2019. aug 26.

Tinder randi helyett tüntetés

írta: R Judit
Tinder randi helyett tüntetés

Te jobbra vagy balra húznád a hong kongi zavargást?

yogas-design-rpzeq7ttrr8-unsplash.jpgA Tinder nevezetű applikációt, úgy hisszük senkinek sem kell bemutatni. Ez az app romantikus emberi kapcsolatokról dönt jobbra vagy balra húzással, melyben nagy szerepet játszik az illető kinézete és a profilban leírt bemutatkozása. De ki hitte volna, hogy a rapid randik modern változata sorsdöntő is lehet olyan fontos kérdésben, mint a Hong Kong-i törvényhozás.

Mégis mi folyik Hong Kongban - dióhéjban?

A tüntetések 2019. júniusában kezdődtek, amikor Kína el akart fogadtatni egy hong kongi kiadatási törvényt. Vagyis, ha valaki Hong Kongban követ el bűnt, akkor azt átviszik Kínába és ott döntenek a sorsa felől, igazából Kína bárkit elfogathatna Hong Kongban és Kína más részeire szállíthatná, hogy ott folytassák le a tárgyalást és hozzanak ítéletet. Hong Kongot 1997-ben adta át Nagy-Britannia Kínának és a szabályok szerint még ezután a dátum után 50 évig megőrizhetik eddigi törvényeiket. Kína viszont, ezt semmibe véve, most szeretné uralma alá hajtani Hong Kongot.

Hogy ez pontosan miért is probléma?

99.9% (ártatlanságtól és bűntől függetlenül) azoknak az embereknek az aránya, akiket bűnösnek találnak Kínában bíróság előtt. Ez hihetetlenül magas arány, ráadásul Kína azt sem nézi jó szemmel, hogy Hong Kong demokratikus választások útján szeretne vezetőt választani magának.

Jó, de hogy jön ide a Tinder?

alex-radelich-evo4wmtrapi-unsplash.jpgA tüntetőknek új módokat kell találniuk a kommunikációra ahhoz, hogy a hatóság ne csaphasson le rájuk. A 22 éves Kim ötlete volt az, hogy a Tinderen informálják az embereket a történtekről és résztvevőket toborozzanak a következő tüntetésre. A Tinderen pedig kvázi a hatóságtól „rejtett” módon tudnak kommunikálni egymással. Ha Hong Kongban lépsz be a randikeresőbe, akkor sok olyan profilt találhatsz, amiknek a profilképe felhívás a tüntetésre, a leírásban pedig tippeket adnak, hogyan kell a rendőrséggel kommunikálni, hogy ne kerülhess bajba.

david-grandmougin-am1io6kusfm-unsplash.jpgA Tinder, Whatsapp, Telegram és Fire Chat mind nagy szerepet játszottak abban, hogy múlt vasárnap 1.7 millió ember ment ki az utcára és tüntetett. Sok fiatal azért választja ezeket az applikációkat, mert titkos beszélgetéseket lehet folytatni, amiket nem néz a kínai kormány és annak szervezetei. A fiatalok eszméletlen kreatív megoldásokat alkalmaznak. Amikor augusztus elején a rendőrség megpróbált betiltani egy tüntetést a parkban, az emberek azt mondták, hogy Pokemon Go-t játszani érkeztek az adott helyszínre, így a hatóság nem tehetett velük semmit.

És hogy pontosan miért a Tinder? Erre is a 22 éves Kim ad választ: „Ahhoz, hogy győzzünk, okosabbnak kell lennünk, mint a rendőrség és a kormány. Csak a technológiák alkalmazásával van bármi esélyünk is a győzelemre és a szabadságunk megtartására.”

 

Forrás: https://www.businessinsider.com/hong-kong-youth-using-tinder-and-pokemon-go-organize-protests-2019-8?r=US&IR=T

 

 

Szólj hozzá

közösségi média tinder digitális diplomácia