2020. feb 21.

Kedvenc térképünk: A 15 éves Google Maps

írta: Hermál Zsófia
Kedvenc térképünk: A 15 éves Google Maps

ke_p1_2.pngA Google Maps egy ingyenes térképszolgáltatás, melyet a Google Inc. alapított 2005. február 8-án. (Kép forrása: Google Maps)

Nem csoda, hogy világszerte nagy népszerűségnek örvend a Google Maps(magyar elnevezése Google Térkép), hiszen műholdfelvételei és térképei mára 99%-ban fedik le a Földet. Naponta 25 millió frissítésének köszönhetően pontos, valós idejű helyinformációkhoz juthatunk a Google Maps által. A havi aktív felhasználók száma mára 1 milliárd főre emelkedett.

A Google Maps ötlete táblára írt gondolatokból született és hamar kinőtte magát. ke_p2_1.png(A kép forrása: medium.com)

A program segítségével nem csak útvonalat tervezhetünk, de számtalan nevezetes helyet is könnyen megtalálhatunk rajta. A térképeket szabadon mozgathatjuk és nagyíthatjuk.

A térképek mellett műholdfelvételeket is beépítettek a rendszerbe. Folyamatos fejlesztés alatt áll a program, így az évek során a nagyítási funkciók, a felvételek pontossága és a lefedettség is egyre gyarapodotté és fejlődött.

Léteznek olyan területek, amelyeket biztonsági okból kitakarnak. Ilyen például az amerikai Fehér Ház és hasonló kormányzati intézmények.

2012-től kezdték el a nagyobb városok 3D-s fotózását, amely funkció folyamatos fejlesztés alatt áll és egyre több helyszínt nézhetünk meg 3D-ben a világon.

Tavaly mutatták be a Live View szolgáltatást, amely kiterjesztett valóságban mutatja meg a környék látnivalóit.

Újításokkal ünneplik a 15 éves Google Maps-et

A Google Maps vadonatúj ikont kapott és számos további hasznos funkció bevezetését tervezik.

Az applikációban új füleket hoznak létre, hogy gyorsabb és hatékonyabb elérést biztosítsanak a felhasználóknak.

Azon kívül, hogy képes lesz a rendszer jelezni a napi útvonalunkon előforduló esetleges akadályokat, lezárásokat, azt is könnyen beállíthatjuk majd, hogy jelezze, milyen új vendéglátóegységek nyílnak a környékünkön.

Trendszerű újítások közé tartozik továbbá, hogy lehetőség van egyes szakértőkkel, vállalkozásokkal üzenetet váltani és feltenni a felmerülő kérdéseinket egymás között.

Tudtad?

Kevesen tudják, de a Google Maps-en Snake-et is lehet játszani, ahol pár híresebb város közül kiválaszthatjuk az úticélt és már mehet is a játék.

Google Street View - A Google Utcakép

2007-ben indult a Street View szolgáltatás, mely lehetővé teszi a böngészők számára, hogy úgy tekintsék meg az utcákat, mintha ott sétálnának a helyszínen. Ezeket a panorámaképeket könnyen megtekinthetjük. Mindössze a nagyítás funkciónál lévő kis sárga emberkét kell elhelyeznünk azon az utcán, amelyet meg szeretnénk tekinteni. Kék vonalak és pontok jelzik azokat a területeket, ahol lehetőségünk van az utcakép megtekintésére.

Bár az arcokat torzítják vagy felismerhetetlenné szerkesztik, a Street View-t létezése óta többször támadták a magánszféra védelmét népszerűsítő szervezetek.

A képeket egy speciális kamerarendszerrel ellátott autó rögzíti és előfordul, hogy olyan pillanatokat vesznek fel, amelyeket a képen szereplők nem szívesen osztanának meg az egész világgal. Volt rá példa, hogy meztelen napozó turistákat vagy gyermeküket verő szülőket kaptak lencsevégre.

Ami még megemlítendő, hogy világsztárokat és celebeket is fel lehet ismerni a rögzített anyagokon. Ma már a Google Maps kiszűri az ehhez hasonló tartalmakat, de természetesen nem ritka, hogy a fanatikusok időben elmentik és megosztják ezeket a képeket.

Nem csak autóra rögzített kamerákat használnak, hanem motorkerékpárral, kerékpárral és hómobilokkal is dolgoznak. Ha különleges helyen járunk, lehetőség van egy speciális hátizsákba szerelt rögzítőrendszer használatára is. A Grand Canyonban például már vettek fel anyagot ezzel a „trekkernek” nevezett eszközzel. Feltehetőleg a gyorsan fejlődő technikának köszönhetően, már több helyen drónnal is rögzítenek képeket.

A Hackread.com és a Boredpanda.com összegyűjtött pár igen érdekes és vicces képet, melyet a Street View készített:

ke_p3.png

ke_p4.png

ke_p5.png

ke_p6.png

ke_p7.png

Források:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Google_Utcak%C3%A9p

https://hu.wikipedia.org/wiki/Google_T%C3%A9rk%C3%A9p

Szólj hozzá

térkép évforduló googlemaps