2020. dec 13.

Online koncertek a koronavírus ellenére is

írta: Balsay Dalma
Online koncertek a koronavírus ellenére is

pexels-pixabay-33597.jpgA koronavírus életünk minden területét átrendezte valamekkora mértékben, s nem kímélte a zeneipart sem, ami a gyülekezési korlátozások miatt igen nagy veszteséget él meg napjainkban. Vagy mégsem?

Jelenlegi cikkünkben a Covid zeneiparra való hatásaival foglalkozunk, ezen belül is főleg annak járunk utána, hogy miként települtek át ebben a pandémiás helyzetben a különböző együttesek, zenészek az online térbe.

A zenefogyasztásban és -gyártásban bekövetkező változások

pexels-cottonbro-5077069.jpgA fogyasztók magatartásáról elmondható, hogy természetesen ebben a vírusos helyzetben sem hagytak fel a zenehallgatással, csupán annak módjában – hol, mit, hogyan hallgatnak - tapasztalhatók változások. Ezt igazolják a különböző streaming szolgáltatók, amelyek népszerűsége napjainkban növekedésnek indult. A hazánkban is igen kedvelt Spotify előfizetőktől származó bevétele például 17%pontos növekedést mutat az előző évi adatokhoz képest. (Fun fact: Európában fizettek elő újonnan a legtöbben: 3,1 millió új előfizetőt azonosítottak 2020. második negyedévében a Spotify szolgáltatásaira.)

E növekedések némi örömmel tölthetik el a zeneiparban dolgozókat, azonban legtöbbjük bevételének nagy része nem a streaming szolgáltatóktól származik, hanem elsősorban a rendezvényekből, koncertekből befolyt összegből. Éppen ezért jelenthet a jelenlegi helyzet különösen nagy visszaesést számukra. Ennek következtében a különböző zenészek és együttesek rákényszerültek arra, hogy megszokott fellépéseik helyett alternatív megoldási lehetőségeket keressenek egy időre. Sokan kezdtek el social media felületeiken élő videókat indítani, amelyek egyfajta virtuális koncertként is értelmezhetők. Számos énekes és zenész használta ehhez a Twitch nevű alkalmazást, amely az utóbbi időkben lett egyre népszerűbb Magyarországon.

Kreatív példák az online koncertekre

Rengeteg kreatív megoldással találkozhattunk az elmúlt hónapok során, amelyek bizonyítják, hogy igenis meg lehet mozgatni tömegeket az online térben is. Lássunk csak néhány szuper példát erre:

Alternatív megoldásként jelent meg az in-game koncertezés, ami népszerű játékokon belül adott koncerteket jelent.

Travis Scottot például a Fortnite-on belül hallgathatták meg rajongói, ami egy rendkívül szokatlan és kreatív módon megvalósított koncertnek bizonyult. Az eseményen több, mint 12 millió játékos vett részt. A koncert igen sikeresnek mondható - a rapper social media felületei az in-game koncertjét követően 1,4 millió követővel gazdagodtak.

Ilyen in-game koncertet tartott Ava Max is, aki a Roblox játékon belül szórakoztatta az érdeklődőket. Az énekesnő koncertjén 1,2 millió ember vett részt összesen.

Ezekhez a példákhoz képest hagyományosabbnak mondható eseményekkel is találkozhatunk. A Live Nation például fizetős, egyszeri belépőért közvetített koncert lehetőségeket biztosít.

A BTS koreai fiúbanda egy 2 napos virtuális koncertsorozat rendezvényen lépett fel. A koncert rendkívüli népszerűségnek örvendett, 191 országból kapcsolódtak be emberek, összesen 993.000 darab jegy kelt el rá, ami 44 millió dollár, tehát körülbelül 13 milliárd Ft feletti bevételt hozott a BTS-nek.

Billie Eilish is koncertezett az online térben: egy hagyományoshoz közelítő, előre-fizetős eseményt tartott a saját honlapján, amelynek során egy igen különleges élményben lehetett részük a rajongóknak. Az énekesnő ugyanis kiterjesztett valóságot alkalmazott fellépése során, aminek köszönhetően rendkívül látványos képek fogadták az eseményen résztvevőket.

Láthatjuk tehát, hogy micsoda kreatív megoldásokkal álltak elő ezekben a nehéz időkben a zenészek, énekesek. Bár az efféle virtuális események nem képesek pótolni a hagyományos, offline koncert-élményeket, de mindenesetre remek alternatív megoldásként szolgálnak, és akár segíthetnek a népszerűség növelésében is, amire Travis Scott egy remek példaként szolgál.

Ha szeretnél többet kihozni közösségi média felületeidből, nézd meg vezetőnk, Klausz Melinda márciusban kifejezetten zenészeknek tartott ingyenes előadását ITT!

Források:

 

Szólj hozzá

zene koncert videó koncertek Twitch koronavírus