2020. máj 14.

Rendhagyó események – online!

írta: petrapenovac
Rendhagyó események – online!

photo-1505373877841-8d25f7d46678.jpegMost, hogy lényegében minden nagyobb eseményt kénytelenek vagyunk átültetni a digitális térbe, nem árt tudni, hogyan lehet kihozni a maximumot ezekből a programokból. Érdemes lehet áttekinteni, hogy milyen eseményekre is van most igény az online platformokon, illetve hogy ezekkel kapcsolatban mire is szükséges kiemelt figyelmet fordítani. Cikkünkben ehhez szeretnénk egy kis segítséget adni, hogy a lehető legjobb élményben részesíthesd követőidet.

Manapság már oktatásokat, munkahelyi konferenciákat és koncerteket is követhetünk online, sokszor élőben, így az élet minden területén találkozhatunk digitális eseményekkel: tanulás, munka, szórakozás és szabadidős tevékenységek. Most ezekre különösen nagy igény van, hiszen annál jobb, minél kevesebb program miatt kell elhagynunk az otthonunkat. 

Néhány eseményötlet

A virtuális események éppen úgy, ahogy a hagyományos, fizikai térben rendezett programok a kis létszámtól az egészen nagy közönségig is terjedhetnek, ugyanígy időtartamban is a legváltozatosabb megoldások születhetnek, igénytől és résztvevőktől függően.

Az oktatás vonalon a hagyományos tanórák mellett leginkább a „Hogyan kell” (How-to) videók, az útmutatók és leckék, valamint az iskolán kívüli oktatások népszerűek.  Ezek mellett a különböző tematikus tréningek, workshop-ok és továbbképzések is nagy népszerűségnek örvendnek, amik egy kifejezett szakterületen nyújtanak hasznos tudást. A könnyedebb események közül az interjúkat, kerekasztal-beszélgetéseket és előadásokat érdemes kiemelni, amik szakmai témákat is feldolgozhatnak, de egyszerűen fogyasztható formában. A cégen belüli programok esetén pedig a legkézenfekvőbb a megbeszélések és konferenciák online térbe való átültetése. 

Hol is szervezz online eseményt? 

Mik is azok az eszközök és alkalmazások, amik segítségedre lehetnek a szervezésben és a lebonyolításban? Nos, a legtöbb közösségi média platform már rendelkezik erre használható alkalmazásokkal, elég például a Facebook és az Instagram élő videóira gondolni. Ezek például kiváló helyei a lazább, könnyedebb eseményeknek. Ha azonban inkább a szakmai irányba mennél él, mint például egy webinárium szervezése, akkor érdemes lehet más alkalmazásokat kipróbálni. Az ilyen videók esetében fontos, hogy ne egyirányú legyen a kommunikáció, tehát a nézők is kommunikálni tudjanak Veled. A videókonferenciákra alkalmas felületek (például Zoom, GoToMeeting, Microsoft Teams, stb.) lehetővé teszik, hogy egy nagy, csoportos hívást indíts, amiben mindenki láthat és hallhat mindenkit.

Maga a szervezés

Az esemény célja és helye kiválasztása után kezdődhet is a részletes szervezés! Először is nagyon fontos, hogy rendelkezz egy menetrenddel, amelyben mindent összegyűjtesz, amit az esemény során szeretnél átadni a résztvevőknek. Itt nagyon fontos meghatároznod a célközönségedet, akiknek az egész rendezvény szól. Tőlük és az internetezési szokásaiktól függ például az is, hogy mi a legmegfelelőbb időpont a kezdésre.

Ha ez is megvan, nem árt megtervezni, hogyan népszerűsíted majd az eseményt. Fontos, hogy a résztvevők időben értesüljenek róla és tudjanak tervezni vele! Használd ki a közösségi média adta lehetőségeket a beharangozás során! Létrehozhatsz például egy Facebook eseményt a vállalkozásod oldalán keresztül, így az oldalad kedvelői egyből tájékozódhatnak róla. Elvégre, ha nem az online térben zajlana a program, nagy eséllyel akkor is készítenél hozzá Facebook eseményt, nem igaz?

Amire minden esetben fel kell készülnöd, az a technikai háttér. Győződj meg róla, hogy mind a hang, mind pedig a kép terén minden rendben van és megfelelő minőségű! Válassz kellemes, nyugodt, az esemény témájához illő filmezési környezetet! Gondold át, hogy valós, fizikai esemény esetén milyen körülmények között fogadnád szívesen a résztvevőket!

A következőkben pedig érdekességképp mutatunk két remek példát arra, hogy híres múzeumok hogyan oldották meg a látogatást az online térben:

Az amszterdami Van Gogh Múzeum például virtuális túrára invitálja az érdeklődőket, amely során hét YouTube epizódon keresztül nyerhetünk bepillantást a tárlatba:

 

A londoni British Museum pedig a Google Térkép utcaképe segítségével teszi lehetővé, hogy látogatói virtuálisan bejárhassák a múzeumot. A térképen még az emeletek között is váltogathatunk, a sárga kis embert az alaprajzra húzva pedig láthatóvá válnak a kék színű útvonalak, amelyek mentén barangolhatunk a múzeumban.

ke_pernyo_foto_2020-04-23_14_32_46.png

ke_pernyo_foto_2020-04-23_14_33_52.png

A két múzeum példáján keresztül láthatjuk, milyen kreatív megoldások is születhetnek!

Te milyen eseményt szervezel legközelebb online?

Forrás: https://blog.hootsuite.com/virtual-events/

Szólj hozzá

esemény koronavírus online esemény