőt követ egyoldalúan.

Úgy tűnik, egy újabb trend van kialakulóban, aminek köszönhetően a Twitter lesz a diplomácia legfőbb csatornája.

 

Forrás: https://twiplomacy.com/blog/twiplomacy-study-2018/

Szólj hozzá

digitális diplomácia