2019. nov 19.

Tippek blogíráshoz - Kezdj bele még ma!

írta: Sáringer Viktória
Tippek blogíráshoz - Kezdj bele még ma!

blog1_1.jpgEgy blog vezetésével csak nyerni lehet: minden vállalkozásnak ajánlott létrehozni egy saját blogot, ahol cikkeket jelentet meg. Ha Te is szeretnél saját blogot, most segítünk, hogyan érdemes nekilátnod.

Először nézzük meg, milyen lépések vezetnek egy blogposzt létrehozásához:

1. Lépés: Tervezd meg a blogposztot!

Válaszd ki a témát, határozd meg a körvonalakat, esetleg egy vázlat írása is jó ötlet lehet. Foglald össze, mi a központi témád, milyen szempontokat szeretnél érinteni a blogposztban. Keress hiteles forrásokat, amiket használhatsz a téma kifejtéséhez és légy alapos: ellenőrizd a tények valóságtartalmát, mielőtt felhasználod őket.

2. Lépés: Adj frappáns címet!

Találj ki egy címet, ami nem csupán informatív, de megragadja a figyelmet is! Ha érdekes címet választasz, többen fognak cikkedre kattintani.

3. Lépés: Írd meg a blogposztot!blog2_1.jpg

Fogalmazd meg vázlatosan a lényeget és egészítsd ki utólag vagy írd meg az egészet egy füst alatt - amelyik módszert Te jobban preferálod.

4. Lépés: Gazdagítsd képekkel blogcikkedet!

Keress képeket, amik passzolnak a blogcikk tartalmához illetve megragadják a figyelmet, hogy az emberek cikkedre kattintsanak. Képekkel könnyen csempészhetsz egy kis humort a posztba, esetleg elmagyarázhatod segítségükkel a bonyolultabb témákat (pl. Printscreen a folyamatról, infografikák).

5. Lépés: Szerkeszd meg a blogposztodat!

Mindig fontos az ellenőrzés: menj biztosra, hogy írásod nem tartalmaz ismétléseket, helyesírási hibákat és megfelelően van formázva. Ha van lehetőséged, érdemes valaki mást megkérni, hogy olvassa át megosztás előtt cikkedet, így visszajelzést kaphatsz. Néhány szempont, amit érdemes szem előtt tartanod: a mondatok és bekezdések ne legyenek túl hosszúak, inkább légy lényegretörő, próbálj meg elrugaszkodni a maximalizmustól és ne félj akár az utolsó pillanatban is változtatni szövegeden, ha nem vagy elégedett vele.

Mennyi idő alatt készül el egy blogposzt?

Mielőtt belekezdesz a blogírásba, tudnod kell, hogy egy blogcikk létrehozása akár több órába is telhet és mire megoszthatod az elkészült posztot blogodon, akár napok, egy hét is eltelhet. Első körben fontos, hogy alaposan átgondold, miről fogsz írni és milyen fő szempontokat érdemes posztodnak tartalmaznia. Bármilyen meghökkentően is hangzik, a bloggereknek a gondolkodás is egy fontos munkafázis. :)

Használd ki az internet adta előnyöket!

Ha már úgy érzed, kiforrt, milyen vezérfonal mentén fog megvalósulni blogcikked, még egy feladat vár Rád a tényleges írás előtt: gyűjts információkat! Bármilyen témáról is írsz, fontos, hogy az aktuális kutatásokkal, statisztikákkal, tényekkel tisztában légy. Nem érdemes csupán saját véleményedet megfogalmazni anélkül, hogy alá tudnád támasztani már meglévő vagy akár saját nyilvános kutatásokkal. Természetesen ez nem a személyes, hobbi blogokra vonatkozik - ha egy komolyabb témájú, céges blogot hozol létre, ott minőségi és tudományosan is alátámasztható anyagokat kell használnod. Hála az internetnek már könnyen és ingyenesen is elérhetünk rengeteg forrást, legyen az egy weboldal, hírportál, e-book vagy esetleg egy blogcikk.

blog3_1.jpgVálassz olyan témát, ami érdekel!

Hidd el, érezhető, ha valaki olyan témáról ír amihez nem ért és/vagy nem tartja érdekesnek. Ha a blogíró unatkozik a cikk létrehozása közben, a kreált anyag sem lesz izgalmasabb: egyhangú, unalmas, amiről az olvasó az első bekezdés után elkattint. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy az általunk kitűzött és elvárt minőségnek nem megfelelő cikkeket jelentessünk meg - akkor inkább hagyj ki pár napot vagy egy hetet, ha nincs ihleted! Ha rossz cikkekkel töltöd fel blogodat, hogy megtartsd a rendszerességet, olvasóid elpártolnak Tőled.

Csapongás helyett keresd meg az utad!

A sikeres blogok nem egyik napról a másikra jönnek létre. A blogolás nem csupán munka, de jó szórakozás és öröm is lehet egyben. Keresd meg, mi az az irányvonal, amit szívesen követnél illetve mi az a téma, ami érdekel és a blogod profiljába is vág. Mélyedj el ebben a témában, olvass hozzá rengeteget és ezek alapján alkoss róla akár több blogcikket is! Ha egy adott profillal rendelkezik a blogod, senki sem várja el Tőled, hogy mindig újat mutass, légy inkább egy adott téma szakértője.

Ne add fel!

Lehet, hogy nem minden blogposztod ér el olyan sikereket, mint amit Te szeretnél és elképzeltél. Minden kezdet nehéz, így az elején ne keseredj el, ha lassan jönnek az olvasók - a mai világban már nem olyan egyszerű rávenni az embereket, hogy időt szánjanak blogok olvasására, amikor minden olyan gyorsan, pár kattintással, interaktívan érhető el. Azt is el kell fogadni, ha egy-két poszt nem teljesít jól, hiába tetted bele szívedet-lelkedet. 

Neked már van blogod?

Forrás: https://www.wordstream.com/blog/ws/2015/02/09/how-to-write-a-blog-post

Szólj hozzá

blog tippek