2020. okt 14.

Te hallottál már a Twitchről?

írta: Sáringer Viktória
Te hallottál már a Twitchről?

pexels-fox-1038916.jpgTe hallottál már a Twitchről? Ha nem, ideje megismerkedni vele, mert egy piacvezető felületről van szó.

Mi is ez?

A Twitch egy online oldal, ami lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy élő adásokat vagy előre felvett videókat nézzenek. A téma elsősorban a videójátékok, a videójátékokkal játszó felhasználók nézése. A Twitchen lehetséges, hogy csak hang aláfestéssel kerüljenek ki a tartalmak, tehát a feltöltő kommentálhatja, miközben játszik vagy egy kis képben a sarokban meg is jelenhet játék közben webkamerája segítségével. És eközben van lehetőség a nézőknek chat-en is írni, így kérdezhetnek a tartalomgyártótól, véleményüket fejezhetik ki.

A Twitch története és népszerűsödése

pexels-andrea-piacquadio-3765035.jpgA Twitch 2011-ben jelent meg, már akkor is a videójátékok streamelésére koncentrálva. 2013-ra a felület már 45 millió nézőt tudhatott magáénak és 2014 februárjára a negyedik legnagyobb forgalmat hozó weboldallá vált az Egyesült Államokban. Az anyavállalat, a Justin.tv ekkor vette fel a Twitch Interactive nevet és ezentúl már a többi platformot hátrahagyva, csak a Twitch-re koncentráltak. 2014 augusztusában az Amazon 970 millió amerikai dollárt fizetett azért, hogy része legyen a népszerű videómegosztó és streamelő platformból. Az üzleti lehetőségek pedig megjelentek a Twitch felületén is: a streamelők jutalékot kapnak, ha a nézők megvásárolják a játékokat, amikkel játszottak. A vásárlási linkek már a felületen elérhetővé váltak és ha megtetszik valakinek egy játék, bármikor megveheti.

2015-re a Twitch-en már 1,5 millió tartalomgyártó és 100 millió néző volt aktív havonta, 2017-re egyeduralkodó, vezető pozícióba került a felület az USA-ban. Napjainkban, 2020-ban a számok így alakulnak: havi 3 millió aktív tartalomgyártó és naponta 15 millió aktív néző.

Felhasználók

pexels-blocki-3812048.jpgA Twitch felhasználói szabályzata szerint 13 év alattiak nem regisztrálhatnak a weboldalra és a 13 és 18 év közöttieknek ajánlják a szülői felügyeletet a használathoz. A tartalmakat is felügyeli a Twitch és ami nem felel meg az irányelveiknek, azt letörlik és akár a felhasználó csatornáját is felfüggeszthetik.
Bárki nézheti a videókat, élő adásokat és chat-elhet is, ehhez nincs szükség másra, mint egy regisztrációra a felületre, ami ingyenes. Felhasználóként bejelölhetsz csatornákat, melyeket követsz, de van fizetős tagság kiváltására is lehetőség, ami lehetővé teszi a tartalomgyártóknak a bevételhez jutást.

Partner Program

pexels-lalesh-aldarwish-194511.jpg2011-ben már megjelent a Partner Program, ami 2015-re 11 ezernél is több tagot szerzett. Ez hasonló, mint a YouTube felületéről már ismerős tagság. A streamerek ezáltal pénzt kereshetnek a reklámokból, a felhasználók pedig havi díjért cserébe extra lehetőségeket kapnak: például különleges, egyedi smiley csomag, amit használhatnak a chat-ben. Ennek díja havi 4.99 amerikai dollár, ami a következőképp oszlik el: a twitch megtart belőle 2.49 dollárt, a tartalomgyártóé pedig a másik fele, 2.50 dollár. Így a felület és a streamer is keres, a felhasználó pedig extrákhoz jut.

TwitchCon

A rajongóknak egy rendezvényt is létrehoztak, ahol találkozhatnak kedvenc streamereikkel, videógyártóikkal. 2015 szeptemberében tartották az első TwitchCon-t San Franciscoban és azóta évente megrendezik. Idén a koronavírus helyzet miatt azonban el kellett halasztani.

 

Források: https://en.wikipedia.org/wiki/Twitch_(service)

https://electronics.howstuffworks.com/twitch1.htm

Szólj hozzá

stream videó pénzszerzés Twitch élő videó