2019. ápr 12.

Az internet sötét oldala, a Dark web

írta: R Judit
Az internet sötét oldala, a Dark web

annie-spratt-973393-unsplash.jpgBiztosan Te is hallottál már az úgynevezett Dark net vagy Dark webről, ahol az illegális kereskedelem, terrorizmus egy  része zajlik és próbálják ellopni az adataidat. De ez biztosan így van? Nézzünk kicsit utána, mi is igazából az internet sötétebb fele és hogyan működik!

Tegyük rendbe az alapfogalmakat!

Az internet óriási, leginkább a nyílt óceánhoz lehetne hasonlítani, aminek csak egy része elérhető a mindennapos használók számára. A keresőmotorokkal csak egy bizonyos százalékát tudjuk felfedezni ennek az óriási „területnek”.

Ismered Freud-nak a jéghegyes hasonlatát a személyiségről? Igazából az internetre is illik ez a hasonlat! A keresőmotorok által nem feltérképezett területet hívjuk Deep webnek/Mély internetnek, ami az internet 90%-át teszi ki, míg a maradék 10% (felszíni web/visible web) az, amit igazából egy átlagos felhasználó használ. Itt olyan honlapok vannak, amiket közvetlenül nem tudunk elérni a Google-val vagy egy webcím beírásával, de attól ez még nem biztos, hogy illegális. A Deep webhez tartozik például minden olyan oldal és fórum, amihez csak regisztrációval lehet hozzáférni. Mi történik, ha lejjebb megyünk egy szinttel? Akkor lépsz be a Dark web sötét világába.

Sötét internet és minden, ami ott van

A Dark Web kifejezés még 1970-ben ragadt ránk, akkor még mindent így hívtak, ami az internet ősétől (az ARPANETtől) független hálózat volt. A Dark Web alapvetően egy olyan hálózatot jelent, amit teljesen névtelenül használhatunk és hozhatunk létre rajta tartalmakat. Google-ból nem lehet elérni dark webes oldalakat, ezekhez olyan keresőmotorokat kell letölteni, mint például a Tor, i2p vagy a Freenet.

Sötét internetes böngészőket ingyen lehet letölteni? :O Na nem kell felháborodni, hiszen ha jobban belegondolsz egy jó VPN is hasonló célt szolgál, mint ezek az oldalak, nem engedi, hogy bárki lássa, hogy Te éppen mit csinálsz az interneten. Ahhoz, hogy Dark webes oldalakat érj el, sokkal több kell, mint egy ilyen böngésző (bár ez az első lépés). Ezeknél az oldalaknál kódokból állnak a webcímek és .onion-nel végződnek. Igen, ez hagymát jelent és visszavezethető a böngésző sokrétegűségére, hiszen egyenként titkosított kulcsokból állítja elő a kapcsolatot, így biztosítva a teljes anonimitást.

Nézd meg, hogyan működik a Tor (The Onion Router):

Mit lehet a Dark Weben találni, avagy miért is fontos az ilyen szintű anonimitás?

A válasz a kérdés első felére az, hogy mindent! És ez megválaszolja a kérdés második felét is. Bármit is keresünk, az itt megvan és eladó. Bérgyilkos, vese, kemény gyerekpornó, nekrofília, meghackelt bankszámlák. Az egyik leghíresebb Dark web oldal a „Silk Road” (Selyemút) volt, ami egy online feketepiac volt, ahol a drogoktól kezdve a fegyverekig minden megtalálható volt. Hírnevét azonban mégis az elképesztő változatosságú és mennyiségű illegális kábítószerekkel szerezte. Az FBI 2014-ben kerítette elő az adminokat és zárta le az oldalt. Ez nem azt jelenti, hogy ezzel a Dark web ki lett takarítva, jöttek létre újabb feketepiacok, és a hatóságok is beismerik, hogy ez egy macska-egér harc és a bezárt oldalak helyett gomba módjára szaporodnak el az újak, amik aztán átveszik az előző oldalak szerepét.

Mostanra biztosan benned is felmerült a kérdés, hogy ha tényleg ennyire titkos minden, akkor hogyan tudnak úgy fizetni, hogy ne nyomozzák le a bankszámlájukon történő pénzmozgást? Egy szó: kriptovaluta. A Bitcoinhoz hasonló valuták lehetővé teszik, hogy az emberek az anonimitásukat megőrizve és lekövethetetlenül tudjanak fizetni. Persze a kriptovaluták nem "csak" erre jók, de erről beszéljen egy videó.

Tudd, meg hogyan működnek a kriptovaluták! Kicsit hosszabb lélegzetvételű videó, de innen mindent megtudhatsz.

Akkor tényleg ördögtől való a Sötét web?

Nem! Ne feledkezzünk meg arról, hogy ezek a dolgok csak egy technológia és felület és mi, felhasználók működtetjük és tesszük azzá, amivé. Sajnos az emberek hajlamosabbak sötétebb dolgokat véghez vinni, amikor biztosak az anonimitásukban.

A Tor sokat tesz azért, hogy felhívja a figyelmet a megfigyelés veszélyeire és a Dark web pozitív oldalára is, ami fontos lehet politikai aktivisták vagy jogvédők esetében. Ha pedig meg akarod védeni magadat az adatlopásoktól és attól, hogy a Dark web sötét felhői utolérjenek, használj VPN-t vagy akár a felsorolt böngészőket a teljes védelemért. Ne feledd, mi döntjük el, hogy a számunkra elérhető technológiát jóra vagy rosszra használjuk!

Fontosnak tartjuk kihangsúlyozni, hogy ezzel a bejegyzésünkkel nem kívánunk senkit bátorítani arra, hogy látogasson el a Dark webre vagy ebből a célból töltse le a fentebb megjelölt böngészőket. Mi sem jártunk még a sötét oldalon, a bejegyzés írója túl paranoiás volt hozzá, viszont a cikk írásához olyan forrásokat és képeket használtunk fel, amik „sötét” honlapokon és honlapokról készültek.

 

 

Források a behúzott videókon kívül:

https://schonherzbazis.hu/hirek/reszletek/mi-a-dark-web

https://pcworld.hu/eletmod/15-perc-alatt-talaltunk-bergyilkost-gyerekpornot-es-veset-a-sotet-interneten-225869.html

https://www.youtube.com/watch?v=H7-pJiC-N-g

https://en.wikipedia.org/wiki/Silk_Road_(marketplace)

Szólj hozzá