2019. júl 16.

Te átadnád életed irányítását másnak? A YouTuberek rendszeresen megteszik...

írta: Sáringer Viktória
Te átadnád életed irányítását másnak? A YouTuberek rendszeresen megteszik...

Őrült Youtube-trendek - IV. rész

black-and-white-blood-creepy-8578.jpgA YouTuberek újabb és újabb vad ötletekkel állnak elő, hogy nézettséget és hírnevet szerezzenek maguknak. Egy bolond százat csinál, ismerjük a mondást, és ez tökéletesen igaz a Youtube-szituációra is: ha valaki elkezd egy trendet, befut vele, sokan nézik vagy más Youtuberek látnak benne potenciált, felkapják és végigsöpör a Youtube-színtéren. 6 héten át minden kedden reggel jelentkező sorozatunk megpróbálja összeszedni és elmagyarázni a jelenleg futó Youtube-őrületeket.

Narrációk, horror csatornák

A Reddit nevű külföldi fórumon számtalan személyes történet található, köztük rengeteg ijesztő élmény. Bárki megírhatja saját sztoriját, a horror csatornák pedig előszeretettel szerzik innen az alapanyagot narrációjukhoz. Hosszabb-rövidebb, paranormális, betörőkkel kapcsolatos, zaklatókat tartalmazó történetek - sajnos rengeteg szörnyűség történik minden nap és mindig akad, aki elmeséli, mit élt át. A hallgatók leginkább a valódi sztorikat kedvelik - ha nem is valódi, de legalább legyen reális! A narrátorok sokszor hanghatásokat használnak a hangulat megteremtéséhez, úgy mint sikolyok, eső, szélzúgás, tűzropogás.

Népszerűségüket részben valószínűleg annak a ma már egyre gyakoribb emberi tulajdonságnak köszönhetik, hogy nem szeretjük a csöndet. Sőt, kifejezetten zavar legtöbbünket, ha nem szól valami a háttérben - zene, tévé, videó. Ezek a videók tökéletesek bármilyen házimunkához, ugyanis például még mosogatás közben is elterelik az ember figyelmét a tevékenységről, mivel érdekes információkat osztanak meg és folyamatos figyelést igényelnek a zenével ellentétben. A tévéhez képest hatalmas előnye, hogy mi választjuk meg, milyen témát hallgatnánk és kevesebb reklám szakítja meg. Sokan vallják, hogy ezekre a videókra alszanak el. Hiába a vérfagyasztó történet, a legtöbb horror-narrátor kellemes, mély hangja sokakat álomba tud ringatni.

A horror kedvelőknek egy népszerű csatorna: https://www.youtube.com/channel/UCFNTq9XKHDNy_1-2lL0kqCg/videos

 

"Letting decide" videók

A Youtuberek átengedik a döntés jogát egy kiválasztott személynek, legyen az a kistestvér, legjobb barát, valamelyik szülő vagy a legnagyobb rajongójuk. Ez a videótípus is nagyrészt a 24 órás videók sorába tartozik, de van, aki egy egész hétig csinálja. Az influencerek gyakran kérik, hogy valaki más döntse el helyettük, milyen ruhát fognak viselni aznap - és sokszor meg is tréfálják őket ismerőseik, hogy kínos ruhákban kelljen nyilvánosan megjelenniük. Az evős videók közé tartozik, ahol más határozza meg, mit ehetünk a nap folyamán.

"Control my day" videók

Itt a döntést nem csak egy adott témában, hanem abszolút mindenben átengedi a Youtuber. Lehet, hogy Instagram követőt,  az apukáját, anyukáját, gyerekét, a legnagyobb rajongóját, extrém esetben az utálóját kéri meg, hogy uralja a napját: mit vesz fel, mit egyen reggelire, hová menjen aznap, csináltasson-e piercinget, mit vegyen a boltban, mivel töltse az estéjét és így tovább.

Youtubers choose

Itt a Youtuber egy másiknak adja át az irányítást, vagy akár többnek is. Vannak sminkvideók, ahol minden egyes terméket, amit használ a videós, egy-egy másik ajánlására vett meg. Ugyanígy az evés, vásárlás, ruha témákban is népszerű ez a videótípus.

Szerinted ezek a videók megjátszottak vagy valódiak?

Szólj hozzá