2020. jan 08.

Hogyan hangzik az e-mailed? Igen-igen, jól olvastad: hogyan HANGZIK?

írta: R Judit
Hogyan hangzik az e-mailed? Igen-igen, jól olvastad: hogyan HANGZIK?

email-blocks-on-gray-surface-1591062.jpgAzt tudjuk, hogy nagyon fontos, hogy e-maileink hogyan néznek ki előfizetőink postafiókjaiban. De kérdezted valaha is magadtól, hogy hangzik egy e-mail? Egyre több ember támaszkodik a képernyőolvasókra, hogy segítsenek nekik a digitális tartalom - beleértve az e-mailek - fogyasztásában, így az üzenetek optimalizálása a képernyőolvasók számára egyre fontosabbá válik a márkáknak.

Az Egészségügyi Világszervezet becslése szerint körülbelül 1,3 milliárd látássérült ember él, ebből 36 milliót vaknak tekintenek. Sokan a képernyőolvasókra és a mögöttes szoftverekre támaszkodnak, amelyek a képernyőn megjelenő felületet és tartalmat audiová alakítják, lehetővé téve a gyengén látó és vak felhasználók számára a modern eszközök használatát. A képernyőolvasó szoftver azonban nem kizárólag a fogyatékkal élők számára hasznos. A hangsegédszoftverek - például az Amazon Alexa, az Apple Siri és a Google Assistant - közelmúltbeli elterjedése azt jelenti, hogy a segítő technológiák ténylegesen bekerültek a mainstream rendszerbe. A Voicebot.ai iparági nyomkövető szerint az intelligens hangszórók felhasználói száma 2018-ban csak az Egyesült Államokban 66,4 millióra nőtt, ami 40%-os növekedést jelent 2017-hez képest. Sokkal inkább, mint valaha, hangsegédeket használnak ahhoz, hogy meghallgassák a híreket, vásárláshoz, és igen, akár ahhoz is, hogy ellenőrizzék és válaszoljanak az e-maileikre. De a márkák túl gyakran nem veszik figyelembe a hallható e-maileket, és nem teszik elérhetővé az üzeneteket a képernyőolvasók számára.

A képernyőolvasók úgy működnek, hogy megvizsgálják az interfész mögöttes kódját - a mi esetünkben egy e-mailt - coffee-contact-email-hands-4831.jpgés azt audio formátumra fordítják, amelyet a felhasználói felület kiolvas. Bármely online tartalom esetén, ha a kód nem felel meg az akadálymentesség bevált gyakorlatainak, a képernyőolvasó hangkimenete nem használható. Az e-mail fejlesztés ügyessége azonban egyedi kihívásokkal jár a képernyőolvasókra támaszkodó felhasználók számára. Például a legtöbb e-mail sablon HTML táblázatokkal készül. A HTML táblák továbbra is a legmegbízhatóbb módjai az e-mailek strukturálásának, és megfelelő megjelenítésüknek a népszerű használatban lévő 90+ e-mail kliens között. A HTML táblákat azonban valójában táblázatos adatokra, és nem elrendezésekre kell használni. A legtöbb képernyőolvasó alapértelmezés szerint minden egyes táblát, táblázatsort és táblázati cellát hangosan olvas el a felhasználó számára. A fejléc általában táblázatokra támaszkodik és ha az e-mail kódja nem teszi egyértelművé, hogy a táblát csak elrendezési célokra használja, akkor a képernyőolvasó feltételezi, hogy valódi és fontos táblázatról van szó. Szó szerint megmondja, hány sor és oszlop létezik, megmutatja az egyes oszlopok helyzetét és tartalmát, így lehetetlenné teszi az üzenet megértését. Ez nem igazán hasznos, ugye? Képzelj el egy teljes e-mailt, sok tartalommal, amely több egymásba ágyazott táblára támaszkodik. Az olvasónak/hallgatónak nagyon sok szemeten keresztül kellene mozognia a tényleges tartalom eléréséhez. A képernyőolvasó valószínűleg használhatatlan lenne - és az e-mail tartalma megérthetetlen lenne bárki számára, aki a képernyőolvasóra támaszkodik.

Az e-mail képernyőolvasókra való optimalizálásának első lépése az, hogy tudd, az e-mail valóban hogyan hangzik. Végül is nem tudod megjavítani azt, amit nem tudsz! Először is olvasd fel magadnak és javíts a tartalmon, ha tudsz, majd pedig használd az egyik ingyenesen is elérhető próbaszoftvert, ami felolvassa Neked a betáplált e-mailt.

A képernyőolvasó szoftverekre is optimalizált üzenetekkel több emberhez és új közönséghez is elérhetsz, így érdemes megfontolnod ezt a kezdetben talán körülményesnek tűnő, de később jó eredményeket hozó lépést!

Forrás: https://litmus.com/blog/how-does-your-email-sound

Szólj hozzá

e-mail