2019. júl 27.

Az Internet forradalma

írta: Horváth.Szilveszter
Az Internet forradalma

internet_forradalom.jpgAz Internet a következőképp definiálható a kommunikáció szempontjából: lehetővé teszi az információk közzétételét, cseréjét és tárolását. A globális kommunikáció és információáramlás már létezik, az Internet csak összehozza egy kalap alá, és azonnalivá teszi. Az Internet lehetővé teszi a személy személlyel vagy csoporttal történő kommunikációját és a közösségek számára elérhető anyagok publikációját, de ne keverjük össze az Internetet azzal a tartalommal, amit megosztunk.

Az Internet fejlődésének és terjedésének sebessége piacvezető jelenség. A kínálatot elsősorban a magánszektor szállította, hogy megfeleljen az egyre növekvő közszükségletnek. Ennek az a következménye, hogy az Internethez való hozzáférés egyenetlen, ahogy a hatása is. A digitális szakadék nem csak a gazdag és szegény nemzetek között létezik, hanem egy országon belül is.

Mindazonáltal a mobil gyors terjedése, valamint az internet és a mobil konvergenciája még a legszegényebb országokban is megszünteti ezt a szakadékot. Az internet használata olyan gyorsan fejlődött, mint amilyen gyors volt a terjedése. De léteznek késői befogadók és korlátozott felhasználók, illetve olyanok akiknek egyáltalán nincs hozzáférése.

Thomas Friedman állítása szerint, az Internet kulcsszerepet játszott abban, hogy új színteret adjon a kommunikációnak. Mindenkit elérhetünk, bármerre is jár, ugyanahhoz az információhoz férhetünk hozzá. Ez lehetővé teszi az egyre hatékonyabb nemzetközi munkamegosztást, a különböző piaci igények figyelembe vétele mellett. Hatalmas gazdasági lehetőségeket teremt. De van sötét oldala is, amit a csalás, a pornográfia és a a terrorizmus képvisel. Friedman szerint az Internet egy autó, melyben az eBay és az Al-Kaida utastársak.

Az internet lehetővé teszi a szoros, intim kapcsolatokat is olyan emberek között, akik soha nem találkoztak még szemtől szemben. Ezek a kapcsolatok sokkal mélyebbek is lehetnek, mint a fizikai társakkal kialakítottak. Lehetővé teszi, hogy közösségeket építsenek vagy tartsanak fenn, fizikai kapcsolat nélkül. Ezek a közösségek nem egy érdeklődéskört gyűjtenek össze, de képesek együttműködni.

Az internet kommunikációs forradalma gyökerestül átalakította az emberek kommunikációját.Az üzenetek és e-mailek helyettesítik a leveleket és faxokat, a weboldalak kiegészítik és egyes esetekben helyettesítik a nyomtatott sajtót.

Forrás: https://www.oii.ox.ac.uk/archive/downloads/publications/RR16.pdf

 

Szólj hozzá