2019. ápr 07.

Suttogó gyerekeket hallgató felnőttek? - Itt a legújabb YouTube-őrület!

írta: R Judit
Suttogó gyerekeket hallgató felnőttek? - Itt a legújabb YouTube-őrület!

asmr.pngHallottad már a sminkecseted hangját? Néztél már suttogó videót? Vásároltál már úgy ágyneműt, hogy előtte meghallgattad, milyen hangja van, ha a kezeddel érintkezik?

A közösségi média mindig is hírhedt volt a különböző furcsa megoldásokról. Ezúttal egy olyan jelenséget hoztunk, amelyet furcsasága ellenére még nagy cégek is használnak, ez pedig az ASMR.

Mi is az ASMR vagy teljes nevén Autonomous Sensory Meridian Response?

A beszámolók általában egyfajta zsibbadáshoz hasonló érzésként írják le a koponya hátsó részénél, ami kihathat a gerincre és a vállakra is. Ha mindenképpen valamilyen megfogható fogalmat keresünk hozzá, akkor leginkább a „kiborsózáshoz” lehet hasonlítani ezt az érzést. Különlegessége abban áll, hogy ezt a bizsergést suttogással és bizonyos hangokkal (körömdobolás különböző tárgyakon, evéshangok) idézik elő.

Bár még folynak a kutatások, az emberek nagy része lazításhoz és az alvászavarok (insomnia) kezeléséhez használja és sokan egyfajta agyi orgazmusként írják le a külföldön eszméletlenül népszerű ASMR-t. Mivel valóban egy nagyon divatos dologról van szó, ezért sok Youtube csatornán kezdtek ASMR videókat létrehozni a nagyobb nézettség és a több követő reményében. Több cég, köztük az IKEA, Sony, McDonald’s és a Toyota is hozott létre ASMR inspirálta reklámokat.

Többmilliós nézettség suttogással és csámcsogással

A sikereket látva sok gyermek Youtuber szintén elkezdte kihasználni az ASMR nyújtotta kiaknázatlan lehetőségeket. Az egyik legsikeresebbnek minden bizonnyal Makenna Kelly, aki a Life with Mak című csatornájával, a bejegyzés írásának idejében, 1,4 millió követőt tudhat magáénak és nem ritka videóinál a milliós nézettség, de a több százezres nézőszám is mindig garantált..

Egy interjúban, az akkor még csak 13 éves Mak elmondta, hogy gyakran készít kérésre is ASMR videókat, ahol különböző dolgokat kérnek tőle, pl. hogy videóban egyen sütit és tejet vagy pedig, hogy távirányítón doboljon a körmeivel. Miután sok „illetlen” kérés érkezett az e-mail fiókjába, az édesanyja átvette az ASMR kérések kezelését és most már csak az általa engedélyezett ötletek kerülnek megvalósításra. A 14 éves tinilány a videóiban gyakran játszik szerepet, rendőrnőnek és karácsonyi manónak öltözik, valamint sok videójából készít „normális” és „pimasz” („sassy” gyakran a „sexy” szinonimájanként használják) változatot is.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Who’s ready for my ASMR Sassy Cop/Police Officer RolePlay? Will be up on YouTube SOON!!! �‍♀️ �

Life With MaK (@lifewithmak2005) által megosztott bejegyzés,

Makkena az azóta már Youtube által letörölt ASMR rendőrnő szerepjáték forgatása közben

Már az 5 évesek is ASMR művészek...

Az 5 éves ASMRtist (ASMR + artistà ASMR-t készítő művész) Aoki Hunnicutt bár nem rendelkezik több milliós követővel, de ő is sok százezres nézőszámmal büszkélkedhet néhány videójánál, amelyekben Barbie-k haját fésüli vagy pedig eljátssza, hogy kisminkeli a nézőt.

Mivel az ASMR egy elég vitatott jelenség, sokan egyfajta fetisizmusnak bélyegzik, több kísérlet is irányult annak megszorítására. 2018 júniusában a kínai kormány betiltotta az ASMR videókat, melyeket „vulgárnak” és „pornográfikusnak” titulált, augusztusban a PayPal pedig letiltotta több ASMRtist számláját, akik azon keresztül kaptak pénzt egyéni videók megrendelése céljából (bár a PayPal később tagadta, hogy ASMR ellenes lenne).

Youtube becslések alapján jelenleg több, mint 45 millió ASMR videót töltöttek fel az oldalra és az elmúlt évben jelentősen megnövekedett azoknak a gyerekeknek a száma, akik ilyen jellegű tartalmat hoznak létre a platformon. A már említett Aoki édesanyja azt nyilatkozta, hogy azért hozták létre a csatornájukat, hogy segítsenek az embereknek és az 5 éves kislány is nagyon élvezi a forgatást. Szerinte eszméletlen relaxáló érzés, amikor kisgyerekek suttognak és csak azért, mert vannak furcsa emberek is a világon, attól még nem kell miattuk abbahagyni a többiek segítését.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Hey guys! My feature in @wireduk magazine is out now!! Me and my mommy gave you the inside scoop about my ASMR Channel. Check it out! LINK IN BIO! Photography: @jucophoto Thank you @dalianassimi !

Aoki Hunnicutt (@aokihunnicutt) által megosztott bejegyzés,

Az 5 éves Aori, aki élvezi, hogy ASMR videóival segíthet az emberek alvásproblémáin

Nem mindenki ért egyet

A gyerekek által készített ASMR videók problémájára világszerte egy másik youtuber, PaymoneyWubby hívta fel a figyelmet legelőször, aki videójában megkérdőjelezi azt, hogy illendő-e gyerekeknek, gyakran szexuális felhangú ASMR videókat készíteni és feltölteni a videómegosztó oldalra. Habár sok film komédiának és jó szándékkal készül, PaymoneyWubby rámutat, hogy a felnőtt nézők gyakran ezt nem így fogják fel és sajnos nem lehet máshogy magyarázni az óriási nézőszámot, a nem is annyira jó ASMR-t készítő gyerekeknél, mint hogy gyakran egy pedofil „soft porn”-ként használják ezeket. Hogy csak egy példát mondjunk, egy kislány Youtube csatornáján a a hozzászólók azt kérték, hogy uborkát és nyalókát szopogasson a videókban.

„A nap végén, amikor leül a por, egy gyereket nézel, ahogy suttog. Nem hiszem, hogy ez nem lesz soha furcsa.”

Ezzel a bejegyzéssel nem célunk ítélkezni az ASMR-t hallgató és élvező emberek felett, inkább csak néhány kérdést dobnánk fel az olvasóknak vitaindításul:

  • Mi is pontosan az ASMR célja?
  • Vajon az ASMR nagy mértékben szerepjáték és szexualizált tartalom? Mi van akkor, ha gyerekek gyártják az ehhez kapcsolódó tartalmakat?
  • Szabad-e a gyerekeknek bárki által elérhető Youtube videókat készíteni és posztolni?
  • A szülőknek szabad-e engedélyezniük, hogy gyerekeik ASMR tartalmakat posztoljanak?
  • A gyerekek eredeti célja a videók posztolásával vajon számít, ha azokat a tartalmakat a felnőtt nézők máshogy értelmezik?
  • Legális-e, hogy a Youtube engedélyezi az ilyen tartalmú gyerek videók posztolását?

 

Források:

https://stayhipp.com/youtube/should-kids-be-doing-asmr/

https://www.wired.co.uk/article/child-asmr-video-stars-on-youtube

https://www.youtube.com/watch?v=M78rlxEMBxk

 

Szólj hozzá

morbid furcsaság asmr